Dames U20 ten koste van Angola naar halve finale WK!

De Dames U20 hebben zich ten koste van Angola geplaatst voor de halve finale op het WK. De ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs speelde een sterke eerste helft: 17-9. De opgebouwde voorsprong kwam in de tweede helft geen seconde in gevaar. Nederland gaat op vrijdagavond om 18:15 uur strijden voor een plek in de finale tegen Noorwegen. Het duel is live te zien op Viaplay. Het bereiken van de laatste vier op het WK is de beste prestatie ooit van een Nederlands Dames U20-team. De hoogste klassering was de vijfde plaats op het WK 2018.

Nederland begon scherp aan de kwartfinale. Roos Daleman werd goed vrijgespeeld op de hoek en Kim Molenaar vuurde een pegel af van afstand. Pipy Wolfs bracht Oranje op een 3-1 voorsprong. Een Angolaanse speelster kreeg een twee minuten tijdstraf. Nederland benutte de overtalsituatie niet en zag Angola de achterstand ombuigen: 4-3.

Opnieuw greep een speelster van Angola te hard in en moest twee minuten op de bank plaatsnemen. De Nederlandse dekking functioneerde goed. Angola kreeg moeite met scoren. Kim Molenaar verschalkte de keepster tweemaal, Lynn Kuipers schoot de bal hard binnen van afstand en Rome Steverink rondde beheerst af vanaf de hoek en in de break-out: 8-4.

Keepster Bianca Schanssema liet zien waarom zij in het Nederlandse doel op haar plek is. Met een aantal knappe reddingen was haar bijdrage groot. Halverwege de eerste helft was de Nederlandse aanvalstrein vol op stoom. Kim Molenaar, Roos Daleman (2x) en Jessie van de Ruit prikten raak. De Dames U20 liepen uit naar 12-5.

Nederland liet geen spaan heel van Angola. De marge werd uitgebouwd naar tien goals verschil. Kim Molenaar scoorde vanuit de loop en vanaf de linkerhoek waar ze na een goede aanval het eindstation was. Lois van Vliet verzilverde een break-out, Rome Steverink vond het net vanaf de hoek en Lynn Kuipers haalde de trekker over van afstand (17-7). Angola ging offensief verdedigen, wat een effectieve tactiek bleek. Voor het rustsignaal scoorden ze tweemaal en verkleinden de achterstand naar 17-9.

Angola trapte de tweede helft af met een doelpunt. Kim Molenaar schreef twee goals bij achter haar naam. Jessie van de Ruit had goed oog voor de vrijstaande Pipy Wolfs aan de cirkel: 20-11. Er was geen vuiltje aan de lucht voor Oranje. Angola verdedigde met harde hand, wat hen regelmatig op een twee minuten tijdstraf kwam te staan. Nederland gebruikte de extra ruimte goed en vond steeds beter een oplossing in de aanval tegen de offensieve dekking.

Roos Daleman was de cirkel opgelopen en gooide de bal tegen de touwen. Lois van Vliet was trefzeker vanaf de penaltystreep en Kim Molenaar deed voor de negende keer een duit in het zakje: 24-13. Bianca Schanssema keepte een dijk van een wedstrijd. De jonge speelster is een groot talent.

Dolores Rosario duwde haar hand vol in het gezicht van Roos Daleman. De Nederlandse speelster ging groggy naar de grond. Het kwam de Angolaanse speelster op een direct rode kaart te staan. Angola noteerde drie treffers op rij, maar de overwinning kwam geen seconde in gevaar. Nederland pakte de draad weer op. Jessie van de Ruit lobde de bal over de keepster, Lisa Vlug draaide goed om haar tegenstander heen en Lois van Vliet was in de tegenaanval iedereen te snel af: 27-16.

Angola maakte twee goals en zo deed Nederland dat ook via Amber Verbraeken en Lois van Vliet. Het Afrikaanse team bepaalde de eindstand op: 29-21. Bianca Schanssema werd zeer verdiend gekozen tot Speelster van de Wedstrijd.