TeamNL Handbaldames winnen ruim van Kazachstan op het WK

TeamNL Handbaldames winnen ruim van Kazachstan op het WK

De TeamNL Handbaldames hebben de tweede wedstrijd in de Main Round op het WK ruim gewonnen van Kazachstan: 15-61. Bij rust stond de ploeg van bondscoach Monique Tijsterman voor met 9-27. Met deze eindstand vestigde Nederland wederom een nieuw doelpuntenrecord. Komende maandag is Noorwegen de laatste tegenstander in de Main Round.

Angela Malestein scoorde het eerste doelpunt van de wedstrijd. Via Dione Housheer en Bo van Wetering kwam Nederland al snel op een 0-3 voorsprong. Cirkelspeelster Natalya Poluyanko zorgde voor de eerste treffer van Kazachstan. Reddingen van keepster Tess Wester en snel aanvalsspel maakten dat Kazachstan er niet aan te pas kwam. Dione Housheer (2x), Bo van Wetering en Danick Snelder scoorden en zorgden voor een 1-7 voorsprong.

Het Nederlandse blok stond goed en de dekking was scherp. Meerdere onderscheppingen zorgden ervoor dat de Nederlandse hoeken de break-out konden lopen en scoren. Met name Bo van Wetering was goed op schot in de eerste helft, zij scoorde vijf keer uit evenveel pogingen. De aanvalsmachine van de Oranjedames bleef doordraaien. Jubilaris Debbie Bont (200 interlands) zette halverwege de eerste helft de stand op 2-16.

Lois Abbingh scoorde tweemaal met een afstandsschot en Zoë Sprengers was zelfs drie keer scherp in de afronding: 5-22. In de laatste vijf minuten kon Kazachstan toch vier keer scoren, ondanks dat de tegenstander met een man minder op het veld stond. De Nederlandse dekking was in de slotfase van de eerste helft niet scherp genoeg wat ruimte gaf aan de tegenstander. Dione Housheer scoorde de laatste treffer van de eerste helft en bepaalde de ruststand op 9-27.

In de tweede helft ging Nederland verder waar het gebleven was; scoren. Kelly Vollebregt en Dione Housheer scoorden allebei twee keer en Larissa Nüsser rondde een break goed af. Irina Alexandrova maakte het elfde doelpunt namens Kazachstan: 11-32. Daarna was het Nederland dat maar liefst elf keer op rij wist te scoren via Dione Housheer (3x), Larissa Nüsser, Bo van Wetering (4x). Kelly Vollebregt en Danick Snelder. Na elf minuten scoorde Kazachstan pas weer: 12-43.

Halverwege de tweede helft liep Alessya Malysheva tegen een twee minuten tijdstraf aan. Daar maakte Nederland goed gebruik van en de voorsprong werd verder uitgebreid. Met nog tien minuten te spelen scoorde Kelly Dulfer het vijftigste doelpunt voor Oranje: 13-50. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd maakte Irina Alexandrova haar vijfde doelpunt en de vijftiende voor Kazachstan. De echte topscorer van de wedstrijd was Bo van Wetering die maar liefst 18 keer het net wist te vinden uit twintig pogingen. Daarmee vestigde zij een nieuw doelpuntenrecord van meeste goals in een interland voor Nederland. Het laatste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Kelly Dulfer, zij bepaalde de eindstand op 15-61.

De eerste drie landen uit de acht poules hebben zich geplaatst voor de hoofdronde. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. Vanuit de poule van Nederland gaan Puerto Rico en Zweden door. In de hoofdronde spelen de teams uit de groepen A/B, C/D, E/F en G/H drie wedstrijden tegen elkaar. Nederland neemt het op tegen Roemenië (31-30 winst), Kazachstan (15-61 winst) en Noorwegen.

De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor de kwartfinales. De halve finales worden gespeeld op 17 december, de finale staat gepland voor 19 december.

Wedstrijdschema WK:

  • Maandag 13 december 20:30 uur: Nederland – Noorwegen

Castelló, 11 december 2021:
Kazachstan – Nederland 15-61 (9-27)
Kazachstan:
Iuliaa Poilova, Zlata Zvyagina (3), Kamila Serikbayeva (2), Irina Alexandrova (5), Tatyana Davydova, Zhanerke Seitkassym, Natalya Poluyanko (2), Alessya Malysheva, Kamilla Nadirova, Luiza Khassanova, Kristina Stepanova (2), Valentina Degtyareva, Tansholpan Jumadilova, Dana Abilda (1), Xeniya Pupchenkova, Mariya Pupchenkova.
Nederland:
Laura van der Heijden, Debbie Bont (2), Lois Abbingh (2), Larissa Nüsser (2), Danick Snelder (3), Lynn Knippenborg, Bo van Wetering (18), Kelly Dulfer (5), Inger Smits (2), Zoë Sprengers (3), Angela Malestein (3), Kelly Vollebregt (4), Tess Wester, Yara ten Holte, Dione Housheer (13), Estavana Polman. 
Scheidsrechters: Bon-Ok Koo (KOR) / Seok Lee (KOR)
Strafminuten: 8’– 0’(Xeniya Pupchenkova 2’, Dana Abilda 2’, Irina Alexandrova 2’, Alessya Malysheva 2’)
Strafworpen: 0/1 – 5/5