Loting voor strijd om WK-ticket TeamNL Handbalheren bekend

Loting voor strijd om WK-ticket TeamNL Handbalheren bekend

De TeamNL Handbalheren spelen in april tegen de winnaar van kwalificatiefase 1 Portugal of Zwitserland om een ticket voor het WK2023. Dat heeft de loting in Boedapest vanmiddag uitgewezen. Het land dat het beste resultaat behaalt over twee wedstrijden kwalificeert zich voor het wereldkampioenschap in Polen en Zweden, dat van 11 t/m 29 januari 2023 plaatsvindt.

Dankzij de tiende plaats op het EK hoeft de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson de eerste kwalificatiefase voor het toernooi niet te spelen en werd het ingedeeld in pot 1. Daarmee ontliep het team Kroatië, Tsjechië, Duitsland, Hongarije, IJsland, Montenegro, Servië en Rusland. De laatste keer dat het Nederlands Herenteam actief was op een wereldkampioenschap was in 1961.

De organiserende landen Polen en Zweden en de regerend wereldkampioen Denemarken zijn al zeker van deelname aan het WK. De drie beste landen op het EK, met uitzondering van de al geplaatste landen, plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi. Spanje, Frankrijk en Noorwegen hebben een direct startbewijs veroverd.

De WK play-off voor de Oranjeheren wordt gespeeld met een uitwedstrijd op 13/14 april en een thuiswedstrijd op 16/17 april. De directe tegenstander is nog niet bekend, aangezien Portugal en Zwitserland eerst onderling uitmaken wie het tegen Nederland gaat opnemen. De eerste keer dat Portugal en Zwitserland elkaar treffen wordt op 16 of 17 maart. De returns staan gepland voor 19 of 20 maart. In de eerste kwalificatiefase spelen in totaal 18 teams voor negen plekken in het tweede deel van de kwalificatie.

De landen die op het EK op plaats 16 t/m 24 zijn geëindigd en daardoor in de eerste kwalificatiefase spelen zijn: Oostenrijk, Bosnië Herzegovina, Wit-Rusland, Litouwen, Noord-Macedonië, Portugal, Oekraïne, Slovenië, Slowakije,

De landen die zich via de voorronde voor de eerste kwalificatiefase hebben geplaatst zijn: België, Estland, Faeröer-Eilanden, Finland, Griekenland, Israël, Italië, Roemenië en Zwitserland.

WK play-off 1: Kroatië – winnaar Oekraïne – Finland
WK play-off 2: Servië – winnaar Italië – Slovenië
WK play-off 3: Nederland – winnaar Portugal – Zwitserland
WK play-off 4: IJsland – winnaar Oostenrijk – Estland
WK play-off 5: Montenegro – winnaar Griekenland – Bosnië Herzegovina
WK play-off 6: Tsjechië – winnaar Noord-Macedonië – Roemenië
WK play-off 7: Hongarije – winnaar Israël – Litouwen
WK play-off 8: Rusland – winnaar Slowakije – België
WK play-off 9: Duitsland – winnaar Faeröer-Eilanden – Wit-Rusland