Dames U20 scoren in slotseconden gelijkmaker tegen Slowakije

Dames U20 scoren in slotseconden gelijkmaker tegen Slowakije

De Dames U20 hebben hun tweede wedstrijd op het WK gelijkgespeeld tegen Slowakije. Na een spannende strijd wist Nederland de gelijkmaker te scoren in de slotseconden: 27-27. Morgen heeft de formatie van bondscoach Ricardo Clarijs een rustdag. Zaterdag wordt het toernooi vervolgd met de laatste poulewedstrijd tegen Japan. Om 20:30 uur klinkt het beginsignaal. Het duel is live te zien op Viaplay. 

Pipy Wolfs werd mooi vrijgespeeld aan de cirkel en opende de score voor Nederland. Roos Daleman schoot de bal via de binnenkant van de paal hard in het doel. Beide jeugdteams waren aan elkaar gewaagd. Kim Molenaar was erg goed op schot. Vijf keer achter elkaar wist ze de Slowaakse keepster te passeren en zo bracht ze de stand op 6-7.

Een rommelige fase brak aan. Nederland liep tegen een dubbele tijdstraf aan door een overtreding van Rome Steverink en een wisselfout van Roos Daleman. In de aanval werd slordig balverlies geleden, maar Slowakije kon niet profiteren. Minutenlang werd er door beide jeugdploegen niet gescoord.

Het Slowaakse team trok de stand gelijk bij 9-9. Met nog tien minuten te spelen in de eerste helft sloeg Nederland een gaatje. Amber Verbraeken gooide de bal hard in de kruising, Kim Molenaar benutte een zevenmeter en Roos Daleman scoorde vanaf haar positie, de linkerhoek: 9-12.

Nederland had na een twee minuten tijdstraf van Slowakije de kans om de voorsprong uit te bouwen. Een penalty en open kans werden gemist. Slowakije kwam terug in de wedstrijd dankzij drie goals op rij: 12-12. Tijd voor bondscoach Ricardo Clarijs om zijn ploeg even naar de kant te halen. Kim Molenaar nam haar team bij de hand. Met een hard schot van afstand en een mooie passeerbeweging bracht ze Nederland in het juiste spoor: 12-14. Slowakije scoorde nog voor het rustsignaal, waardoor de teams de kleedkamer opzochten met 13-14 op het scorebord.

Slowakije maakte het eerste doelpunt van de tweede helft. Kim Molenaar tekende voor haar tiende treffer van de wedstrijd met een mooi afstandsschot. Lynn Kuipers liet ook zien over een scherpe arm te beschikken: 14-16. De voorsprong verdween als sneeuw voor de zon. Vier keer opeenvolgend scoorde Slowakije.

De Slowaakse speelster Nataliia Dmytrenko kreeg een rode kaart na haar derde tijdstraf. Roos Daleman werd goed vrijgespeeld op de hoek en Pipy Wolfs scoorde vanaf de cirkel: 19-18. De cirkelloopster van Slowakije stuitte op Bianca Schanssema. Toch kon de Nederlandse keepster even later niet voorkomen dat de tegenstander twee keer raak schoot: 21-18.

Bondscoach Ricardo Clarijs nam een time-out. Het was opnieuw Molenaar die opstond. Het team speelde haar mooi vrij. Oog in oog met de keepster faalde ze niet. Haar snoeiharde afstandsschot werd ook weer uit de kast getrokken. Aan Slowaakse kant moest een speelster twee minuten op de bank plaatsnemen na een charge op Amber Verbraeken. De gegeven penalty werd raak geschoten door Britt Maarschalkerweerd: 21-21.

Maarschalkerweerd moest daarna twee minuten naar de kant. Na balverlies in de aanval kon Slowakije de bal in het lege doel gooien aan de overkant. Nederland leek het initiatief in de wedstrijd naar zich toe te trekken door een aantal minuten voor tijd op 23-25 te komen, maar de opponent rechtte de rug en boog de achterstand om. In de aanval leed Oranje balverlies of mistte kansen.

Jessie van de Ruit passeerde de keepster met een stuitbal in de lange hoek en trok de stand gelijk: 26-26. Slowakije wist te scoren. Een laatste time-out werd aangevraagd. Lois van Vliet had stalen zenuwen en rondde vanaf de hoek knap af. Met nog veertien seconden op de klok kreeg Slowakije de mogelijkheid om de overwinning uit het vuur te slepen. Dat lukte niet. Keepster Senna van Galen hield de bal tegen en zo werd er een punt veiliggesteld.

Kim Molenaar, goed voor maar liefst twaalf treffers, werd uitgeroepen tot Speelster van de wedstrijd. 

Foto: IHF