Een geweldige ervaring als scheidsrechter

Een geweldige ervaring als scheidsrechter

AMSTERDAM – Zaterdag 13 april stond het NK B-jeugd op de planning. Niet alleen voor de spelers en coaches, maar ook voor ons als scheidsrechters is dit een leuke, leerzame en spannende dag, want ook wij willen ons van de beste kant laten zien. Daarnaast was het voor Roos van Beek en mij het eerste moment om als nieuw koppel te laten zien wat we samen kunnen.

door: Carlijn Kleinpenning 

Na een korte briefing rond 09.00 uur was het tijd om ons klaar te maken voor de wedstrijden. In de kleedkamer bespreken we nog even kort hoe we het aan gaan pakken en op welke focusgebieden we extra gaan letten, wat erg belangrijk is voor ons als koppel dat pas 2 maanden samen fluit.

De eerste wedstrijd ging tussen Hurry Up en Hellas in de eerste ronde voor de heren. Het is belangrijk dat je er gelijk vanaf het eerste moment staat en duidelijk aan de teams aangeeft wat ze wel en niet mogen. Uiteraard is het in het begin een beetje af tasten wat de spelers doen, zodat wij daar op in kunnen spelen.

Wat vele niet zien is dat we na de wedstrijd een nabespreking hebben met een begeleider, waarin we bespreken wat de goede en minder goede punten van de wedstrijd waren. Mede door deze besprekingen kan je jezelf, maar ook als koppel ontwikkelen, doordat je situaties leert herkennen en vervolgens leert hoe te handelen. 

De tweede wedstrijd van de dag was Olympia’89/Dos’80 – Snelwiek Rotterdam. Hierbij had het publiek van Snelwiek een aantal trommels meegenomen om een gezellige sfeer te creëren, wat zeker is gelukt! Als scheidsrechter kunnen wij hiervan genieten, het geeft namelijk toch net iets extras aan de wedstrijd. Het is hierbij natuurlijk wel belangrijk dat je ondanks alles gefocust blijft (wat af en toe nog lastig is).

Na onze tweede wedstrijd stonden we niet meer ingedeeld, dus was het tijd voor een lunchpauze. Tijdens onze lunchpauze kregen we te horen dat we de finale mochten fluiten, hoe vet is dat!!!!!!! Vanaf het moment dat we hoorde dat we de finale floten, hebben wij met een glimlach van oor tot oor rondgelopen. Niet alleen de teams, maar ook wij als scheidsrechter willen dolgraag de finale bereiken, het is altijd een eer en blijk van waardering vanuit het NHV voor alle energie die we erin stoppen en de ontwikkelingen die we doormaken.

Vlak voor de finale hebben we nog even een rustig plekje opgezocht om kort ons plan te bespreken en even volledig te kunnen focussen op de voorbereiding op de finale. De hele entourage rondom de finale is geweldig om mee te maken en vooral om er deel van uit te mogen maken!!

Als de wedstrijd eenmaal is begonnen neemt de spanning af en is belangrijk om jezelf volledig te concentreren op de wedstrijd. Het is daarbij belangrijk dat je aanwezig bent maar niet opvalt.

Het was een zeer spannende finale die gelijk opging en op het scherpst van de snede werd gespeeld. Wij als scheidsrechters kunnen dan ook genieten van de mooie acties, de ontlading na een goal of een geweldige stop van de keeper.

Na afloop van de wedstrijd komt de ontlading en besef je pas echt dat je de finale hebt gefloten. Het is vervolgens ook mooi om van verschillende mensen complimenten te ontvangen. Al met al is het een geweldige ervaring als scheidsrechter!