Nederland verliest eerste EK-wedstrijd van Servië

Nederland verliest eerste EK-wedstrijd van Servië

Het Nederlands Dames Handbalteam heeft de eerste wedstrijd op het Europees Kampioenschap in Denemarken met 25-29 verloren. De wedstrijd werd, in verband met Corona besmettingen aan Servische zijde, een dag later gespeeld dan aanvankelijk gepland. De Oranjedames stonden bij rust ruim voor met 15-9, maar verloren de wedstrijd met 25-29.  

Nederland speelde één keer eerder in Kolding. Als voorlaatste horde om de mondiale eindstrijd in 2015 te bereiken, versloeg Nederland Frankrijk in de kwartfinale met 28-25. Voor Nederland is de wedstrijd tegen Servië pas de derde wedstrijd na het behalen van de wereldtitel op 15 december 2019. Dit jaar speelde de ploeg van Emmanuel Mayonnade begin oktober alleen twee oefeninterlands tegen Duitsland in Lingen (verlies en winst).

Beide ploegen beginnen onwennig aan de wedstrijd. De eerste kansen worden over en weer gemist. Larissa Nusser loopt al in de tweede minuut tegen een tijdstraf aan. De 7-meter die daarop volgt wordt gescoord door Krpes-Slezac, die daarmee de eerste goal van de wedstrijd maakt. Het is Lois Abbingh die voor Nederland scoort, eveneens van 7-meter. De dekking aan Nederlandse zijde staat goed waardoor de Serven er niet door weten te komen. Oranje gaat slordig met de kansen om. In de beginfase gaat het gelijk op. Via Lois Abbingh en Danick Snelder wordt het na ruim twaalf minuten spelen 3-3.

Dan gaat de aanvalsmachine lopen aan Nederlandse kant. De gaten in de Servische dekking worden gevonden. Laura van der Heijden (2x), Lois Abbingh en Danick Snelder zorgen ervoor dat het verschil naar vier wordt getild: 7-3. Servië weet vervolgens een overtal situatie goed te benutten en het gat te verkleinen tot twee doelpunten, met nog tien minuten te gaan: 9-7. Mede door een sterk keepende Tess Wester loopt Oranje weer uit. Via afstandsschoten van Laura van der Heijden, Lois Abbingh en Dione Housheer is het verschil weer vier: 12-8. Danick Snelder en Inger Smits zorgen ervoor dat de teams met een ruime voorsprong voor Oranje de kleedkamers opzoeken: 15-9. 

In de tweede helft begint Oranje goed en scoren Dione Housheer en Angela Malestein (2x). Het is Servië dat het gat iets weet te verkleinen: 20-16. Kelly Dulfer en Martine Smeets scoren in een leeg Servisch doel. De tegenstander van de Oranjedames wisselt de keepster in de aanval zodat er met zeven speelsters gespeeld wordt.

De Nederlandse dekking weet hier geen raad mee, wat ervoor zorgt dat Servië zeven keer achter elkaar scoort. Hierdoor staat het met nog tien minuten te spelen in de tweede helft 22-23 in het voordeel van de Serven. Bo van Wetering zorgt voor de gelijkmaker wat spannende laatste minuten oplevert. Servië gaat in de slotfase beter met de kansen om en weet de voorsprong toch verder uit te bouwen: 24-26. Via opnieuw Bo van Wetering komt Nederland nog iets dichterbij, maar het is niet genoeg voor de winst. Servië scoort in de laatste minuten drie keer achter elkaar en bepaalt de eindstand op: 25-29.

Wedstrijdschema:

  • 6 december 18:15 uur: Kroatië – Nederland
  • 8 december 20:30 uur: Nederland – Hongarije

Kolding, 5 december 2020:
Nederland – Servië 25-29 (15-9)

Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester, Jessy Kramer, Laura van der Heijden (4), Debbie Bont, Lois Abbingh (4), Larissa Nusser (2), Danick Snelder (5), Bo van Wetering (2), Kelly Dulfer (1), Merel Freriks, Inger Smits (1), Martine Smeets (2), Angela Malestein (2), Nikita van der Vliet, Dione Housheer (2).

Servië: Jovana Risovic, Katarina Tomasevic, Sanja Radosavljevic (3), Katarina Krpez-Slezak (10), Jelena Trifunovic, Andrea Lekic (2), Jelena Lavko (2), Zeljka Nikolic (2), Andjela Janjusevic (4), Sladana Pop-Lazic (1), Dijana Radojevic, Jovana Jovovic, Jovana Stoiljkovic (3), Kristina Liscevic (2).

Scheidsrechters: Viktoriia Alpaidze (RUS) / Tatyana Berezkina (RUS)
Strafminuten: 
Nusser 2’, Dulfer 2’, Housheer 2’, Snelder 2’ – Pop-Lazic 2’ (8’- 2) Pop-Lazic 2’.
Strafworpen: 
2/3 – 6/6