TeamNL Handbaldames verliezen oefenwedstrijd van Kroatië

TeamNL Handbaldames verliezen oefenwedstrijd van Kroatië

De TeamNL Handbaldames hebben de eerste wedstrijd op het drielandentoernooi verloren van thuisland Kroatië. Tijdens de rust stond de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade met 13-10 achter. De eindstand werd bepaald op 24-23. Morgen speelt het team tegen Brazilië, die wedstrijd start om 18:00 uur.

De laatste keer dat beide ploegen het tegen elkaar opnamen was op het Europees Kampioenschap in december 2020. Destijds ging Kroatië er in de tweede wedstrijd van de poulefase vandoor met de winst: 27-25. Kroatië won uiteindelijk brons op het EK, de Oranjedames eindigden op de zesde plaats.

De eerste goal van de wedstrijd wordt gemaakt door de Kroatische Camila Micijevic. Lois Abbingh scoort al snel de gelijkmaker vanaf de 7-meter. Het gaat de eerste minuten gelijk op tot aan 3-3. Dan is het het thuisland dat twee keer weet te scoren. Met snel aanvalsspel en via goals van achtereenvolgens Bo van Wetering, Lois Abbingh, Estavana Polman en Dione Housheer (2x) weet Oranje een ruime voorsprong te pakken: 5-8. Halverwege de tweede helft staan de TeamNL Handbaldames met 7-10 voor.

Toch weet Kroatië weer langszij te komen. De tegenstander vindt gaten in de Nederlandse dekking en scoort zes keer op rij, waar Oranje juist niet de ruimte vindt. De Kroatische dames weten het aanvalsspel van Nederland met kleine overtredingen te ontregelen. Dit resulteert in een 13-10 ruststand in het voordeel van het thuisland.

Via Dione Housheer, Martine Smeets en Lois Abbingh wordt de achterstand direct na rust verkleind: 14-13. Tijdstraffen voor Angela Malestein en Tamara Haggerty zorgen er echter voor dat Nederland bijna twee minuten met twee speelsters minder in het veld staat. Dit overtal wordt benut door de Kroatische dames waardoor Oranje halverwege de tweede helft tegen een achterstand van vijf doelpunten aankijkt: 20-15. Estavana Polman scoort met een mooie vlieger, Lois Abbingh van afstand en Angela Malestein weet het net te vinden vanaf 7-meter. Aan de andere kant scoort ook Kroatië wat betekent dat het verschil op vier doelpunten blijft staan.

Met nog vijf minuten te spelen staat het 24-20 in het voordeel van Kroatië. Het wordt nog spannend wanneer Angela Malestein opnieuw raak schiet vanaf 7-meter, topscorer Estavana de bal hard tegen de touwen gooit en Nikita van der Vliet tekent voor de aansluitingstreffer. Claudia Rompen brengt met nog twintig seconden te spelen een belangrijke redding op een 7-meter van Kroatië. In de daaropvolgende aanval weet Oranje niet te scoren, de TeamNL Handbaldames verliezen de eerste wedstrijd op het drielandentoernooi met 24-23.

Speelschema drielandentoernooi:
14 april 20:00 uur Kroatië-Nederland: 24-23
15 april 18:00 uur Nederland-Brazilië
16 april 20:00 uur Kroatië-Brazilië

Porec, 14 april 2021:
Kroatië – Nederland 24 – 23 (13-10)
Kroatië: 
Lucija Besen, Nikolina Zadravec (2), Korina Karlovcan, Dora Krsnik (5), Stela Posavec, Camila Micijevic (7), Dejana Milosavljevic, Ivana Kapitanovic, Dora Kalaus (2), Katarina Jezic (2), Tena Japundza, Natasa Miocinovic, Lea Franusic, Anrea Simara (2), Ana Debelic (2), Ema Guskic, Mariejeta Vidak, Valentina Blazevic (2), Tea Pijevic
Nederland: 
Claudia Rompen, Debbie Bont (1), Lois Abbingh (4), Larissa Nüsser, Bo van Wetering (2), Yvette Broch, Tamara Haggerty, Martine Smeets (1), Angela Malestein (3), Nikita van der Vliet (2), Tess Wester, Anouk Nieuwenweg, Harma van Kreij (1), Maxime Struijs, Dione Housheer (3), Estavana Polman (6).
Scheidsrechters: Lovro Kasunic / Saso Nikolovski
Strafminuten: 4‘- 10‘ (Krsnik 2’, Dbelic 2’- Broch 2’, van der Vliet 2’, Haggerty 2’, Malestein 2’, Abbingh 2’)
Strafworpen: 3/5 – 5/6