Handbalsters alsnog genomineerd voor Sportploeg van het Jaar 2019

Handbalsters alsnog genomineerd voor Sportploeg van het Jaar 2019

De handbalvrouwen, die zondag wereldkampioen werden, dingen alsnog mee naar de eretitel Sportploeg van het Jaar 2019. NOC*NSF heeft het reglement voor de verkiezingen van 2019 aangepast waarna de vakjury besloten heeft de Nederlandse handbaldames ook te nomineren.  

De directie van NOC*NSF heeft in overleg met de NOS vandaag besloten het reglement voor de sportverkiezingen van dit jaar aan te passen. Dit besluit is genomen vanwege het buitengewone succes van de Nederlandse handbalvrouwen die eergisteren wereldkampioen zijn geworden. NOC*NSF en de NOS zijn van mening dat deze prestatie nog in 2019 mee zou moeten kunnen tellen voor de sportverkiezingen van dit jaar. De reglementswijziging houdt in dat het einde van de periode waarover de sportprestaties worden beoordeeld is uitgebreid van 1 naar 16 december.

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF: “Vanaf het moment dat de Nederlandse handbaldames dit fantastische resultaat hebben bereikt, hebben wij ons afgevraagd of het mogelijk zou zijn om dit team nog mee te laten dingen naar de sportprijzen van 2019. Het werd ons al snel duidelijk dat velen deze prestatie aan het jaar 2019 koppelen. We hebben ons daarom afgevraagd of het mogelijk is om onze procedures zo te wijzigen dat we aan deze gedachte recht doen en tegelijkertijd voor faire en uitvoerbare verkiezingen kunnen zorgen. Na het raadplegen van diverse deskundigen en betrokkenen uit de sportwereld hebben we vast kunnen stellen dat dit haalbaar is en het besluit genomen het reglement voor dit jaar te wijzigen.”

Na deze wijziging van het reglement zijn door de NOS, NOC*NSF (technisch directeur Maurits Hendriks), en de voorzitter van de vakjury (Bas van de Goor) de sportprestaties van de eerste twee weken van december beoordeeld. Dit heeft geresulteerd in het aanvullen van de eerder bekendgemaakte shortlists met de Nederlandse handbaldames en het 49er FX zeilteam Annemiek Bekkering/Annette Duetz in de categorie sportploeg van het jaar en Estavana Polman in de categorie sportvrouw van het jaar. De vakjury heeft daarop deze uitbreiding van de shortlists besproken en de Nederlandse handbaldames aan de lijst van genomineerden toegevoegd.

Bas van de Goor: “Nadat we van de organisatoren van de verkiezingen de opdracht hebben gekregen om opnieuw naar de nominaties te kijken, hebben we het daarvoor noodzakelijke proces in een aantal uur met elkaar doorgelopen. Met als resultaat dat we de Nederlandse handbaldames aan de lijst van genomineerden hebben toegevoegd. Wij begrijpen heel goed dat NOC*NSF en de NOS de stap hebben gezet om dit mogelijk te maken en hebben in ons juryberaad de nieuwe shortlists uitgebreid kunnen bespreken, waarna we tot het besluit zijn gekomen om de handbalvrouwen aan de lijst van genomineerden toe te voegen.”

BRON: NOC*NSF 16 dec. 2019