De Dames U20 winnen van Zweden en gaan als groepshoofd door naar kwartfinale

De Dames U20 hebben vandaag de laatste wedstrijd in de Main Round gewonnen van Zweden met 23-22. De ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs is als groepshoofd door naar de kwartfinale. Wie de tegenstander wordt in de achtste finale is nog niet bekend. Bij rust keek Nederland tegen een achterstand aan, maar in de tweede helft bogen ze de wedstrijd om.

Zweden noteerde de eerste treffer van de wedstrijd. Bianca Schanssema gooide met een strakke streep Roos Daleman aan in de break-out. Via de binnenkant van de paal wist de hoekspeelster het net te vinden. Kim Molenaar vuurde een pegel af vanaf tien meter en Lynn Kuipers ging goed door na een passeerbeweging: 3-2.

De Zweedse ploeg begon te draaien. Ze scoorden drie keer op rij en bogen de achterstand om. Nederland bleef in het spoor dankzij een treffer van Roos Daleman: 6-7. De hoekspeelster had veel ruimte nadat ze mooi was vrijgespeeld door haar team. Zweden speelde aanvallend goed en vergrootte de marge naar drie doelpunten.

Nederland was slordig in de aanval. Echte kansen werden niet gecreëerd. Keepster Bianca Schanssema zorgde ervoor dat de achterstand niet verder opliep. Linkerhoekspeelster Roos Daleman was opnieuw het eindstation van de Nederlandse aanval en rondde feilloos af: 9-11. Lisa Vlug maakte van verre afstand de aansluitingstreffer. Het lukte de formatie van bondscoach Ricardo Clarijs niet om op gelijke hoogte. Het Scandinavische land prikte nog een keer raak voor het rustsignaal: 10-12.

Nederland begon goed aan de tweede helft. Pipy Wolfs gooide de bal keihard tegen de touwen. Roos Daleman schreef haar vijfde treffer op haar naam en bracht de stand in evenwicht. De Zweedse ploeg stuitte geregeld op de goed keepende Bianca Schanssema. De Nederlandse doelvrouw pareerde knap een penalty.

Kim Molenaar bracht Nederland sinds lange tijd aan de goede kant van de score. Jette van Ingen deed daar een schepje bovenop: 15-13. Zweden wist te scoren. Kim Molenaar brak goed door de Zweedse dekking heen en Amber Verbraeken wist het net te vinden vanuit de snelle tegenaanval.

De Nederlandse verdediging kreeg meer grip op de Zweedse aanval. De voorsprong werd uitgebouwd door goals van Lois van Vliet, Jette van Ingen en Jessie van de Ruit. De Zweedse coach riep zijn ploeg naar de kant bij een stand van 20-16 in Nederlands voordeel. Dat had effect. Zijn team maakte twee goals op rij. Keepster Bianca Schanssema redde een penalty, maar wist even later niet te voorkomen dat Zweden vanaf de zevenmeterstreep raak gooide: 20-19.

Jalisha Loy passeerde haar tegenstander, maar werd te hard handig op de huid gezeten. Ze werd beloond met een penalty. Lois van Vliet faalde niet oog in oog met de keepster. Na een twee minuten tijdstraf voor Zweden benutte Kim Molenaar de gegeven strafworp. Amber Verbraeken leek de wedstrijd in het slot te gooien door twee minuten voor tijd het net te vinden: 23-20.

Zweden maakte zich op voor een slotoffensief. Na balverlies aan Nederlandse kant scoorden ze tweemaal. In de laatste seconden van het duel liep een Zweedse speelster vrij in de break-out. Toen ze de bal ving, ging de zoomer af waardoor Nederland er met de winst vandoor ging: 23-22.

Keepster Bianca Schanssema werd na een uitmuntende prestatie gekozen tot Player of the Match.