Nederland verliest van Rusland en wordt zesde op EK

Nederland verliest van Rusland en wordt zesde op EK

Het Nederlands Damesteam heeft de strijd om de vijfde plaats op het Europees Kampioenschap verloren van Rusland. In Herning werd het 33-27 voor Rusland. Hiermee eindigt de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade op de zesde plaats tijdens het Europees Kampioenschap 2020.

Bij de laatste twee EK’s eindigde Oranje steeds op het podium (tweede in 2016, derde in 2018) maar de prestatie bij dit toernooi in Denemarken is wel de beste prestatie daarna en veel beter dan bij de edities in 1998 (tiende), 2002 (veertiende), 2006 (vijftiende), 2010 (achtste) en 2014 (zevende).

Nederland speelde één keer eerder tegen Rusland op het EK. In 1998 in Sporthallen Zuid in Amsterdam verloor Nederland onder toeziend oog van de toenmalige kroonprins en huidige koning Willem-Alexander met 32-19. Vorig jaar tijdens het wereldkampioenschap waren de Oranjedames in de halve finale met 33-32 te sterk voor Rusland.

Rusland begint goed aan de wedstrijd en scoort twee keer. Lois Abbingh maakt voor de Oranjedames de eerste treffer. Al snel vergroot Rusland de voorsprong, na tien minuten spelen staat het 7-2. De schoten van Nederland zijn niet scherp genoeg, waar de tegenstander wel de kansen afmaakt. Via Lois Abbingh (3x) en Laura van der Heijden komt Oranje halverwege de eerste helft terug tot twee doelpunten verschil: 8-6.

Toch weten de Russische dames weer uit te lopen. Aanvallende overtredingen van Nederland worden direct afgestraft in de Russische aanval: 13-8. Danick Snelder, Kelly Dulfer en Martine Smeets zorgen er met snelle afrondingen voor dat de achterstand verkleind wordt tot drie doelpunten. Met nog vijf minuten op de klok in de eerste helft zet Rusland nog even goed aan. Drie doelpunten op rij zorgen voor een verschil van zes: 17-11. Oranje zorgt er via Lois Abbingh en Kelly Dulfer voor dat de teams de kleedkamers opzoeken met een 18-13 stand in het voordeel van Rusland.

Lois Abbingh scoort direct na rust met een afstandsschot. Maar ook Rusland weet de eerste kans te benutten. Vervolgens is het Angela Malestein die met drie doelpunten Nederland in het spoor van de Russische tegenstander houdt: 21-17. Jessy Kramer en Lois Abbingh krijgen vlak na elkaar een twee minuten tijdstraf wat ervoor zorgt dat de Oranjedames even met vijf spelers staan. Rusland weet uit te lopen naar 24-17. Deze voorsprong wordt behouden en zelfs iets verder uitgebouwd halverwege de tweede helft: 28-20.

Met nog tien minuten te spelen zijn het Dione Housheer, Danick Snelder (2x), topscorer Lois Abbingh (10 goals) en Larissa Nusser die met mooie doelpunten de spanning even terugbrengen in de wedstrijd: 31-27. Het blijkt niet genoeg voor de winst, het slotakkoord is voor Rusland dat met twee doelpunten de eindstand bepaalt op 33-27. 

Herning, 18 december 2020:
Rusland – Nederland 33-27 (18-13)
Rusland: Anna Sedoykina, Daria Dmitrieva (3), Polina Vedekhina (6), Galina Gabisova, Vladlena Bobrovnikova (3), Dariia Samokhina (3), Ksenia Makeeva (2), Olga Fomina (2), Karina Sabirova (3),  Ekaterina Ilina (2), Elizaveta Malashenko (1), Iuliia Managarova (5), Valeriia Maslova, Kristina Kozokhar (3), Anastasiia Illarionova, Viktoriia Kalinina.
Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester, Jessy Kramer, Laura van der Heijden (1), Debbie Bont (2), Lois Abbingh (10), Larissa Nusser (1), Danick Snelder (4), Bo van Wetering, Kelly Dulfer (3), Merel Freriks, Inger Smits, Martine Smeets (1), Angela Malestein (4), Harma van Kreij, Dione Housheer (1).
Scheidsrechters: Marta Sa (POR) / Vania Sa (POR)
Strafminuten:
6’- 6’ (Abbingh 4’, Kramer 2’– Dmitrieva 2’, Bobrovnikova 2’, Makeeva 2’)
Strafworpen:
 5/5 – 3/3