Training Mentale Weerbaarheid voor scheidsrechters

Training Mentale Weerbaarheid voor scheidsrechters

Het NHV biedt scheidsrechters van alle niveaus in het seizoen 2021-2022 de mogelijkheid om een training mentale weerbaarheid te volgen. Deze training zal verzorgd worden door Irene van der Knaap van Bureau KEK. Irene is zelf al jaren actief binnen de handbalsport. De training bestaat uit twee workshops van ongeveer 2,5 uur. 

Mentale weerbaarheid is een veelomvattend thema wat o.a. bestaat uit: (zelf)vertrouwen, omgaan met tegenslagen, fouten durven maken en grenzen stellen. Hoeveel vertrouwen je in jezelf hebt, bepaalt wat je uitstraalt en laat dit nu erg belangrijk zijn als scheidsrechter. Het betekent niet dat je nooit fouten mag maken, sterker nog; dat gaat sowieso gebeuren, maar dit toegeven hoort ook bij weerbaar zijn.

Tijdens de twee workshops zullend de scheidsrechters op een interactieve manier met elkaar in gesprek gaan over thema’s als omgaan met tegenslagen en fouten maken, het omgaan met wedstrijdspanning en het omgaan met emoties van omstander. Daarnaast krijg je tips hoe je negatieve gedachten positief kunt beïnvloeden tijdens de wedstrijd. 

Door veelal negatieve emoties in en rondom het veld, word je makkelijk meegenomen in een negatieve spiraal. Dit is zonde en kan voorkomen worden! Daarom wordt de tweede workshop ingestoken vanuit de positieve psychologie en staan de volgende vragen centraal:

  • Waar ben je ooit scheidsrechter geworden? Wat is hier zo leuk aan?
  • Welke kwaliteiten maken jou een goede scheidsrechter?
  • Hoe kun je accepteren en loslaten wat je niet kunt veranderen?
  • En tot slot; hoe vier je successen?

Heb jij interesse in deze training? Meer informatie over de data en locaties en over de inschrijving voor de training vind je hier