Oranjeheren spelen verrassend gelijk tegen Slovenië

Oranjeheren spelen verrassend gelijk tegen Slovenië

De Oranjeheren hebben de derde EK-kwalificatiewedstrijd gelijkgespeeld tegen topland Slovenië.  In Celje werd het 27-27. Halverwege de wedstrijd stond de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson met 15–13 achter. De gebroeders Kay en Jorn Smits zorgden vandaag voor een unicum door allebei hun vijftigste interland te spelen in dezelfde wedstrijd.

Vier dagen geleden stonden beide ploegen ook tegenover elkaar. In Almere werd het 23-34 voor Slovenië, nadat Oranje bij rust voorstond met 15-14. De Oranjeheren hebben in de EK-kwalificatie nu drie wedstrijden gespeeld. Er werd thuis gewonnen van Turkije en een keer verloren en gelijkgespeeld tegen Slovenië. Hiermee staat Nederland met drie punten op de derde plaats in de poule.

Nederland komt in maart weer bij elkaar. De ploeg speelt op 13 maart de inhaalwedstrijd in en tegen Polen. De tijd is nog niet bekend. Begin november werd deze wedstrijd in verband met het Coronavirus uitgesteld. In april en mei volgen de laatste twee wedstrijden; 29 april uit in Turkije en op 2 mei thuis tegen Polen.

De eerste goal van de wedstrijd wordt gemaakt door Stas Skube. Samir Benghanem scoort vanaf de cirkel de snelle gelijkmaker voor Oranje. Het spel golft op en neer in de beginfase. Via Borut Mackovsek komt Slovenië weer op voorsprong. Dan is het Nederland dat drie keer achter elkaar scoort via jubilarissen Kay en Jorn Smits en Bobby Schagen: 2-4. Ook goed keeperswerk van Bart Ravensbergen zorgt ervoor dat Oranje de voorsprong pakt. De tegenstander scoort echter vier doelpunten op rij en buigt de achterstand om: 6-4. Halverwege de eerste helft staat het 8-5 voor Slovenië.

Dankzij snelle goals van Samir Benghanem, Jeffrey Boomhouwer en Kay Smits weten de Oranjeheren het gat te verkleinen naar één: 9-8. Met nog tien minuten te spelen zorgt Bobby Schagen vanaf de rechterhoek voor het tiende doelpunt en daarmee de gelijkmaker voor Oranje. Dani Baijens (2x) en Kay Smits zorgen voor een kleine voorsprong: 11-12. Toch zoekt Nederland met een achterstand de kleedkamer op. In de laatste vijf minuten is Slovenië scherper in de afronding wat resulteert in een ruststand van 15-13.

Rutger ten Velde, Samir Benghanem en Kay Smits zorgen ervoor dat de Oranjeheren snel op gelijke hoogte komen met Slovenië: 16-16. Dan gaat het bij Slovenië draaien en scoort de ploeg vier keer op een rij. Hiermee neemt het snel afstand van Nederland. Via rechterhoek Bobby Schagen en een snelle afronding van Dani Baijens wordt het gat verkleind naar twee: 20-18. Na een twee minuten tijdstraf van Robin Schoenaker weet Slovenië toch het verschil weer te vergoten naar vijf doelpunten: 25-20.

Met nog tien minuten te spelen gaat het ineens razendsnel bij Oranje. Een fantastische fase breekt aan waarin spectaculaire en snelle aanvallen worden afgewisseld met een goede verdediging en uitstekend keeperswerk van Bart Ravensbergen. Via een draaibal van Samir Benghanem, Bobby Schagen, Kay Smits (2x) en Iso Sluijters komt Nederland op gelijke hoogte met Slovenië: 25-25.

De gelijke stand zorgt voor spannende slotminuten. Met nog vijf minuten te spelen krijgen Jorn Smits en Jeffrey Boomhouwer een twee minuten tijdstraf. Dit zorgt ervoor dat de Slovenen twee doelpunten voor komen te staan: 27-25. Met nog twee minuten te spelen krijgt Nejc Cehte twee minuten tijdstraf, terwijl het Nederlandse team weer compleet is. Luc Steins scoort de aansluitingstreffer voor Oranje waarna de aanval van de Slovenen geen doelpunt oplevert. Het is topscorer Kay Smits (9 goals) die de gelijkmaker in de laatste seconde tegen de touwen gooit. De eindstand is 27-27, hiermee pakt Nederland een belangrijk punt in de strijd om EK-kwalificatie.

Het Nederlands Herenteam is bij de loting voor de kwalificatie van het EK 2022 in Hongarije en Slowakije ingedeeld in poule 5 bij Slovenië, Polen en Turkije. Tegen iedere tegenstander wordt een keer uit en een keer thuis gespeeld. Aan het einde van de kwalificatie plaatsen de nummers één en twee en de vier beste nummers drie uit alle acht poules zich voor het EK 2022 (13 tot en met 30 januari 2022).

Het EK wordt van 13 tot en met 30 januari 2022 georganiseerd in gastlanden Hongarije en Slowakije. De speelsteden zijn Bratislava (poulefase en Main Round), Kosice (poulefase) in Slowakije; Debrecen (poulefase), Szeged (poulefase) en Boedapest (poulefase, Main Round en finale weekend) in Hongarije.

Celje, 10 januari 2021:
Slovenië – Nederland 27-27 (15-13)
Slovenië: Stas Skube (1), Blaz Blagotinsek (4), Nik Henigman, Blaz Janc, Jure Dolenec (5), Miljan Vujovic, Nejc Cehte (1), Tilen Kodrin (1), Dragan Gajic (7), Matej Gaber (5), Miha Zarabec (1), Klemen Ferlin, Rok Ovnicek, Dean Bombac, Borut Mackovsek (2), Matic Suholeznik.
Nederland: Bart Ravensbergen, Mark Van den Beucken, Iso Sluijters (1), Luc Steins (2), Samir Benghanem (5), Bobby Schagen (4), Ivo Steins, Robin Schoenaker, Niels Versteijnen, Kay Smits (9), Jorn Smits (1), Jeffrey Boomhouwer (1), Ephrahim Jerry, Alec Smit, Rutger Ten Velde (1), Dani Baijens (3).
Scheidsrechters: Boris Mandak (SVK) / Mario Rudinsky (SVK)
Strafminuten: 8‘- 6‘ (Sluijters 2’, J. Smits 4’, Boomhouwer  – Henigman 2’, Kodrin 2’, Cehte 2’)
Strafworpen: 2/3 – 3/3