Nederland verliest van Duitsland in Main Round

Nederland verliest van Duitsland in Main Round

De Oranjedames hebben de eerste wedstrijd in de Main Round van het WK verloren van Duitsland met 23-25. Halverwege de wedstrijd stond het 12-11 in het voordeel van de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade.

De huidige Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade debuteerde eerder dit jaar met het Nederlands Damesteam tegen Duitsland. Op 22 maart won Oranje in Groningen met 29-26. Een dag later was het Duitsland dat van Oranje wist te winnen.

Nederland versloeg Duitsland tijdens de laatste twee eindtoernooien. Bij het WK 2017 in Leipzig werden de oosterburen voor eigen publiek in de groepsfase met 31-23 verslagen. Een jaar geleden bij het EK in het Franse Nancy werd Duitsland in de hoofdronde met 27-21 geklopt.

Het is Duitsland dat na ruim drie minuten de eerste goal van de wedstrijd maakt. De Oranjedames zijn slordig in de aanval wat resulteert in een snelle 1-4 voorsprong voor Duitsland. Via goals van Laura van der Heijden, Danick Snelder (2x) en Kelly Dulfer weet Nederland op gelijke hoogte te komen na ruim tien minuten spelen: 5-5.

Debbie Bont zet in de twintigste minuut de Oranjedames voor het eerst deze wedstrijd op voorsprong. Duitsland mist, mede door goed keeperswerk van Tess Wester, veel kansen en laat Nederland uitlopen: 11-8. In de slotminuten van de eerste helft wordt Nederland slordiger en weten de Duitse vrouwen het gat te verkleinen. De teams zoeken de kleedkamers op met een ruststand van 12-11 in het voordeel van Oranje.

In het eerste deel van de tweede helft gaan de ploegen gelijk op. Emily Bolk gooit namens Duitsland de ballen snoeihard in de goal. Voor Nederland zijn het Lois Abbingh, Estavana Polman en Kelly Dulfer die scoren in de eerste tien minuten: 15-16. Duitsland wordt sterker en weet de voorsprong uit te bereiden naar 17-22.

Nederland mist veel kansen en de Duitse keepster Dinah Eckerle staat fantastisch te keepen. Met nog twaalf minuten te spelen weet Nederland via Merel Freriks en Kelly Dulfer de achterstand te verkleinen tot 19-22. Het is echter Duitsland dat blijft scoren en de laatste minuten slim uitspeelt. Jessy Kramer (2x) en Angela Malestein scoren nog in de slotfase maar het lukt niet om op gelijke hoogte te komen. Nederland verliest de eerste wedstrijd in de Main Round met 23-25.

Kumamoto, 8 december 2019:
Nederland – Duitsland 23-25 (12-11)

Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester, Jessy Kramer (2), Laura van der Heijden (2), Debbie Bont (2), Lois Abbingh (3), Larissa Nüsser, Danick Snelder (3), Bo van Wetering, Kelly Dulfer (4), Merel Freriks (2), Inger Smits, Martine Smeets, Angela Malestein (2), Dione Housheer (1), Estavana Polman (2).

Duitsland: Dinah Eckerle, Isabell Roch, Amelie Berger (3), Alina Grijseels, Meike Schmelzer, Julia Behnke (1), Kim Naidzinavicius (5), Alicia Stolle (4), Mia Zschocke, Emily Bolk (6), Ina Großmann, Maren Weigel (1), Antje Lauenroth (3), Jenny Behrend, Evgenija Minevskaja (2), Luisa Schulze.

Scheidsrechters: Charlotte Bonaventura / Julie Bonaventura (FRA)
Strafminuten: 
8’ – 2’ (Malestein 2’, Snelder 4’, van der Heijden 2’- Minevskaja 2’)
Strafworpen: 
3/4 – 2/2

Wedstrijdschema Main Round:

  • 9 december 10:00 Denemarken – Nederland
  • 11 december 07:00 Nederland – Zuid-Korea

De genoemde tijden zijn de Nederlandse tijden. Er is acht uur tijdsverschil met Kumamoto.