Beach Dames U18 na spannende wedstrijd door naar halve finale op het WK

De Beach Dames U18 zijn doorgedrongen tot de halve finale op het WK. Na een razend spannende wedstrijd wisten ze de overwinning met 0-2 over de streep te trekken. De eerste set werd nipt gewonnen met 17-18. De tweede set ging dankzij een cruciale redding van keepster Veerle Meerstad ook naar Oranje: 19-20. Later vandaag wordt de halve finale gespeeld. Om 18:20 uur (Nederlandse tijd) is Hongarije de tegenstander. De wedstrijd is live te volgen via het Youtube kanaal van de IHF.

Brazilië maakte het eerste doelpunt van de wedstrijd. Nederland liet aanvallend een paar kansen liggen. Het was Elisa Marsman die Nederland via een penalty op het scorebord bracht. Brazilië scoorde een tweepunter en zo deed Eva Heuten dat ook: 3-4. Datzelfde patroon herhaalde zich de twee aanvallen erop. Nederland vergrootte de voorsprong dankzij een treffer van Lieke Jongejan. Verdedigend had Oranje de zaken op orde. Meerdere blocks zorgde ervoor dat Brazilië niet kon scoren.

Dat voordeel aanvallend uitbuiten lukte niet. De Braziliaanse ploeg bleef in het spoor: 7-8. Lieke Jongejan gooide feilloos raak uit twee mooie vliegers. De Nederlandse keepster bracht knap redding. Toch bleef Brazilië in de wedstrijd: 11-12. Eva Heuten maakte een sublieme pirouette en zorgde voor een verschil van drie punten: 11-14.

Door balverlies in de aanval lukte het de tegenstander om de achterstand om te buigen in een nipte voorsprong: 15-14. Het was de goed spelende Eva Heuten die opnieuw het net vond. De Braziliaanse coach nam een time-out om hun laatste aanval voor te bereiden. Dat had effect. In de slotfase kwam Brazilië weer voor: 17-16. Met nog drie seconden te spelen kon Nederland nog een aanvalsplan smeden. De Beach Dames U18 speelden het fantastisch uit. Vlak voor de zoomer gooide Eva Heuten raak en ging de razend spannende set naar Nederland: 17-18.

Het begin van de tweede set ging gelijk op via 2-2, 4-4, 6-6 werd het 8-8. Aan Nederlandse kant scoorden Lieke Jongejan, Kyra Stege (2x) en specialist Elisa Marsman. Brazilië sloeg een gaatje van vier punten door twee keer op rij te scoren: 12-8. Die marge bleef even op het scorebord staan tot: 16-12.

Nederland rechtte de rug. Eva Heuten liet nog maar eens zien over goede aanvallende kwaliteiten te beschikken. Brazilië maakte een eenpunter: 17-14. Toen stond Elisa Marsman op. Ze had haar specialistenshirtje aan en scoorde knap twee goals op rij. Nederland was weer aan de goede kant van de score: 17-18. Brazilië nam het initiatief over door vlak voor tijd de stand naar zich toe te trekken: 19-18.

De Nederlandse verdedigster van den Hoek kreeg een rode kaart na te veel uitsluitingen. Dat betekende dat Nederland geen overtal situatie had in de aanval. Daar wist specialist Elisa Marsman wel raad mee. Ze gooide de bal hard in de touwen na een individuele actie: 19-20. Toen werd het billenknijpen. Brazilië had nog een aanval op de klok. Het lukte Nederland om deze af te stoppen, maar de actie werd beoordeeld met een penalty. Zo kreeg de opponent in de slotseconden de uitgelezen kans om de setwinst te pakken. Ware het niet dat de Nederlandse keepster Veerle Meerstad met een cruciale en geweldige redding de setwinst over de streep trok: 19-20.