Dames U20 starten WK met ruime overwinning op India

Dames U20 starten WK met ruime overwinning op India

In het Sloveense Celje zijn de Dames U20 het WK uitstekend begonnen. India werd in de eerste poulewedstrijd overklast: 18-46. Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs met 10-23. Donderdag 23 juni staat de volgende wedstrijd op het programma, dan is Slowakije om 18:30 uur de tegenstander. De wedstrijden worden live uitgezonden op Viaplay. 

De Dames U20 begonnen goed aan de wedstrijd. Binnen drie minuten stond er al een 0-4 voorsprong op het scorebord. Pipy Wolfs (2x), Rome Steverink en Kim Molenaar schoten raak. India kwam vervolgens ook tot een goal. Jessy van de Ruit had een mooie schijnbeweging in huis en zette daarmee de Indiase verdediging op het verkeerde been. Met haar derde doelpunt van de middag zorgde Pipy Wolfs voor een 1-6 stand. De tegenstander wist de achterstand te verkleinen met twee rake schoten van afstand. Nederland kon met onderscheppingen in de dekking en snelle breaks scoren via Roos Daleman, Romé Steverink en Judith van der Helm. Ook India wist het net te vinden, twee keer belandde de bal achter de Nederlandse keepster: 5-10. Het verschil in de eerste fase van de wedstrijd had veel groter kunnen zijn, maar Nederland was af en toe slordig in balbezit.

Coach Ricardo Clarijs vond het tijd voor een time-out en haalde zijn team naar de kant. Dit had zichtbaar effect. Zes doelpunten op rij zorgden voor een verschil van tien doelpunten: 6-16. De dekking stond goed en India maakte veel fouten. Met nog tien minuten te spelen in de eerste helft stond Nederland met een vrouw minder op het veld door een tijdstraf van Judith van der Helm. India kon hierdoor iets terug doen en scoorde twee keer. In de slotfase van de eerste helft ging de aanvalsmachine van Oranje weer draaien. Er werd van afstand gescoord door Lynn Kuipers en Amber Verbraeken verschalkte de keepster in een één op één. Jessy van de Ruit zette het twintigste doelpunt van Nederland op het scorebord: 10-20. Via een rake penalty van Kim Molenaar en twee goals van Fem Boeters werd de ruststand op 10-23 bepaald.

In de tweede helft ging Nederland rustig door met scoren. Er werden zes doelpunten op rij gemaakt door Kim Molenaar, Eline Veltrop, Romé Steverink (2x) en Fem Boeters (2x). Na zes minuten spelen scoorde India ook weer eens. Het was Lynn Kuipers die vervolgens het dertigste doelpunt van Nederland maakte: 11-30. Een mindere periode van vijf minuten zonder goals brak aan. Veel kansen en breaks werden gemist, maar ook India kreeg de bal niet tegen de touwen. Keepster Senna van Galen bracht een aantal keer knap redding.

De Nederlandse talenten pakten de draad weer op en wisten de kansen af te maken. Met name Amber Verbraeken was goed op dreef met drie doelpunten in evenveel minuten. Halverwege de tweede helft stond het 12-36 in het voordeel van Oranje. India profiteerde van een dubbele tijdstraf aan Nederlandse kant en scoorde twee keer. Jalisha Loy maakte tien minuten voor het einde van de wedstrijd het veertigste doelpunt: 14-40. In de laatste minuten ging het spel op en neer en kreeg de tegenstander ook nog de kans om doelpunten te maken. Romé Steverink zorgde voor de laatste Nederlandse goal. Uit een penalty bepaalde India de eindstand op 18-46.