Dames U17 hebben vliegende start op EHF Championship

Dames U17 hebben vliegende start op EHF Championship

De Dames U17 zijn het EHF Championship voortreffelijk begonnen. Ze wonnen vandaag met 9-51 van hun leeftijdsgenoten uit Luxemburg. De ploeg van Ricardo Clarijs kon eerder al twee punten bijschrijven, nadat Griekenland zich terug trok uit het toernooi. Nederland staat eerste in de poule en neemt het in de volgende wedstrijd op tegen thuisland Georgië. Dinsdag kan er om 15:00 uur live ingeschakeld worden op EHFTV.com

Nederland pakte een snelle 0-2 voorsprong dankzij goals van Romee Maarschalkerweerd vanaf de cirkel en een hard afstandsschot van Alieke van Maurik. Luxemburg tekende voor hun eerste treffer van de wedstrijd. Daarna waren de goals duur. Beide ploegen wisten het net een aantal minuten niet te vinden.

Nederland mistte een paar open kansen, maar had de verdediging uitstekend op orde. Keepster Nikki van der Vorst hield met knappe reddingen lang haar doel leeg. Bij Nederland ging de aanvalsmachine op volle toeren draaien. In razend tempo werd de voorsprong uitgebreid.

Hoekspeelster Lois van Vliet scoorde drie keer, Nomi in de Braekt, Romee Maarschalkerweerd, Alieke van Maurik, Lynn Holtmann prikten allen één keer raak: 2-9. Luxemburg liep tegen een twee minuten tijdstraf aan en daar maakte Rozemarijn Alderden gretig gebruik van. Ze scoorde drie keer op rij. Ondertussen bleef keepster Van der Vorst ballen tegenhouden alsof het niets was. Na een mooi uitgespeelde aanval bracht Veerle Steijns het verschil naar elf doelpunten: 2-13.

Luxemburg was een aantal keer trefzeker, maar Nederland zette daar mooie goals tegenover. In de slotfase liepen de Dames U17 tegen twee tijdstraffen aan. In dubbel ondertal kon de Luxemburgse ploeg niet scoren. Judith van der Helm maakte een prachtige solo actie af. In de slotseconde van de eerste helft benutte de tegenstander een zevenmeter, waarmee de ruststand werd bepaald op: 6-16.

In de tweede helft kwam Nederland als een duveltje uit het doosje. Met de ene pijlsnelle break-out na de andere speelde het team van Ricardo Clarijs Luxemburg helemaal zoek. Vier keer op rij scoorden de Nederlandse meiden in de snelle tegenaanval. De toon voor de tweede helft was gezet. Luxemburg vond het net en probeerde de schade te beperken: 7-20.

Wat daarna gebeurde was ongekend. Nederland kreeg 22 minuten lang geen tegendoelpunt om de oren. De offensieve verdediging onderschepte vaak de bal en dwong de Luxemburgse meiden fouten te maken. Mochten ze toch een gaatje gevonden hebben, stond daar keepster Nikki van der Vorst. Aanvallend liep het als een trein. Nederland scoorde 26 keer achter elkaar: 7-46. De magische grens van 50 goals werd gehaald toen Veerle Steijns raak schoot uit een break-out. Judith van der Helm bepaalde de eindstand op: 9-51.

Romee Maarschalkerweerd werd verkozen tot ‘Women of the Match’.