Liveblog EK Beach Handball Dag 5

Liveblog EK Beach Handball Dag 5

Heren
Hongarije-Nederland
De Heren hebben met 2-0 van Hongarije verloren. In de beginfase van de eerste set ging het gelijk op, na ruim vier minuten spelen stond het 8-8. Daarna waren het de Hongaren die met slim spel een voorsprong wisten te pakken: 12-8. Via Jelmer Schaap en Jordy Baijens kwam Oranje iets terug in de set: 13-12. Het lukte de ploeg van Bondscoach Danny Baijens lange tijd om het verschil op één punt te houden. Toch waren het de tegenstanders die vervolgens zuiniger met hun kansen om gingen en het net drie keer achter elkaar wisten te vinden, waar Nederland meer moeite had in de afronding. De Hongaren wonnen de eerste set met 27-18. 

In de tweede set ging Oranje goed van start. Via vliegertjes van Jordy Baijens en Jelmer Schaap pakte het team een 0-4 voorsprong. De Hongaren wisten echter langszij te komen door drie doelpunten op rij te scoren. Die voorsprong werd zelf uitgebreid tot 10-6. Een rake penalty en een doelpunt van Silas Speckmann zorgden ervoor dat Nederland weer op gelijke hoogte wist te komen. De stand bleef gelijk opgaan tot halverwege de tweede set: 12-12. Vanaf dat moment kwamen er slordigheden in de passing van Oranje en maakte Hongarije de gecreëerde kansen goed af. Dit zorgde voor een 18-14 voorsprong. Silas Speckmann tekende nog voor de aansluitingstreffer maar dat was niet genoeg om de set te winnen. De Hongaren wonnen ook de tweede set, dit keer met 24-20. 

Nederland-Griekenland
De Beach Heren hebben hun tweede wedstrijd op het EK gewonnen. Griekenland werd na spannende shoot-outs verslagen. Morgen spelen de mannen om 09:00 uur voor plaats 13.

In de beginfase liet Silas Speckmann zijn kwaliteiten zien. Hij bracht Nederland een 4-2 voorsprong. De Grieken scoorden drie keer achter elkaar en bogen zo de achterstand om. Vervolgens ging de set gelijk op: 8-8, 10-10, 12-12, 14-14, 16-16 en 18-18. Jasper Robben (2x) en  Silas Speckmann (3x) waren de Nederlandse doelpuntenmakers. In de slotfase lukte het om de dekking dicht te houden dankzij mooie bloks van de verdedigers en goed keeperswerk van Mark Kooij. Aan de overkant van het veld wisten de Nederlandse aanvallers Jelmer Schaap en sterspeler Silas Speckmann vier keer op rij te scoren. Comfortabel werd de set gewonnen met 26-20.

In de tweede set liep het minder goed voor de ploeg van bondscoach Danny Baijens. Al snel keek zijn team tegen een ruime achterstand aan: 4-10. Het was met name Speckmann die zijn ploeg bij de hand nam. Er werd een fase om en om gescoord. Het verschil bleef zes punten tot 16-22. Nederland knokte zich helemaal terug in de wedstrijd dankzij goals van Speckmann (2x) en Jordy Baijens. Griekenland pakte het initiatief op: 22-24. In de laatste minuut van de set kreeg Nederland de kans om op gelijke hoogte te komen, maar verloor de bal. De tegenstander gooide de bal simpel in het lege doel, waardoor er niet genoeg tijd meer was om de gelijkmaker te maken. Jordy Baijens bepaalde de setstand op: 24-25.

Het was tijd voor de shoot-outs. Jelmer Schaap rondde feilloos af. Na een goede wedstrijd gespeeld te hebben mistte Speckmann. Jasper Robben vond met een pirouette het net: 4-6. Nederland had een stop nodig op een Griekse poging en dat lukte blokker Thomas van Ophem. Max Voermans schoot allebei zijn shoot-outs raak en zo deed Jordy Baijens dat ook. Nederland stond 10-8 voor. Griekenland stuitte op keeper Mark Kooij die met zijn redding de overwinning over de streep trok.

Dames
Nederland-Noorwegen
De Beach Dames missen de halve finale op het EK. Noorwegen bleek in de kwartfinale na shoot-outs te sterk. De ploeg van Peter Portengen gaat spelen om plaats 5 t/m 8.

