De Dames U19 plaatsen zich voor Main Round op het EK

De Dames U19 winnen hun tweede wedstrijd op het EK van Denemarken met 24-20 en plaatsen zich daarmee voor de Main Round. In de eerste helft waren de Deense meiden de bovenliggende partij, maar Nederland bleef knokken en trok de overwinning in slotfase van de wedstrijd naar zich toe.

Aan het begin van het duel kwam Denemarken op een 2-0 voorsprong. Een snelle break-out van Nikita van der Vliet en een benutte penalty door Zoë Sprengers bracht Nederland weer op gelijke hoogte. Denemarken pakte het initiatief in de wedstrijd. Nederland liep tegen tijdstraffen aan in de dekking en mistte kansen aan de overkant van het veld. De Deense jeugdploeg liep uit naar 3-7.

Dankzij twee tijdstraffen aan Deense kant kreeg Oranje de kans om terug te komen in het duel. Dat deden ze met verve. De overtal situaties werden goed uitgespeeld en Oranje kwam terug tot 7-8. Denemarken sloeg voor de rust een gat van drie doelpunten. Het was Marit Winkels die er met een mooi schot voor zorgde dat de ruststand werd bepaald op 9-11.

In de tweede helft kroop de ploeg van bondscoach Monique Tijsterman dichterbij. Na vijf minuten spelen scoorde Roos Daleman de gelijkmaker: 13-13. Beide ploegen waren in deze fase aan elkaar gewaagd. Dankzij uitstekend keeperswerk van Larissa Schutrups lukt het Denemarken niet om verder uit te lopen dan 15-17. Nederland scoorde drie keer op rij via Nyala Krullaars, Britt van der Baan en Nikita van der Vliet en pakte de eerste voorsprong in de wedstrijd: 18-17.

De offensieve dekking van Oranje wierp zijn vruchten af. De Deense meiden weten in de slotfase moeilijk tot scoren te komen. Met nog vijf minuten spelen is de stand 21-20. De wedstrijd kan nog twee kanten op, maar met prachtige afstandsschoten van Larissa Nüsser, Nyala Krullaars en Zola Amsen weet Oranje toe te slaan en brengen ze de eindstand op 24-20.

Morgen hebben de Dames U19 een rustdag. Zondag wacht de laatste poulewedstrijd tegen Kroatië om 16:30 uur. Alle wedstrijden op het EK zijn live te zien op www.ehftv.com.