TeamNL Handbaldames winnen laatste poulewedstrijd van Montenegro

TeamNL Handbaldames winnen laatste poulewedstrijd van Montenegro

De TeamNL Handbaldames hebben hun laatste poulewedstrijd van Montenegro gewonnen met 30-29. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade is daardoor op de tweede plaats geëindigd in de poule. Frankrijk is derde geworden in groep A, waardoor Nederland hen woensdag treft in de kwartfinale. Merel Freriks speelde vandaag haar 50ste interland.

Radicevic opende de score vanaf de hoek. In een snelle tegenaanval tekende Debbie Bont voor de eerste Nederlandse treffer. In de beginfase ging het duel gelijk op. Montenegro sloeg een gaatje van twee goals. Nederland liet Montenegro niet verder uitlopen en kwam op gelijke hoogte dankzij een afstandsschot van Laura van der Heijden en de trefzekere Debbie Bont. Bont scoorde binnen tien minuten vier treffers: twee vanaf de hoek, een afstandsschot en een mooie bal vanaf de cirkel.

Halverwege de eerste helft was de stand gelijk: 7-7. Laura van der Heijden passeerde haar tegenstander alsof ze er niet stond en gooide een kiezelhard schot in de kruising. Danick Snelder rondde een break-out fraai af met een draaibal en zo pakte Nederland de voorsprong: 10-7. De coach van Montenegro greep naar een time-out en dat had effect. De Montenegrijnen kwamen terug in de wedstrijd en scoorden de aansluitingstreffer: 11-10.

Emmanuel Mayonnade legde zijn time-out kaart op tafel. Ook zijn aanwijzingen hadden het gewenste effect. Nederland onderschepte een aantal keer de bal en kon Montenegro in de snel opgezette tegenaanval pijn doen. Inger Smits, Kelly Dulfer en Dione Housheer (2x) vonden zo het net en brachten de stand op 11-15. Montenegro liep tegen een tijdstraf aan, Oranje profiteerde voor de rust optimaal met twee treffers. Bo van Wetering bepaalde de ruststand op 17-12.

Met een vlammend schot in de lange hoek van Angela Malestein, een break-out van Bo van Wetering en een schijnbeweging op snelheid van Dione Housheer startte Nederland de tweede helft goed: 20-13. Jovanka Radicevic benutte een zevenmeter en een schot vanaf de hoek. Merel Freriks deed twee keer achter elkaar een duit in het zakje. Ze draaide heel sterk weg van haar tegenstander aan de cirkel en verraste de keepster in de break.

Nederland liep uit naar een voorsprong van negen doelpunten nadat Martine een snel uitgespeelde aanval afrondde: 25-16. Aanvallend mistte Nederland kansen en werd het slordig. Dit werd gretig afgestraft door Montenegro die vijf keer op rij wist te scoren: 25-21. Het verschil schommelde een tijd rond de drie/vier goals. Met nog vijf minuten te spelen maakte Montenegro het spannend. Dankzij de trefzekere Brnovic en Radicevic kwam Montenegro op 28-26. Inger Smits leek het duel op slot te gooien met nog een paar minuten te spelen, maar Montenegro gaf niet op. Ze knokten zich naar de aansluitingstreffer: 30-29. Die stand bleef op het scorebord staan na 60 minuten spelen.

Programma kwartfinale Olympische Spelen:
Frankrijk-Nederland, woensdag 4 augustus

Op de Spelen zijn de twaalf geplaatste landen verdeeld over twee groepen. Van de zes teams in een poule plaatsen vier zich voor de kwartfinales, die gespeeld worden op 4 augustus. De halve finale staat gepland op 6 augustus. Twee dagen later, op 8 augustus wordt bepaald wie het goud wint in de finale. Alle wedstrijden worden gespeeld in het Yoyogi National Stadium in Tokyo.

Tokyo, 2 augustus 2021:
Nederland – Montenegro 17-12  (30-29)
Nederland:
Rinka Duijndam, Tess Wester, Laura van der Heijden (5), Debbie Bont (4), Larissa Nüsser, Danick Snelder (4), Bo van Wetering (2), Nycke Groot, Kelly Dulfer (1), Merel Freriks (3), Inger Smits (2), Martine Smeets (3), Angela Malestein (3), Dione Housheer (3).
Montenegro: Marina Rajcic, Jovanka Radicevic (8), Durdina Jaukovic (5), Matea Pletikosic, Dijana Mugosa (2), Andrea Klikovac, Ljubica Nenezic, Tatjana Brnovic (4), Ivona Pavicevic, Ema Ramusovic, Majda Mehmedovic (4), Jelena Despotovic (4), Itana Grbic (2), Nikolina Vukcevic.
Scheidsrechters:  Fonseca R. (POR) / Santos D. (POR)
Strafminuten: 10‘- 6‘ (Snelder 2’, Freriks 2’, Groot 2’, van der Heijden 2’ – Brnovic 4’, Ramusovic 2’)
Strafworpen: 0/0 – 4/4