Update nieuwe maatregelen Coronavirus

Update nieuwe maatregelen Coronavirus

Op dinsdagavond 8 december om 19:00 uur vond er een persconferentie plaats van het kabinet i.v.m. het Coronavirus. De huidige maatregelen (de gedeeltelijke lockdown) gelden ook tijdens de feestdagen. Dit betekent dat er niks verandert ten opzichte van de maatregelen die al gelden: de handbalsport kan nog niet starten met trainingen voor volwassenen en de herstart van de competities.

Topcompetities
Als uitzondering daarop is door de rijksoverheid dit bericht gepubliceerd. Hierin wordt het plan aangekondigd dat teams die deelnemen aan topsportcompetities vanaf 17 december weer mogen gaan trainen en wedstrijden mogen spelen.

Vanwege de kerstperiode en de internationaal vrijgestelde periodes, willen wij inzetten op een scenario waarbij het weekend van 23/24 januari de topcompetities zijnde de Eredivisie en HandbalNL League/ BENE-League weer hervat kunnen worden.
Om tot een herstart te komen zijn er nog veel vragen die beantwoord dienen te worden.
Wij zijn momenteel druk bezig antwoorden op alle vragen te krijgen om zo op een realistische manier tot een herstart te komen. Het NHV heeft nauw contact met sportkoepel NOC*NSF en andere sportbonden over de impact van deze maatregelen. Wij hopen alle betrokkenen bij de handbalsport snel te kunnen voorzien van meer specifieke informatie.

Herstart overige competities
Naast de herstart van de topcompetities hebben wij ook algemene scenario’s opgesteld over hoe een herstart er voor diverse competities uit zal komen te zien.
Om dit voor iedereen visueel te maken hebben wij basis kalenders gemaakt met als start moment het eerste speelweekend van de maand. Het spreekt voor zich dat start momenten ook halverwege een maand plaats kunnen vinden. Hier zal in dergelijke gevallen een aangepaste kalender voor verschijnen waarbij de lijn is doorgetrokken die zichtbaar is in de reeds gepubliceerde kalenders. De concept kalenders vind je hier terug. 

Voorbereidingsperiode
Voordat de competitie kan aanvangen, is er voor de A-jeugd en senioren 4 weken nodig om in vol contact te mogen trainen. Voor de B-jeugd en lager zullen wij de competitie z.s.m. weer hervatten zodra er groen licht is vanuit de overheid om weer competitiewedstrijden te mogen spelen. De reden dat de voorbereidingsperiode van 4 weken ook voor de A-jeugd gehanteerd wordt, is dat in diverse veiligheidsregio’s 18-jarigen niet mee mogen trainen. Ook zijn er situaties bekend waarbij de A-jeugd in meerderheid uit 18-jarigen bestaat en helemaal niet met contact mogen trainen. Wanneer dit verschil door bijvoorbeeld het in de toekomst mogen trainen tot 27 jaar wordt opgeheven zal ook voor de A-jeugd een snellere hervatting van de competitie mogelijk worden.

Landelijke bekercompetitie
Er zijn nog verenigingen die met één of meerdere teams actief zijn in het landelijke bekertoernooi. Het deelnemen aan de landelijke beker betekent altijd al een doordeweekse belasting voor spelers. Bij een hervatting van de competities zal ook de landelijke bekercompetitie hervat worden.

Wij kunnen ons voorstellen dat er teams zijn die liever af zien van de deelname aan de landelijke bekercompetitie en de extra doordeweekse wedstrijden die dit met zich meebrengt.

Mocht een of meerdere teams van jouw vereniging zich af willen melden voor deelname aan de landelijke bekercompetitie dan horen wij dat graag doch uiterlijk 10 januari middels een bericht van afmelding, deze kan verstuurd worden naar competitie@handbal.nl