Alle ins en out en outs over de spelvisie van jeugdhandbal

Alle ins en out en outs over de spelvisie van jeugdhandbal

Bij jeugdhandbal komen er veel vragen binnen over de spelvisie. Bij jeugdhandbal zijn veel volwassen mensen betrokken. Mensen afkomstig uit het handbal, maar ook veel ouders die zelf nooit hebben gehandbald. Beiden hebben één ding gemeen, ze hebben geen ervaring met het spelen volgens de huidige spelregels bij de jeugd. Regelmatig zijn er wedstrijden waarbij de ene tegenstander wel en de andere niet volgens de spelvisie speelt. Veel discussie ontstaat op en om het veld, iets wat niet ten goede komt van het spelplezier van de jeugdspelers. In dit artikel staat veel informatie gericht op de verschillende doelgroepen.

In dit filmpje krijg je een korte uitleg over de spelvisie voor de F-E-D jeugd.

Visie
Bij de jeugd zijn de spelregels aangepast om het spel te laten aansluiten bij de belevingswereld en ontwikkeling van kinderen tot en met 12 jaar. Het spel groeit mee met de kinderen en is altijd gericht op spelplezier van alle deelnemers. Het veld, materiaal en aantal spelers veranderen met de groei van de kinderen mee.

Voor de F-jeugd is zelfs de organisatievorm aangepast, zij spelen in toernooivorm met naast de handbalwedstrijden ook een spellencircuit.

De visie is in beeld gebracht in video’s te bekijken op deze pagina.

Nalezen van de aanvullende regels per categorie kan in deze flyers:
Speelwijze F jeugd flyer
Speelwijze E jeugd flyer
Speelwijze D jeugd flyer

Coaches en begeleiders
Een jeugdteam begeleid je samen. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de spelregels van het spel. Jullie leren de kinderen immers spelen volgens de regels. Heel veel informatie over het begeleiden van een jeugdteam is te vinden in dit boekje, zowel over regels als over praktische zaken.

Bij de F-jeugd ben je niet alleen coach, maar ook spelleider. Je leest hier alles over in dit document .

Trainers
Trainers zijn vaak ook coaches, maar niet altijd. Communicatie tussen trainer, coach en begeleider is erg belangrijk. Trainers moeten natuurlijk goed op de hoogte zijn van de spelregels.

Wij vinden het belangrijk om trainers goed op te leiden. In de opleiding komt de spelvisie uitgebreid aan bod. Een aantal e-learnings zijn gratis toegankelijk zo kan je alvast starten met de basis.

Heb jij hulp nodig met oefenstof? Op de site staat voor elke leeftijdscategorie oefenstof voor een heel seizoen. Steeds per training op één A4.

Op www.handbalnl.tv is een masterclass te vinden over de E-jeugd en D-jeugd.

Scheidsrechters
Zoals hierboven beschreven leiden de coaches de wedstrijden van de F-jeugd. Bij E- jeugd en D-jeugd staat een scheidsrechter in het veld. Samen met de coaches en begeleiders zorgen zij ervoor dat we wedstrijd goed verloopt en de kinderen leren spelen volgens de regels. De opleiding tot jeugdscheidsrechter is voor iedereen vanaf 12 jaar toegankelijk. In het document jeugdscheidsrechter lees je alles over het begeleiden van deze wedstrijden. Een hele korte weergave van de regels vind je hier, maar per categorie moet je natuurlijk ook de aanvullende afspraken toepassen.

Ouders
Veel van bovenstaande informatie kan je gebruiken om ook ouders te informeren over de spelvisie en speelwijze. Nog beter is om met elkaar in gesprek te gaan. Gebruik de informatie op de site voor het organiseren van een ouder avond.

Voor alle sport, maar zeker ook voor jeugdhandbal, is het respectvol met elkaar omgaan heel belangrijk. Het NHV heeft hiervoor een hele mooie campagne: Captain Respect.

Wil jij alle informatie over jeugdhandbal nog teruglezen? Klik dan hier