Oranjeheren winnen overtuigend van Letland op het EK

Oranjeheren winnen overtuigend van Letland op het EK

De Oranjeheren hebben hun allereerste overwinning ooit op een EK behaald. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson won overtuigend van Letland met 24-32. Bij rust leidde Oranje met 10-16.

Recent stonden deze twee ploegen ook tegenover elkaar, namelijk in de kwalificatie voor dit Europees Kampioenschap. In Letland werd het op 28 oktober 2018 29-25 voor de thuisploeg. Op 16 juni ging de laatste wedstrijd van de kwalificatiepoule ook tussen deze teams maar dan in Almere. De Oranjeheren waren toen met 25-21 te sterk en kwalificeerden zich met die overwinning voor het EK.

Linkerhoek van de Letten, Kreicbergs, schiet direct raak. Al snel is daar het antwoord van Nederland, via Iso Sluijters. Die daarna zijn tweede en derde doelpunt van de middag maakt en zorgt voor de voorsprong voor Oranje: 1-3. Twee minuten tijdstraf maken dat Nederland met een man minder op het veld staat en daar profiteert de tegenstander van door de aansluitingstreffer te scoren. Het is wederom Iso Sluijters die het verschil naar twee tilt: 3-5. De rechteropbouw scoort de eerste vijf doelpunten voor Oranje.

Via een mooie actie op de cirkel maakt Samir Benghanem het zesde doelpunt voor Oranje: 3-6. Op de rechteropbouw positie is voor Nederland veel ruimte en die wordt optimaal gevonden en benut. Kay Smits scoort de zevende goal vanaf deze positie en de achtste voor Nederland. De dekking van Oranje staat goed en zorgt ervoor dat sterspeler van Letland, Kristopans, geen ruimte krijgt voor een schot. Gerrie Eijlers staat daarnaast goed te keepen en weet met een aantal mooie reddingen de tegenstander van het scoren af te houden.

Met nog tien minuten te spelen schiet Jasper Adams de 6-11 tegen de touwen. Via een 7-meter verkleint Letland de achterstand tot vier doelpunten. Vervolgens weet Oranje in ondertal twee keer op spectaculaire wijze te scoren. Eerst is het Bobby Schagen die vanaf de achterlijn de bal in de kruising gooit. Daarna rondt Jeffrey Boomhouwer een break koelbloedig af en wordt de voorsprong uitgebouwd: 7-13. Via Kay Smits (2x) en Jeffrey Boomhouwer wordt de ruststand bepaald op 10-16. 

Iso Sluijters scoort de eerste goal van de tweede helft voor Nederland. Al snel loopt Oranje tegen een twee minuten tijdstraf aan en daar profiteert Letland direct van door twee keer te scoren: 12-17. Daarna is het Tim Remer die zijn eerste doelpunt van de wedstrijd maakt. Jasper Adams krijgt voor de derde keer twee minuten en moet met een rode kaart naar de tribune. De Letten weten in vier minuten drie keer te scoren en zorgen ervoor dat het verschil terug loopt naar drie doelpunten: 15-18.

Bobby Schagen en Luc Steins stellen snel orde op zaken en vergroten de voorsprong na tien minuten spelen in de tweede helft. Vanaf dat moment gaat het in de dekking minder lopen bij Oranje en weet Denis Kristopans een paar keer een gat te vinden: 18-21. Door doelpunten van Ephrahim Jerry, Kay Smits en Toon Leenders weet Letland toch het gat niet te dichten en loopt Nederland weer uit.

De Oranjeheren weten een dubbele tijdstraf aan Letse kant goed te benutten en staan acht minuten voor tijd met 22-28 voor. Man of the match Kay Smits scoort vervolgens een prachtig vliegertje op aangeven van Jeffrey Boomhouwer. Dankzij snelle breaks en goed uitgespeelde aanvallen scoren Jeffrey Boomhouwer en Luc Steins. Het slotakkoord is voor Toon Leenders die met een lobje de laatste goal voor Oranje maakt en de eindstand bepaalt op 24-32. Dit betekent de eerste overwinning voor de Oranjeheren ooit op een EK.

Trondheim, 11 januari 2020
Letland – Nederland 24–32 (10-16)
Letland:
Edgars Kuksa, Raitis Purins, Maris Versakovs (4), Uvis Strazdins (2), Aivis Jurdzs (1), Dainis Kristopans (7), Oskars Arajs (1), Nils Kreicbergs (5), Andis Ermanis (1), Ingars Dude (1), Girts Lilienfelds (1), Egils Politers (1), Evars Klesniks, Rihards Leja, Austris Tuminskis, Janis Pavlovics.
Nederland:
Gerrie Eijlers, Bart Ravensbergen, Jasper Adams (2), Dani Baijens, Samir Benghanem (1), Jeffrey Boomhouwer (4), Ephrahim Jerry (2), Toon Leenders (3), Tim Remer (1), Bobby Schagen (2), Robin Schoenaker, Iso Sluijters (6), Kay Smits (7), Ivo Steins, Luc Steins (3), Niels Versteijnen (1).
Scheidsrechters:
Michal Badura / ONDOGRECULA Jaroslav Ondogrecula (SVK)
Strafminuten:
6‘-10‘ (Arajs 2’, Kreicbergs 2’, Klesniks 2’– Schoenaker 2’, Adams 6’, Boomhouwer 2’)
Strafworpen: 3/4 – 0/0

Wedstrijdschema Nederland EK:
13 januari 20:30 uur: Nederland – Spanje