Nederland verliest oefenwedstrijd van Duitsland

Nederland verliest oefenwedstrijd van Duitsland

De Oranjedames hebben de eerste wedstrijd na het behalen van de wereldtitel verloren. In Lingen werd het 27–25 voor Duitsland. Halverwege de wedstrijd stond de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade met 16-15 achter.

De laatste keer dat de teams tegen elkaar speelden was op het Wereldkampioenschap in december 2019. In de eerste wedstrijd van de Main Round won de Duitse ploeg van bondscoach Henk Groener met 23-25. Het WK werd uiteindelijk gewonnen door Nederland, Duitsland eindigde op de achtste plaats.

Zowel Nederland, als Duitsland kwamen vandaag voor het eerst sinds het WK in actie. Wegens het Coronavirus lag de handbalwereld enige tijd stil. 

Beide teams hebben een onwennige start van de wedstrijd. De eerste goal komt na ruim twee minuten op naam van Kelly Dulfer. Vervolgens is het Duitsland dat goed begint te draaien, dit resulteert in vier doelpunten op rij: 4-1. Na tien minuten gaat het gelijk op, Laura van der Heijden zorgt voor de 6-6.

Duitsland weet wederom uit te lopen, mede door slordig balverlies aan Nederlandse zijde: 12-6. Via Larissa Nusser, Bo van Wetering en Lois Abbingh verkleint Oranje het gat naar een verschil van 3. Goed verdedigend werk van Larissa Nüsser en Angela Malestein zorgt voor snelle breaks aan Nederlandse kant. In de laatste vijf minuten van de eerste helft weet Duitsland de voorsprong te behouden, maar komen de Oranjedames dichtbij. Bo van Wetering zorgt in de laatste minuut voor de 16-15, de teams zoeken met deze tussenstand de kleedkamer op.

De eerste twee doelpunten na rust zijn voor Duitsland, dat scherp uit de kleedkamers komt. Via een snelle break, afgerond door Inger Smits, en een goal van Larissa Nusser verkleint Oranje de achterstand: 18-17. Het lukt echter niet om op gelijke hoogte te komen, waardoor de tegenstander opnieuw drie doelpunten weet uit te lopen. Na tien minuten spelen in de tweede helft staat het 21-18 in het voordeel van de Oosterburen.

Door slordigheden in de Nederlandse aanval weet Duitsland nog verder uit te lopen: 23-18. Via gerichte schoten van Dione Housheer, Debbie Bont en Inger Smits benutten de Oranjedames een overtal situatie en wordt de achterstand verkleind. Met nog tien minuten te spelen staat het 25-22. Via Jessy Kramer en Bo van Wetering komt Oranje heel dichtbij, het verschil is nog maar één doelpunt in het voordeel van Duisland: 25-24. De laatste paar minuten gaat het gelijk op, maar weet Duitsland de voorsprong te behouden. De eindstand is 27-25.

 

Duitsland – Nederland 27-25 (16-15)

Duitsland: Dinah Eckerle, Lea Rühter, Marlene Zapf (1), Amelie Berger (3), Alina Grijseels (3), Meike Schmelzer (1), Mareike Thomaier, Xenia Smits (5), Kim Naidzinavicius (2), Mia Zschocke, Ina Großmann, Maren Weigel (2), Julia Maidhof (3), Antje Lauenroth (1), Shenia Minevskaja (3), Luisa Schulze (3).

Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester, Yara ten Holte, Jessy Kramer (1), Laura van der Heijden (1), Debbie Bont (1), Lois Abbingh (3), Larissa Nusser (2), Danick Snelder (2), Bo van Wetering (4), Tamara Haggerty, Kelly Dulfer (3), Merel Freriks (1), Inger Smits (3), Martine Smeets, Angela Malestein (2), Dione Housheer (2).

Scheidsrechters: Christian Hannes/David Hannes
Strafminuten: 
16’ – 10’ (Smits 2’, Zapf 2’, Schmelzer 2’, Naidzinavicius 2’, Großmann 2’, Schulze 2’, Maidhof 4’ – Kramer 2’, Smits 2’, Housheer 2’, Malestein 4’)
Strafworpen: 
2/2 – 3/4