Iso Sluijters kiest als jonge vader voor zekerheid in Polen

Iso Sluijters kiest als jonge vader voor zekerheid in Polen

Door Richard van der Made


‘Alles ging hier ineens heel snel’

Op tafel in zijn fraaie appartement in Katowice ligt een contract. Het is een nieuw contract waar hij er al zoveel van tekende in zijn lange loopbaan. Iso Sluijters (29) staat op het punt een krabbel te zetten onder een verse verbintenis. Een vijfde seizoen bij de Poolse topclub Gornik Zabrze is dan een feit. 

In crisistijd kiest de 102-voudig international voor rust en stabiliteit. ‘Vandaag ga ik het versturen’, opent Sluijters dus met een primeur. ‘Mijn Spaanse vriendin en ik dachten na vier jaar ook wel eens aan het maken van een nieuwe stap, maar door de uitbraak van het virus is dat lastig. De budgetten van de clubs zijn onduidelijk.  Zabrze wilde nog graag met mij verder en ik heb het hier goed. Ik kies nu voor zekerheid.’    

Weinig slaap
Het besluit van de Brabander heeft ook te maken met de geboorte van zijn eerste kindje. Ook al een primeurtje als we hem spreken vanuit Polen. ‘Elias, een naam uit de Bijbel, is drie weken geleden geboren’, zegt Sluijters trots. ‘Ik ben super blij. Natuurlijk is het ook zwaar met weinig slapen, maar het is een heel mooi mannetje. Nee, onze ouders hebben hun kleinzoon helaas nog niet kunnen zien. Ze kunnen nu niet reizen. Heel vervelend, maar hopelijk lukt een bezoekje deze zomer wel. Gelukkig is er een directe lijn vanuit Eindhoven naar Katowice, dat is ideaal.’

Iso Sluijters met zijn vriendin en pasgeboren zoontje Elias

Angst
Groot voordeel is dat de linkshandige rechteropbouwer, die zijn carriere begon bij PSV, BFC en E&O, zelf wel alle tijd heeft om van zijn zoontje te genieten. Ook handbal, een contactsport bij uitstek, ligt immers al bijna acht weken stil. ‘Ik heb sindsdien geen bal meer kunnen gooien. Alles ging ineens heel snel’, haalt Sluijters herinneringen op. ‘Er waren in Polen maar een paar besmettingsgevallen, maar bijna alles ging direct dicht. Ziekenhuizen hier zijn natuurlijk van mindere kwaliteit dan bijvoorbeeld in Nederland. Er was angst dat ze niet de faciliteiten hadden om patiënten goed op te vangen. Begrijpelijk, want er is gewoon geen geld voor. Alleen de supermarkten bleven open. Ouderen vanaf 65 jaar mochten tot 12.00 uur boodschappen doen, daarna konden jongeren naar binnen.’

Handbalnomade
‘Het weer was hier prachtig toen het virus uitbrak’, vertelt Sluijters verder. ‘Maar de parken moesten allemaal dicht en ook de bossen werden gesloten. Inmiddels, een kleine twee weken geleden, zijn er gelukkig wel wat versoepelingen afgekondigd. De winkels zijn sinds kort weer open. Ik merk daar weinig van hoor, want ik hou niet zo van winkelen’, lacht de handbalnomade die na vaak kortstondige avonturen in Spanje (twee keer), Duitsland (twee keer) en een seizoen in Noorwegen bij Elverum eindelijk rust heeft gevonden.

Kapjes van katoen
Waar in Nederland mondkapjes vanaf 1 juni verplicht worden in het openbaar vervoer, is dat in Polen anders. ‘Hier moet je ze al een tijdje overal dragen, zelfs tijdens het hardlopen’, weet Sluijters. ‘Echt verschrikkelijk, maar ik moet zeggen dat ik wel heel erg voorzichtig ben. In de apotheek hebben we een aantal kapjes van katoen gekocht en die gooien we dan om de dag in de wasmachine. Ik heb ook plastic handschoentjes waar ik desinfecterend spul op doe als ik iets heb aangeraakt. Het geeft mij een veiliger gevoel. Misschien is het schijnveiligheid, maar als het ook maar 1 procent helpt is het al goed.’  

Beste speler
Sluijters merkt ook in Polen dat de exit-strategie van de lockdown is ingezet. De avond voor ons gesprek heeft hij voor het eerst sinds lange tijd weer eens fysiek afgesproken met wat vrienden. Op duidelijke afstand van minstens 1,5 meter, benadrukt hij. Een comeback met ploeggenoten van zijn werkgever Zabrze lijkt echter nog niet aanstaande. Wel kan Sluijters tevreden terugkijken op het afgelopen seizoen waarin hij meerdere malen werd uitgeroepen tot beste speler van de maand. 

Rust
‘We zijn als derde geëindigd en dat was achter de absolute topclubs Kielce en Plock een heel goed resultaat voor ons. We konden ook niet meer zakken en zouden de play-offs spelen toen de competitie plotseling werd stopgezet. Vorig seizoen speelde ik vaak bijna 60 minuten. Omdat er iemand anders is bijgekomen voor mijn positie en ik iets meer rust krijg, is dat nu gemiddeld 45 minuten per wedstrijd.’

Onprofessioneel
Aantallen die Sluijters niet helemaal haalt bij het Nederlands team, maar onder coach Erlingur Richardsson werd de 1 meter 90 lange schutter in 2017 wel weer teruggehaald. Hij debuteerde ook op het EK in Noorwegen met Oranje en hoopte uiteraard op een passend vervolg in 2021 op het WK in Egypte. Daar ging onlangs echter een pijnlijke streep door. ‘Echt rampzalig’, treurt Sluijters over het besluit van de EHF om Nederland uit te sluiten. ‘Ik vond het onprofessioneel zoals we dat ineens op internet moesten lezen. Het NHV kon dat ook niet voorzien en bood op whatsapp ook zijn excuses aan. We balen ontzettend.’

Iso Sluijters in actie tegen Duitsland op het EK

Meer testen
De Europese Federatie schrapte de play-off duels met Oostenrijk in juni waardoor Nederland afviel voor het WK. ‘Ik vind dat ze die beslissing veel te vroeg hebben genomen. Natuurlijk, de kalender is vrij vol maar in oktober waren er nog wel wat mogelijkheden geweest voor twee interlands. Hopelijk kunnen we snel weer wat doen in onze sport. Maar de vraag is wanneer en hoe dat dan gaat. Met anderhalve meter afstand is natuurlijk onmogelijk. Uiteindelijk zal alles wel weer teruggaan naar normaal verwacht ik. Misschien met meer testen. Je ziet nu ook al dat er weer gevoetbald gaat worden in Duitsland. Maar de gezondheid staat ook bij mij altijd voorop.’