TeamNL Handbalheren verliezen ruim van Denemarken op EK

De TeamNL Handbalheren hebben de derde wedstrijd in de Main Round op het Europees Kampioenschap verloren van regerend wereldkampioen Denemarken: 35-23. Bij rust keek het team al tegen een ruime achterstand van 21-12 aan. Wegens de vele Coronabesmettingen bij de Nederlandse ploeg stonden er maar 14 spelers op het wedstrijdformulier. Op woensdag 26 januari speelt Nederland de laatste wedstrijd in de Main Round, dan is Kroatië om 18:00 uur de tegenstander.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Mathias Gidsel. Tommie Falke rondde een snelle aanval af en zette Nederland naast Denemarken. Met drie doelpunten op rij nam de regerend wereldkampioen vervolgens afstand. De teruggekeerde Robin Schoenaker scoorde vanaf de cirkel: 4-2. Oranje kon in de beginfase de Denen goed bijbenen. Om en om werd er gescoord. Voor Nederland deden Dani Baijens (2x) en Ivar Stavast (2x) dat. Na tien minuten spelen stond het 8-6 in het voordeel van Denemarken.

Het waren de Denen die vervolgens afstand namen. Mede door een twee minuten tijdstraf van Tommie Falke kon het team uitlopen. De gaten in de dekking werden goed benut: 12-6. Tom Jansen schoot van afstand raak. Balverlies in de Nederlandse aanval werden hard afgestraft door de tegenstander. Met vijf doelpunten op rij werd het verschil op tien gezet: 17-7.

Ivar Stavast schoot snoeihard tegen de touwen en zorgde voor de eerste Nederlandse treffer in vijf minuten. Ook Denemarken scoorde, Mikkel Hansen verschalkte Thijs van Leeuwen met een draaibal. Niko Blaauw zette de Deense dekking op het verkeerde been en rondde succesvol af. Aan de andere kant lag de bal er al weer snel in. Dani Baijens scoorde vervolgens de tiende treffer van Nederland: 19-10. Met zijn vijfde doelpunt van de avond zette Mathias Gidsel het verschil weer op tien. Dani Baijens en Lars Kooij schoten nog raak voor Nederland. Johan Hansen bepaalde de ruststand op 21-12.

Florent Bourget schoot een penalty raak en maakte daarmee de eerste treffer van de tweede helft. Henrik Toft kreeg een twee minuten tijdstraf. Dit weerhield Magnus Landin niet, hij scoorde vanuit de linkerhoek. Dani Baijens was scherp en legde de bal in het lege Deense doel, die tijdens de twee minuten zonder keeper en met extra veldspeler speelden in de aanval. Ook Denemarken vond het net weer. Ivo Steins werd goed vrij gezet op de cirkel en rondde af. Ivar Stavast creëerde ruimte en deed hetzelfde: 23-16.

Twee Deense goals zorgden ervoor dat het verschil naar elf doelpunten ging. Bobby Schagen verkleinde dit gat eigenhandig door tweemaal achter elkaar te scoren: 25-18. Topscorer Mathias Gidsel schoot ook weer raak. Dani Baijens antwoordde snel met een geplaatst afstandsschot. Wederom was het Gidsel die de bal achter keeper Thijs van Leeuwen schoot. Aan de andere kant rondde Tom Jansen af waardoor het verschil op zeven bleef staan, halverwege de tweede helft: 27-20.

Met drie doelpunten op rij van Denemarken keken de Oranjeheren toch weer tegen een achterstand van tien goals aan. Alec Smits was trefzeker vanuit de rechterhoek, de Denen zetten daar weer twee doelpunten tegenover. In de slotfase van de wedstrijd scoorde Tom Jansen nog twee keer met een hard afstandsschot. Toch waren het de regerend wereldkampioenen die het overwicht hadden. Met twee doelpunten achter elkaar bepaalde Jacob Holm de eindstand op 35-23.

Programma Main Round
26 januari 18:00 uur: Nederland-Kroatië

Boedapest, 24 januari 2022:
Denemarken – Nederland 35-23 (21-12)
Denemarken: Niklas Landin Jacobsen, Magnus Landin Jacobsen (4), Emil Jakobsen (1), Rasmus Lauge Schmidt, Magnus Saugstrup Jensen (1), Lasse Svan, Kevin Møller, Henrik Møllgaard Jensen, Mads Mensah Larsen, Henrik Toft Hansen, Mikkel Hansen (7), Johan P Hansen (7), Lasse Bredekjaer Andersson, Jacob Tandrup Holm (4), Mathis Gidsel (9), Simon Hald Jensen (2).
Nederland: Ivar Stavast (4), Lars Kooij (1), Niko Blaauw (1), Robin Schoenaker (1), Florent Bourget (1), Luc Steins, Bobby Schagen (2), Ivo Steins (1), Alec Smit (1), Tommie Falke (1), Tom Jansen (4), René de Knegt, Thijs van Leeuwen, Dani Baijens (6).
Scheidsrechters: Slave Nikolov (MKD) / Gjorgji Nachevski (MKD)
Strafminuten:
2’ – 6’ (Toft 2’ – Falke 2’, Schoenaker 2’, Stavast 2’ )
Strafworpen: 3/3 – 1/1