Dames U19 staan in de finale op het EHF Championship

Dames U19 staan in de finale op het EHF Championship

De Dames U19 hebben zich geplaatst voor de finale op het EHF Championship ten koste van Wit-Rusland. Na de reguliere speeltijd stond het gelijk (22-22), waardoor een penalty serie de winnaar moest bepalen. Keepster Senna van Galen vertolkte een hoofdrol en keerde alle zevenmeters. Morgen speelt de ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs om 18:00 uur de finale tegen Polen. De wedstrijd is live te zien op ehftv.com.

In de beginfase van de wedstrijd liep Nederland tegen drie tijdstraffen aan. Hierdoor was het lastig om Wit-Rusland van het scoren af te houden. Aanvallend werd er slordig gespeeld en kansen, waaronder een penalty, werden niet afgemaakt. De Wit-Russen pakten een ruime voorsprong: 7-2. Bondscoach Ricardo Clarijs nam een time-out en dat hielp. Via Romé Steverink, Pipy Wolfs, Lisa Vlug en Fem Boeters kwam Oranje terug tot 7-6. Keepster Senna van Galen had een aantal goede reddingen in huis.

Helaas liep Nederland in korte tijd weer tegen twee tijdstraffen aan, waardoor Wit-Rusland drie keer op rij kon scoren: 10-6. Zodra Nederland weer compleet was konden ze gaan bouwen in de aanval en dekking. Kim Molenaar bracht de stand naar 11-8. Opnieuw moest er een Nederlandse speelster naar de kant. Ditmaal konden de Wit-Russen niet profiteren. Romé Steverink bracht het verschil naar twee doelpunten: 11-9.

In de slotfase van de eerste helft stond Nederland verdedigend goed. De tegenstander kreeg vaak tijdspel, al scoorde ze dan nog net met een hard afstandsschot. Jalisha Loy tekende voor de laatste treffer voor het rustsignaal: 13-11. 

Aan het begin van de tweede helft kreeg Nederland de kans om meteen de aansluitingstreffer te maken, maar de zeven meter werd gestopt door de Wit-Russische keepster. Wit-Rusland hield het initiatief in de wedstrijd en liep uit naar 15-12. Pipy Wolfs en Kim Molenaar brachten het verschil naar één goal. Nederland bleef knokken en stond verdedigend haar mannetje. Aanvallend begon het nu ook lekker te lopen. Dankzij Pipy Wolfs, Fem Boeters, Romé Steverink en Kim Molenaar boog Oranje een 16-14 achterstand om in een 16-18 voorsprong.

Daarna schommelde het verschil lange tijd rond de twee doelpunten. Wit-Rusland bleek een stugge ploeg en kwam terug tot 19-20. Met een mooie passeerbeweging van Jessie van de Ruit en een knap afstandsschot van Kim Molenaar liep Nederland weer uit. Minutenlang veranderde er niets aan het scorebord. Beide ploegen waren slordig of mistten kansen. De tijd tikte weg in het voordeel van Nederland. Tot dat Wit-Rusland aan een slot offensief begon. Ze scoorden drie keer achter elkaar en kwamen op gelijke hoogte: 22-22. Allebei de teams kregen in de aanval de kans om de winst naar zich toe te trekken, maar dit lukte niet in de reguliere speeltijd. Penalty’s moesten de beslissing brengen. 

Kim Molenaar schoot feilloos raak. De eerste poging van Wit-Rusland belandde op de paal. Britt van Maarschalkerweerd vond het net met een stuitbal. De Nederlandse keepster Senna van Galen bracht knap redding op de penalty van haar leeftijdsgenoot. Esma Staal was koelbloedig en verzilverde ook haar zevenmeter. Van Galen eiste de hoofdrol helemaal op door nog een penalty te keren en zo de overwinning binnen te slepen. 

Britt van Maarschalkerweerd speelde ijzersterk in de dekking en werd gekozen tot ‘Women of the Match’.