Dames U20 veroveren historische bronzen medaille op het WK

De Dames U20 hebben een historische bronzen medaille veroverd op het wereldkampioenschap in Slovenië. Het is de beste prestatie ooit voor een Nederlands jeugdteam in deze leeftijdscategorie. De ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs won na een goede wedstrijd ruim van Zweden met 31-20.

Nederland begon scherp aan de wedstrijd. Roos Daleman verraste de Zweedse keepster met een schot waar veel effect aan zat. Pipy Wolfs vond het net vanaf de cirkel. Kim Molenaar passeerde haar tegenstandster en Romé Steverink wist de bal in de kruising te plaatsen vanaf de hoek. Dankzij goede reddingen van keepster Senna van Galen kwam Nederland 4-1 voor. Tijd voor de Zweedse coach om een vroege time-out te nemen.

Zweden maakte een treffer en zag twee penalty’s op het houtwerk belanden. Kim Molenaar was na een goed lopende aanval het eindstation op de rechteropbouw. Lynn Kuipers had de ruimte en schoot de bal in de korte hoek. Kim Molenaar kon rechtdoor lopen na goede druk van haar teamgenoten en Pipy Wolfs vergrootte de Nederlandse voorsprong naar 8-2.

De verdediging had hun zaken uitstekend op orde. Er werd tijdig ingegrepen waardoor Zweden moeilijk tot scoren kwam. Dat zag de Zweedse coach ook. Hij riep zijn team voor de tweede keer naar de kant. Zweden scoorde drie keer op rij, nadat de schoten van Lynn Kuipers en Kim Molenaar uiteenspatte op de paal.

Pipy Wolfs werd gevloerd op de cirkel. Kim Molenaar herstelde de marge van vier doelpunten na een benutte penalty: 9-5. Zweden ging beter spelen en verkleinde de achterstand naar twee goals. Lange tijd bleef het verschil op het scorebord gelijk: 13-11. Aan Nederlandse kant waren Jette van Ingen, Roos Daleman en Kim Molenaar verantwoordelijk voor de treffers.

Roos Daleman kreeg een twee minuten tijdstraf, maar de Dames U20 liepen er geen schade door op. Kim Molenaar en Jalisha Loy passeerden hun tegenstanders en tilden de stand weer omhoog: 15-11. Zweden wist te scoren. De laatste goal voor het rustsignaal kwam op naam van Pipy Wolfs. In de slotseconden van de eerste helft bepaalde zij de ruststand op 16-12.

Nederland kwam goed uit de kleedkamer. Jessie van de Ruit werd te hardhandig verdedigd en veroverde een zevenmeter die binnen werd geschoten door Kim Molenaar. Britt Maarschalkerweerd ging er als een speer van door in de snelle tegenaanval en vanaf een hele kleine hoek wist Lois van Vliet het net te vinden en de stand op 19-13 te brengen.

Zweden liet het er niet bij zitten en wist keepster Senna van Galen twee keer te passeren. De Nederlandse doelvrouw was niet van de wijs te brengen en hield haar doel vervolgens knap schoon. Open kansen werden door haar gestopt. Jessie van de Ruit had een waanzinnige passeerbeweging in huis en zorgde voor een 20-15 stand op het scorebord.

Fem Boeters werd prachtig aangespeeld op de cirkel en rondde knap af. Na een redding zag keepster Senna van Galen dat het doel aan de overkant leeg was en gooide de bal over het hele veld tegen de touwen. Zweden deed wat terug: 22-17. Nederland zat op rozen. Minutenlang werd Zweden van scoren afgehouden door een uitmuntend keepende Senna van Galen en een sterke dekking.

Ondertussen was de Nederlandse aanvalsmachine op stoom en zetten de Dames U20 een 5-0 run neer. Fem Boeters, Lynn Kuipers, Lois van Vliet, Jessie van de Ruit en Kim Molenaar kregen een extra streepje achter hun naam. De voorsprong werd uitgebouwd naar 27-17. Het was genieten voor de meegereisde supporters. In de slotfase kreeg Jessie van de Ruit het op haar heupen. Ze scoorde drie goals in korte tijd. De overwinning was al vroeg in de tweede helft veiliggesteld door een uitstekend spelend Nederlands team. De eindstand werd door Zweden bepaald op: 31-20.

Keepster Senna van Galen werd zeer terecht gekozen tot Speelster van de wedstrijd.