Loting WK2023 voor de TeamNL Handbalheren bekend

Loting WK2023 voor de TeamNL Handbalheren bekend

De TeamNL Handbalheren spelen op het WK volgend jaar in groep F met Noorwegen, Noord-Macedonië en Argentinië, dat heeft de loting in Katowice uitgewezen. Alle poulewedstrijden van het Nederlands team worden gespeeld in de Poolse stad Krakau. Het WK wordt van 12 t/m 29 januari 2023 georganiseerd in gastlanden Polen en Zweden.  

Op het WK2021 in Egypte eindigden de tegenstanders van Nederland op de volgende eindklassering: Noorwegen (zesde), Argentinië (elfde) en Noord-Macedonië (23ste). Afgelopen dinsdag werd bekend dat de Internationale Handbal Federatie (IHF) Nederland een wildcard voor het wereldkampioenschap toewees. De IHF erkent dat Nederland een team in opkomst is. De aflopen jaren hebben de TeamNL Handbalheren laten zien op het hoogste podium te kunnen acteren. De tiende plaats op het EK 2022 was een bevestiging van deze groei.

De deelname aan het WK is uniek. De laatste keer dat het Nederlands Herenteam actief was op het wereldkampioenschap dateert uit 1961. Destijds werd na twee verliespartijen een elfde plaats behaald. In april werden de reguliere WK play-offs nipt verloren van Portugal. In de eerste wedstrijd was de Nederlandse ploeg met 30-33 te sterk. Het tweede duel ging verloren met 28-35.

Het WK wordt van 12 tot en met 29 januari 2023 georganiseerd in gastlanden Polen en Zweden. De Poolse speelsteden zijn Krakow (poulefase en Main Round), Katowice (poulefase en Main Round), Gdansk (kwartfinales en halve finales) en Plock (President’s Cup). In Zweden worden de wedstrijden gespeeld in Kristianstad (poulefase), Jönköping (poulefase), Göteborg (poulefase en Main Round), Malmö (poulefase en Main Round) en Stockholm (kwartfinale, halve finales, finale). 

Loting WK:
Groep A
(Krakau, Polen): Spanje, Montenegro, Chili, Iran
Groep B (Katowice, Polen): Franrijk, Polen, Saudi-Arabië, Slovenië
Groep C (Göteborg, Zweden): Zweden, Brazilië, Afrika 2, Uruguay
Groep D (Kristianstad, Zweden): IJsland, Portugal, Hongarije, Korea
Groep E (Katowice, Polen): Duitsland, Qatar, Servië, Afrika 5
Groep F (Krakau, Polen): Noorwegen, Noord-Macedonië, Argentinië, Nederland
Groep G (Jönköping, Zweden): Afrika 1, Kroatië, Afrika 3, Amerika
Groep H (Malmö, Zweden):
Denemarken, België, Bahrein, Afrika 4

Wedstrijdschema Nederland*:
13 januari Argentinië-Nederland
15 januari Noord-Macedonië-Nederland
17 januari Nederland-Noorwegen

*Dit schema is onder voorbehoud.

Foto: EHF