Liveblog: Beach Dames winnen en verliezen in Main Round

De Beach Dames hebben vandaag de eerste wedstrijd in de Main Round gewonnen. Ze waren met 2-0 te sterk voor Noorwegen. De tweede wedstrijd van de dag ging verloren. Brazilië trok de overwinning na shoot-outs naar zich toe. Morgen speelt de ploeg van bondscoach Peter Portengen het laatste duel in de Main Round. Om 14:30 uur is groepshoofd Duitsland de tegenstander. De wedstrijd is live te zien op Viaplay.

Nederland – Brazilië
Beide ploegen gingen lang gelijk op in de eerste set. Krista Mol bracht Nederland via een benutte penalty op een 6-4 voorsprong. Brazilië wist de achterstand om te buigen door twee tweepunters op rij te scoren. Krista Mol had haar specialistenshirt aan en gooide vanaf de zijkant raak. De aanval daarop wist ze weer een penalty te verzilveren en de stand gelijk te trekken: 10-10. Aanvallend leed Nederland een paar keer slordig balverlies, waardoor ze niet tot doelkansen kwamen.

Brazilië was wel vol op stoom in de aanval. De Zuid-Amerikaanse ploeg tilde de stand naar 18-10 door vier tweepunters achter elkaar te scoren. In de slotfase van de eerste set verkleinde Meike Kruijer en Anna Buter de achterstand, maar de setwinst was toen al uit het zicht. De scheidsrechters floten af met 18-14 op het scorebord.

Meike Kruijer speelde een zeer sterke tweede set. Ze was verantwoordelijk voor de eerst vijf goals van Oranje. Anna Buter werd razendsnel aangespeeld in de aanval en maakte gretig gebruik van deze mogelijkheid. De Braziliaanse coach legde zijn time-out kaart op tafel. Meike Kruijer wist de keepster opnieuw te verschalken met een hard schot na een pirouette: 14-6.

Het verschil in de set was gemaakt. Nederland kreeg een penalty na een rode kaart voor een Braziliaanse speelster. De strafworp werd benut. De Beach Dames zaten in het zadel. Meike Kruijer bleef goed spelen en scoorde haar veertiende punt van de set: 18-10. Brazilië scoorde twee tweepunters op rij, waarna Anna Buter de set besliste met een eenpunter: 19-14.

Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Brazilië scoorde de eerste shoot-out. Na een vroege pirouette schoot Isabel Barnard via een lob binnen. De tegenstander deed hetzelfde trucje. Meike Kruijer faalde niet oog en oog met de keepster. Brazilië bleef de shoot-outs foutloos maken. Anna Buter schoot de bal over de keepster heen. De bal stuitte echter te hard op het zand en boog over het doel heen.

De Braziliaanse keepster zag dat Anna Buter ver uit haar doel kwam en gooide de bal rechtstreeks de goal in: 4-8. Marit van Ede benutte haar shoot-out goed. Brazilië had genoeg aan een punt. Dat maakte ze en zo ging de winst naar hen. Krista Mol scoorde nog een shoot-out voor de statistieken: 8-9.

Noorwegen – Nederland
Noorwegen onderschepte de bal die werd opgegooid door de scheidsrechters en scoorde meteen met een pirouette. Isabel Barnard maakte de eerste treffer aan Nederlandse kant. De set ging vervolgens gelijk op. Beide ploegen ontliepen elkaar weinig. Tot 8-8 was de stand gelijk. Dankzij een goede verdedigende actie en een blok kon Nederland in de aanval uitlopen naar 8-12. Isabel Barnard en Meike Kruijer schreven een tweepunter bij.

Het verschil van vier punten hield tot 10-14 stand. Aanvallend miste Nederland een aantal kansen en dat gaf Noorwegen de gelegenheid om aan de goede kant van de score te komen. De Noorse ploeg wist de Nederlandse keepster drie keer op rij te verschalken. De Beach Dames A waren bij de les. Anna Buter trok de stand weer gelijk en Meike Kruijer zorgde er niet veel later voor dat Nederland een 16-18 voorsprong pakte.

Noorwegen maakte een tweepunter. De laatste minuut ging in. Na een overtreding op Anna Buter mocht Krista Mol aanleggen voor een penalty. Deze gooide ze feilloos raak. De Noorse coach nam een time-out om een laatste aanvalsplan te smeden. Dit resulteerde in een open kans, maar keepster Lisanne Bakker bracht in de slotseconde cruciaal redding. Zo won Oranje de eerste set met 18-20.

Anna Buter vervulde een absolute hoofdrol in de tweede set. Zes keer op rij scoorde zij met een pirouette. Noorwegen wist daar twee goals tegenover te zetten. De Noorse coach legde vroeg in de set zijn time-out kaart neer. Het stond toen 4-12 in Nederlands voordeel. Keepster Lisanne Bakker was een sta-in-de-weg met een goede save en Anna Buter was een ware plaag voor de Noorse dekking, ze scoorde opnieuw.

De Noorse speelsters veranderden van tactiek. Ze speelden de specialist twee keer vrij en die gooide hard binnen: 8-14. Nederland speelde goed en liet de marge niet dichterbij komen dan zes punten. De verdedigers hadden goed grip op het Noorse aanvalsspel. Regelmatig werd een aanvallende fout afgedwongen of een bal geblokt.

Marit van Ede scoorde met een mooi aangegeven vlieger door Krista Mol: 14-22. Meike Kruijer schoot raak vanaf de penaltystreep. Noorwegen had intussen twee tweepunters gemaakt en de stand met nog enkele minuten te spelen op 18-24 gebracht. Marit van Ede maakte een tactische eenpunter. Noorwegen gooide de bal na een vlieger tegen de touwen, maar wist dat de setwinst niet meer te behalen was. Met een raak schot in leeg doel bepaalde Anna Buter, met haar negentiende punt van de tweede set, de setstand op 20-26.