TeamNL Handbaldames winnen opnieuw ruim op het WK

TeamNL Handbaldames winnen opnieuw ruim op het WK

De TeamNL Handbaldames hebben ook de tweede wedstrijd op het wereldkampioenschap gewonnen, ditmaal werd Oezbekistan met ruime cijfers verslagen:17-58. De ploeg van bondscoach Monique Tijsterman had bij rust al een grote voorsprong van 10-28. Met de tweede overwinning in de poule heeft Nederland zich geplaatst voor de Main Round op het WK. Dinsdag staat de laatste poulewedstrijd op het programma, dan is Zweden om 20:30 uur de tegenstander.  

Het eerste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Bo van Wetering, vanuit de break-out verschalkte ze de Oezbeekse keepster. Er kwam een snelle gelijkmaker, toch was het Oranje dat de voorsprong vasthield via Kelly Vollebregt en Larissa Nüsser. In overtal werd deze voorsprong nog verder uitgebreid. Opnieuw scoorden Larissa Nüsser en Kelly Vollebregt en ook Bo van Wetering vond het net: 3-6. Oyazimkhon Abdumannonova deed namens de tegenstander iets terug maar de aanvalsmachine van Nederland draaide ook goed door. Met drie doelpunten op rij werd het verschil naar vijf gebracht: 4-9.  De Nederlandse dekking kreeg in de beginfase nog geen grip op de afstandsschoten van de Oezbeken.

Hierdoor kon het team tot zes doelpunten komen in de eerste tien minuten. De aanval van Nederland liep ondertussen goed. Met snelle breaks en zorgvuldig uitgespeelde kansen kon de voorsprong uitgebreid worden. Met name de hoekspeelsters kregen in deze periode veel ruimte. Kelly Vollebregt en Bo van Wetering scoorden er op los. Ook Laura van der Heijden en Kelly Dulfer wisten het net te vinden. Met negen goals op rij werd de voorsprong vergroot naar 6-20. Na tien minuten zonder doelpunt wist ook de tegenstander weer eens te scoren.

Dat de Oranjedames konden uitlopen was mede te danken aan het sterke keeperswerk van Yara ten Holte, die na reddingen ook meermaals de break goed kon aangooien. Danick Snelder wist vanaf de cirkel te scoren. Debbie Bont deed hetzelfde, zij rondde een fantastische vlieger af op aangeven van Bo van Wetering. Ook Larissa Nüsser en Merel Freriks wisten het net te vinden: 7-24.

Met nog minder dan tien minuten te spelen scoorde Oezbekistan een penalty, Lois Abbingh wist deze buitenkans niet te verzilveren aan de andere kant. De tegenstander kwam tot tien doelpunten in de eerste helft. Voor Nederland rondde Debbie Bont twee keer koelbloedig af en Lois Abbingh bepaalde de ruststand op 10-28.

De eerste goal na rust werd gemaakt door jubilaris Estavana Polman (150 interlands). Kelly Dulfer kreeg snel daarna twee minuten tijdstraf, dit leverde echter geen problemen op voor Nederland. Merel Freriks en Zoë Sprengers vonden het net. Oezbekistan wist één keer te scoren in de man meer situatie. Het Nederlandse blok stond goed in deze helft wat resulteerde in veel onderschepte aanvallen. Hierdoor kon Oranje vijf keer op rij scoren via: Merel Freriks, Zoë Sprengers, Debbie Bont, Kelly Dulfer en Estavana Polman: 11-36.

Nederland bleef doorgaan met doelpunten maken. Zeven goals op rij zorgden ervoor dat het halverwege de tweede helft 12-43 stond. Debbie Bont zorgde acht minuten voor tijd voor het vijftigste doelpunt van de wedstrijd voor Nederland. De Oranjedames waren daarmee hard op weg om het vrijdag gevestigde doelpuntenrecord te verbreken. Mede door drie doelpunten op rij van Lynn Knippenborg lukte dat. In de laatste minuut wisten de dames nog drie keer te scoren via Debbie Bont, Zoë Sprengers en Inger Smits bepaalde de eindstand op 17-58. De TeamNL Handbaldames zijn hiermee geplaatst voor de Main Round. Dinsdag wacht Zweden in de laatste poulewedstrijd.  

De Oranjedames verdedigen in Spanje de wereldtitel die het team in december 2019 veroverde in Japan. Op het WK is Nederland ingedeeld in groep D met Zweden, Puerto Rico en Oezbekistan. Alle poulewedstrijden van Nederland worden gespeeld in Torrevieja.

De eerste drie landen uit de acht poules plaatsen zich voor de hoofdronde. De landen die op de vierde plaats in de poule eindigen spelen om de Presidents Cup en de plaatsen 25 tot en met 32. In de hoofdronde spelen de teams uit de groepen A/B, C/D, E/F en G/H drie wedstrijden tegen elkaar. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor de kwartfinales. De halve finales worden gespeeld op 17 december, de finale staat gepland voor 19 december.

Wedstrijdschema WK:

  • Dinsdag 7 december 20:30: Nederland-Zweden

Torrevieja, 5 december 2021:
Oezbekistan – Nederland 17-58 (10-28)
Oezbekistan:
Sarvinoz Sultonova, Madina Khudoykulova, Mekhriniso Mukhamadova, Khusniya Safarova, Zukhra Botirova, Zilola Mirzaeva, Nargiza Yusupova (2), Anastasiya Mustafaeva (2), Zakhro Allayarova (1), Dilnoza Sultanova, Sevara Razakbergenova (3), Turoyim Mamirova, Charos Obidjonova (1), Dilbarhon Bahromova (4), Oyazimkhon Abdumannonova (4), Maftunakhon Vosiljonova.
Nederland:
Laura van der Heijden (3), Debbie Bont (7), Lois Abbingh (1), Larissa Nüsser (7), Danick Snelder (4), Lynn Knippenborg (3), Bo van Wetering (5), Kelly Dulfer (5), Merel Freriks (6), Inger Smits (1), Zoë Sprengers (4), Kelly Vollebregt (6), Tess Wester, Yara ten Holte, Dione Housheer (2), Estavana Polman (4).
Scheidsrechters: Novica Mitrovic (MNE) / Miljan Vesovic (MNE)
Strafminuten: 8’ – 2’ (Razakbergenova 2’, Bahromova 4’, Abdumannonova 2’- Dulfer 2’)
Strafworpen: 1/1 – 3/4