Nederland verliest eerste oefenwedstrijd nipt van Rusland

Nederland verliest eerste oefenwedstrijd nipt van Rusland

Het Nederlandse damesteam heeft het eerste oefenduel nipt verloren van Rusland. Na een spannende wedstrijd trok het Russische team aan het langste eind. Ze sleepten de overwinning met 30-31 over de streep. Morgen spelen beide ploegen weer tegen elkaar. Om 16:00 uur klinkt het beginsignaal in het opnieuw uitverkochte Topsportcentrum in Almere.

Nederland treedt aan met een verjongde selectie zonder de geblesseerde Lois Abbingh en Martine Smeets. In een wedstrijd waarin de Nederlandse bondscoach Emmanuel Mayonnade veel door wisselt, opent de Russische Daria Dmitrieva de score.

Nederland antwoordt meteen met een uitgespeelde aanval. Debbie Bont rond keurig af vanaf de hoek. Beide ploegen zijn aan elkaar gewaagd in de beginfase. Tot 5-5 gaat het gelijk op. Rusland pakt het initiatief na een tijdstraf aan Nederlandse kant. De Russen weten twee keer te profiteren van de overtal situatie 5-7.

Het jonge talent Bo van Wetering schiet als een komeet uit de startblokken en weet de Oranjedames niet veel later weer op gelijke hoogte te brengen: 8-8. In haar tweede interland weet ze in no time vier keer het net te vinden. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade houdt het tempo in de wedstrijd hoog. Ze scoren veelvuldig uit de snelle aanval. Laura van der Heijden, die vanavond haar 200ste interland speelde, tekent voor de eerste voorsprong voor Oranje: 11-10.

Niet veel later geeft Zoë Sprengers haar debuut glans door met een prachtig lobje de keepster te verschalken: 12-11. Nederland scoort vier keer op rij via Lynn Knippenborg, Laura van der Heijden, Angela Malestein en Tessa van Zijl. Rusland weet het verschil in de slotseconde van de eerste helft terug te brengen naar twee goals: 18-16.

Rinka Duijndam komt scherp uit de kleedkamer. Met mooie reddingen, waaronder twee penalty’s, houdt ze Nederland in de race voor de overwinning. Toch wordt de stand al snel gelijk. Na lang uit de roulatie te zijn geweest, scoort Danick Snelder weer in haar Oranjeshirt: 22-21. De wedstrijd blijft tot het einde spannend. Nederland komt in dubbel overtal te staan, maar weet er helaas niet van te profiteren.

Angela Malestein zorgt vanaf de penaltystreep voor de gelijkmaker met een uitzonderlijke draaibal: 27-27. Ondanks de vijf prachtig benutte penalty’s van Malestein, geeft Oranje de voorsprong uit handen. Daria Dmitrieva blijkt een plaag voor de Nederlandse dekking. Ze scoort drie keer op rij van afstand en vergroot de Russische voorsprong naar 27-30.

Nederland zet nog één keer aan voor een slotoffensief. Ze komen nog dichtbij een gelijkspel, maar weten ondanks een loep zuiver schot van Estavana Polman in de kruising, niet te voorkomen dat Rusland met 30-31 wint.

Naast Zoë Sprengers maakte cirkelloopster Tamara Haggerty haar debuut.

Nederland-Rusland 30-31 (18-16)
Nederland:
Rinka Duijndam, Tess Wester, Jessy Kramer, Laura van der Heijden (3), Debbie Bont (4), Larissa Nüsser, Danick Snelder (1), Lynn Knippenborg (2), Bo van Wetering (4), Tamara Haggerty, Kelly Dulfer (2), Merel Freriks, Inger Smits(2), Angela Malestein (7), Tessa van Zijl (2), Dionne Visser, Zoë Sprengers(1), Estavana Polman(2).
Rusland: Daria Dmitrieva (8), Olga Fomina (2), Mariia Duvakina, Elizaveta Malshenko (2), Diana Golub (3), Sofiia Sinitsyna (2), Antonina Skorobogatchenko (5), Kira Trusova, Milana Tazhenova, Natalia Nikitina (2), Anastasia Starshova, Mariia Dudina, Kseniia Trukhina, Anastasiia Illarionova (2), Anna Shaposhinikova (1), Ekaterina Levchina (2), Irina Nikitina (2), Polina Kaplina.
Scheidsrechters: Hannes/Hannes (Duitsland)
Strafworpen: 5/6 – 3/5