Handbaldames naar kwartfinales Spelen na winst op Angola

Handbaldames naar kwartfinales Spelen na winst op Angola

De TeamNL Handbaldames hebben ook hun derde poulewedstrijd op de Olympische Spelen gewonnen. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade was met 37-28 te sterk voor Angola. Bij rust stond Nederland met 17-15 voor. Met deze overwinning plaatst het team zich voor de kwartfinales. Eerst wachten nog twee wedstrijden in de poule, zaterdag 31 juli om 14:30 uur (Nederlandse tijd) is Noorwegen de tegenstander.

Dione Housheer opende met een hard schot in de kruising de score. Via Kelly Dulfer, Bo van Wetering (2x) en Lois Abbingh bouwde Oranje de voorsprong uit naar 5-2. Angola wist met drie doelpunten op rij de stand weer gelijk te trekken. Twee keer twee minuten tijdstraf voor de tegenstander zorgden ervoor dat het vervolgens Nederland was dat kon uitlopen. Met vier goals van achtereenvolgend Lois Abbingh, Dione Housheer, Bo van Wetering en Kelly Dulfer werd er optimaal geprofiteerd van de overtalsituatie: 9-5.

Het verschil van vier doelpunten bleef lang op het scorebord staan. Toch wist Angola het gat te dichten en de aansluitingstreffer te scoren. Oranje was in deze fase van de wedstrijd slordig in de aanval, dit werd direct afgestraft door de Afrikaanse tegenstander. Met nog twee minuten te spelen in de eerste helft was de stand weer bijna gelijk: 15-14. Via een rake 7-meter van Lois Abbingh en een snel afstandsschot van Laura van der Heijden werd de ruststand op 17-15 bepaald.

In de tweede helft onderschepte Martine Smeets goed de eerste aanval van Angola, met een snelle break zorgde Kelly Dulfer voor het eerste doelpunt van de tweede helft. Via Laura van der Heijden (2x), Debbie Bont en Inger Smits werd de voorsprong naar vijf doelpunten uitgebreid: 21-16. Aan beide kanten was het vervolgens slordig in de aanval. Passes aan Nederlandse zijde kwamen niet aan, maar dit werd nu niet direct afgestraft door de Angolese dames.

De voorsprong van Nederland werd groter dankzij scherpte in de afronding. Lois Abbingh, Martine Smeets en Danick Snelder scoorden. Het was diezelfde Danick Snelder die de assist gaf op een mooi vliegertje van Inger Smits. Drie doelpunten op een rij van topscorer aan Nederlandse zijde Bo van Wetering en cirkelspeelster Merel Freriks (2x) zorgden voor een verschil van acht op het scorebord: 31-23.

In de slotfase van de wedstrijd was Angela Malestein goed op dreef. Met een onderschepping in de dekking die ze zelf afrondde, een draaibal en een beheerst schot zorgde ze voor een 36-26 stand. Kelly Dulfer scoorde het laatste doelpunt voor Nederland. Het was Albertina Kassoma die, na een directe rode kaart voor Dione Housheer, de eindstand met een rake penalty bepaalde op 37-28.

Bo van Wetering was met zeven doelpunten topscorer aan Nederlandse zijde. Lois Abbingh staat sinds vorige wedstrijd tweede op de all-time topscorers lijst van Nederland en komt met de zes doelpunten van vandaag op 770 goals voor Oranje. Hiermee loopt ze verder in op Olga Assink (954 goals).

Programma groepsfase Olympische Spelen:
Zaterdag 31 juli 2021, 21:30 uur (14:30 uur Nederlandse tijd): Noorwegen-Nederland
Maandag 2 augustus 2021, 19:30 uur (12:30 Nederlandse tijd): Nederland-Montenegro

Op de Spelen zijn de twaalf geplaatste landen verdeeld over twee groepen. Het handbaltoernooi is anders opgezet dan bij een EK of WK. Daar wordt gewerkt met een poulefase, Main Round, halve finale en finale. Komende zomer spelen de teams van 25 juli t/m 2 augustus de poulefase. Van de zes teams in een poule plaatsen vier zich voor de kwartfinales, die gespeeld worden op 4 augustus. De halve finale staat gepland op 6 augustus. Twee dagen later, op 8 augustus wordt bepaald wie het goud wint in de finale. Alle wedstrijden worden gespeeld in het Yoyogi National Stadium in Tokyo.

Tokyo, 29 juli 2021:
Nederland – Angola 37–28  (
17-15)
Nederland:
Rinka Duijndam, Tess Wester, Laura van der Heijden (3), Debbie Bont (1), Lois Abbingh (6), Danick Snelder (1), Bo van Wetering (7), Nycke Groot, Kelly Dulfer (5), Merel Freriks (2), Inger Smits (3), Martine Smeets (1), Angela Malestein (5), Dione Housheer (3).
Angola: Helena Sousa, Teresa Almeida, Marilia Quizelete (1), Juliana Machado (3), Helena Paulo (1), Natalia Santos (3), Albertina Kassoma (5), Natalia Fonseca (1), Wuta Dombaxi (2), Stelvia Pascoal, Magda Cazanga (1), Liliana Venancio (1), Azenaide Carlos (2), Isabel Guialo (8).
Scheidsrechters: H. Elsaied (EGY)/ Y Elsaied (EGY)
Strafminuten: 2‘- 10‘ (Freriks 2’ – Kassoma 2’, Cazanga 2’, Venancio 2’, Machado 2’, Quizelete 2’)
Strafworpen: 4/5 – 1/2