Stappenplan voor sportclubs om seksuele intimidatie en misbruik te voorkomen

Stappenplan voor sportclubs om seksuele intimidatie en misbruik te voorkomen

Elke sportvereniging in Nederland heeft het rapport van de onderzoekscommissie seksuele intimidatie en misbruik in de sport gekregen. In dit rapport stond dat 1 op de 8 personen in de sport te maken heeft gehad met een vorm van seksuele intimidatie of misbruik. NOC*NSF en sportbonden zijn volop met diverse partners aan de slag om de 42 aanbevelingen uit het rapport uit te voeren. De sportvereniging heeft hierin een cruciale rol. Om sportverenigingen daarbij te ondersteunen heeft het Centrum Veilige Sport in samenwerking met sportbonden en Rutgers een stappenplan ontwikkeld om preventief beleid neer te zetten binnen jouw vereniging om incidenten op terrein van grensoverschrijdend gedrag en integriteit te voorkomen. Dit stappenplan is nu beschikbaar op www.centrumveiligesport.nl/stappenplan

De 5 stappen die we sprints noemen beginnen met een zelfscan van de vereniging zodat je weet waar je staat. Vervolgens wordt je meegenomen per sprint waarom deze van belang is en hoe je er mee kunt gaan werken.

  • Sprint 1 Hoe maken we onze vereniging veilig?
  • Sprint 2 Wat kan beter?
  • Sprint 3 Wie doet er mee?
  • Sprint 4 Wat spreken we af?
  • Sprint 5 Hoe houden we elkaar scherp?

Binnen iedere sprint zijn er documenten,  folders en materialen te vinden die je ondersteunen en inspireren. Bijvoorbeeld over het aanstellen van een Vertrouwenscontactpersoon, de gratis VOG regeling en het gesprek aangaan met de leden, maar ook voorbeeld brieven en werkvormen. De zelfscan kun je herhalen om te zien waar je nog aan kunt werken. Verdient jouw vereniging al een high five?

Op de website van het Centrum Veilige Sport vind je nog meer informatie over preventie en ook informatie als er iets mis gaat op je vereniging.