In de eerste set schoot Noorwegen uit de startblokken. Ze pakten gelijk een 0-6 voorsprong. Nederland moest even opstarten. Met name Lynn Klesser vond haar ritme en bracht de stand met haar derde pirouette op 9-12. De Noorse dames waren op weinig fouten te betrappen en rondde genadeloos af in de aanval. De achterstand bleef lange tijd vier punten. Lynn bracht het verschil naar twee punten: 17-19. Anna Buter vond met haar pirouette twee keer het net en Manon Zijlmans met een vlieger. Noorwegen bleef scoren waardoor de marge gelijk bleef. De aansluitingstreffer bleef uit. De Noorse dames liepen uit naar 23-28. Marit van Ede sloot de set af met een tweepunter: 25-28.

Nederland begon voortvarend aan de tweede set. Nadat ze de bal hadden veroverd scoorde Anna Buter met een pirouette in leeg doel. Aanvallend wist de ploeg van Peter Portengen de ruimtes goed te vinden. Amber van der Meij schoot twee penalty’s keihard binnen en Anna maakte haar pirouette in stijl af. Nederland had meer grip op de veelvuldig scorende Noorse cirkel en pakte een 8-2 voorsprong. Toch konden ze niet voorkomen dat Noorwegen in de buurt kwam: 11-10.

Vanaf dat moment bleef de set heel spannend. Steeds als Nederland op drie punten voorsprong kwam, verkleinde Noorwegen het gat met een tweepunter. Lynn had de stand op 21-18 gezet, maar daarna werden twee Nederlandse aanvallen onschadelijk gemaakt. Noorwegen scoorde twee tweepunters op rij en kwam langszij: 21-22. Anna Butter draaide om haar as en bracht Nederland weer aan de goede kant van de scoren. De slotfase was zenuwslopend. Noorwegen scoorde een tweepunter en zo deed Amber dat ook vanaf de penaltystreep: 25-24. De Noorse ploeg had het balbezit en de mogelijkheid om de winst naar zich toe te trekken. Verdedigend stond Oranje sterk, waardoor Noorwegen de bal verloor en de set binnen was.

Shoot-outs moesten de winnaar van de wedstrijd bepalen. Noorwegen was uitermate trefzeker en verzilverde alle shoot-outs in twee punten. Aan Nederlandse zijde stond het houtwerk in de weg. Lynn Klesser gooide de bal op de lat en voor Krista Mol stond de paal in de weg. De shoot-out werd afgefloten bij een 4-8 stand.

 De dames gaan strijden om plek 5 tegen Polen. De wedstrijd is om 15:00 uur live te zien op www.ehftv.com. 

Polen-Nederland 
De Dames hebben de wedstrijd van Polen gewonnen na shoot-outs en gaan morgen strijden om de 5e plek op het EK. In de eerste set kwam de ploeg van Peter Portengen al snel op een 4-1 achterstand. Manon Zijlmans verkleinde dit gat maar Oranje wist nog niet langszij te komen doordat Polen ook weer het net wist te vinden. Met drie doelpunten op rij van Krista Mol en Marit van Ede (2x) pakte Nederland de voorsprong halverwege de eerste set: 6-9. Het was de tegenstander dat ditmaal de achterstand wist om te bouwen en 12-11 voor kwam te staan. Nederland tekende voor de gelijkmaker en een golden goal moest de winnaar gaan bepalen. Polen veroverde het balbezit en scoorde uit de eerste kans. Polen won hiermee de eerste set met 13-12. 

In de tweede set was het Oranje dat snel een voorsprong pakte. Vanaf de start was het Anna Buter die direct het net wist te vinden. Via Lynn Klesser werd die voorsprong uitgebreid. Doelpunten waren in het eerste deel van de tweede set schaars, met reddingen over en weer waren de keepers aan beide kanten belangrijk. Halverwege de tweede set leidde Oranje met 4-8. Deze voorsprong werd niet weggegeven en zelf uitgebreid. Anna Buter, topscorer aan Nederlandse zijde, scoorde de laatste twee doelpunten voor Oranje en schoot de ploeg hiermee naar de winst in de tweede set: 11-17. 

Shoot-outs moesten de winnaar gaan bepalen van deze wedstrijd. Namens Nederland scoorde Isabel Barnard de eerste shoot-out, ook Polen wist het net te vinden. Lynn Kesler wist de Poolse keepster niet te passeren in haar poging. De tegenstander raakte ook de tweede shoot-out wat ervoor zorgde dat Nederland op achterstand stond. Anna Buter en Marit van Ede wisten hun kans te verzilveren. De Poolse keepster dacht Oranje te verrassen met een schot vanuit haar eigen doelgebied maar de Nederlandse keepster wist dit te voorkomen. De laatste shoot-out van Nederland werd gescoord door Manon Zijlmans en Amber vand er Meij wist de laatste inzet van Polen te keren. Nederland won de wedstrijd met 2-1 en gaat zondag om 11:00 uur spelen plek 5 op het Europees Kampioenschap.