TeamNL Handbaldames winnen en plaatsen zich voor het EK 2022

TeamNL Handbaldames winnen en plaatsen zich voor het EK 2022

De TeamNL Handbaldames hebben zich met een overwinning op Duitsland geplaatst voor het Europees Kampioenschap 2022. In een uitverkocht Topsportcentrum in Rotterdam won de ploeg van bondscoach Per Johansson met 30-29. Bij rust keek Nederland nog tegen een 15-17 achterstand aan. Op zondag 24 april is Griekenland de laatste tegenstander in de kwalificatiereeks.

Antje Lauenroth scoorde het eerste doelpunt van de middag, al snel maakte Danick Snelder gelijk. Jenny Behrend maakte gebruik van een twee minuten tijdstraf van Dione Housheer en zette Duitsland weer op voorsprong. Angela Malestein schoot ook onberispelijk raak. De Duitsers kregen grip op de wedstrijd, Alina Grijseels scoorde tweemaal: 2-4. Ondanks een doelpunt van Lois Abbingh kon de tegenstander verder uitlopen: 3-6. De ploeg van bondscoach van Per Johansson ging in de aanval met zeven speelsters spelen en scoorde tweemaal op rij via Merel Freriks en Danick Snelder. Na tien minuten spelen stond het 5-6.

Toch was het Duitsland dat veel ruimte vond in de Nederlandse dekking. Hierdoor werd de voorsprong verder uitgebouwd. Halverwege de eerste helft was het verschil drie doelpunten: 6-9. Zoë Sprengers scoorde en Angela Malestein schoot raak vanaf 7-meter waarmee de aansluitingstreffer op het scorebord stond. Toch kon de tegenstander de voorsprong weer naar drie doelpunten tillen: 9-12.

In de slotfase van de eerste helft volgden doelpunten elkaar op. Aan beide kanten werd om en om gescoord tot aan 13-16. Voor de TeamNL Handbaldames wisten Zoë Sprengers, Laura van der Heijden, Angela Malestein en Inger Smits het net te vinden. Via Kelly Dulfer en opnieuw Laura van der Heijden maakte Oranje de aansluitingstreffer: 15-16. Duitsland scoorde in de slotseconde van de eerste helft in een leeg Nederlands doel en bepaalde daarmee de ruststand op 15-17.

Angela Malestein schoot na rust direct een penalty in de kruising. Alina Grijseels deed aan de andere kant hetzelfde. Jubilaris Larissa Nüsser (net als Bo van Wetering vijftig interlands) scoorde en Danick Snelder maakte de gelijkmaker: 18-18. Een fase met veel missers brak aan, het vizier van de ploegen stond niet op scherp. Duitsland pakte de voorsprong waarna Laura van der Heijden direct de gelijkmaker binnen schoot. Doelpunten volgden elkaar razendsnel op. Het bleef gelijk op gaan tot aan 21-21, na tien minuten spelen in de tweede helft.

Een twee minuten tijdstraf van Kelly Dulfer zorgde ervoor dat de Duitse vrouwen de voorsprong weer pakten. Dit verschil kon zelfs uitgebouwd worden naar vier doelpunten, ondanks dat Larissa Nüsser scoorde: 22-26. Danick Snelder scoorde en Duitsland deed hetzelfde. Goals vielen aan beide kanten, hierdoor bleef het verschil op drie doelpunten staan tot vijf minuten voor tijd: 26-29.

Een bloedstollende slotfase brak aan. De ploeg van bondscoach Per Johansson kreeg het heft in handen, mede door een twee minuten tijdstraf van Luisa Schulze. Angela Malestein schoot een penalty raak. Het was Yara ten Holte die met een redding de volgende aanval van Nederland inleidde. Kelly Dulfer rondde die beheerst af. Wederom was het keepster Yara ten Holte die goed redding bracht op de aanval van Duitsland. Lois Abbingh knalde vervolgens de bal in het Duitse doel en zorgde voor de gelijkmaker. Een nieuwe tijdstraf van Duitsland zorgde ervoor dat Nederland in de slotseconden met een speelster meer op het veld stond. De aanval van de tegenstander werd afgebroken en Oranje speelde het goed uit. Het was Lois Abbingh die met een snoeihard afstandsschot Nederland voor het eerst deze wedstrijd op voorsprong zette: 30-29. Met nog tien seconden op de klok hielden de Oranjedames de tegenstander van het scoren af. Dankzij deze overwinning zijn de TeamNL Handbaldames met een eerste plaats in de poule gekwalificeerd voor het EK 2022. Het EK vindt plaats van 4 t/m 20 november in Slovenië, Noord-Macedonië en Montenegro.

Rotterdam, 5 maart 2022:
Nederland – Duitsland 30-29 (15-17)
Nederland:
Laura van der Heijden (3), Debbie Bont, Lois Abbingh (4), Larissa Nüsser (2), Danick Snelder (4), Bo van Wetering, Kelly Dulfer (3), Merel Freriks (1), Inger Smits (2), Zoë Sprengers (5), Angela Malestein (6), Kelly Vollebregt, Tess Wester, Yara ten Holte, Dione Housheer, Estavana Polman.
Duitsland: Alina Grijseels (7), Lisa Antl, Mareike Thomaier, Xenia Smits (1), Isabell Roch, Alicia Stolle, Mia Zschocke (2), Maike Schirmer (4), Emily Bölk (2), Lena Degenhardt, Julia Maidhof (3), Antje Lauenroth (2), Jenny Behrend (1), Luisa Schulze (5), Katharina Filter, Johanna Stockschläder (2).
Scheidsrechters: Georgios Panayides (CYP) / Marios Andreou (CYP)
Strafminuten: 8’- 8’ (Housheer 2’, Snelder 2’, Dulfer 2’, Malestein 2’ – Stöckchlader 2’, Bölk 2’, Schulze 2’, Grijseels 2’)
Strafworpen: 4/5 – 5/5