Beach Dames U16 bereiken halve finale op het EK!

De Beach Dames U16 hebben de halve finale op het EK bereikt ten koste van Polen. De razend spannende eerste set werd met een benutte penalty over de streep getrokken: 24-22. In het tweede bedrijf was Nederland de betere ploeg. De tweede set werd gewonnen met 25-20 en zo mogen de Beach Dames U16 zich opmaken voor de halve eindstrijd. Morgen wordt er tegen Hongarije gestreden voor een plek in de finale. De wedstrijd is om 11:15 uur live te zien op EHFTV.com

Sterre Jansen opende de score en Polen deed gelijk wat terug. De Nederlandse specialist Stacey de Vries scoorde de 4-4. Tess Jansen bracht vervolgens knap redding op een schot van de Poolse aanval. De Nederlandse aanvalsters zetten goede druk waardoor Stacey de Vries vrij kon afronden. Polen maakte weer gelijk. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Sterre Jansen maakte met een mooie pirouette de 8-6. Tess Jansen stond goed te keepen en bracht opnieuw redding.

Polen pakte even de leiding, maar Stacey de Vries bracht Nederland weer naast de tegenstander. Nederland is even niet zorgvuldig in de afronding waardoor Polen op een 10-12 voorsprong kan komen. In de snelle tegenaanval gooit de Nederlandse jeugdploeg op de paal. Het team van bondscoach Frank Fokkens was in deze fase onzorgvuldig. De dekking werkte uitstekend samen en na een goed blok scoorde keepster Tess Jansen de 12-14. Vervolgens heeft ze een goede redding in huis, waarna Stacey de Vries de gelijkmaker tegen de touwen gooide.

Het was continu stuivertje wisselen. Nederland kreeg de kans om op voorsprong te komen, maar gooide mis waarna Polen op een 16-14 voorsprong kwam. De Beach Dames U16 kregen een penalty en Sterre Jansen schoot  deze knap raak. Opnieuw waren er twee goede reddingen van Tess Jansen. Eerst een open kans en daarna hield ze bij een penalty haar doel schoon. Nederland was aanvallend slordig en kwam op een 16-18 achterstand.

Met nog twee minuten op de klok haalt de Nederlandse bondscoach zijn team even naar de kant. Tess Jansen hield haar team vervolgens in de wedstrijd met opnieuw een knappe redding. Stacey de Vries schiet de gelijkmaker binnen en bracht de stand op 18-18. Polen pakte weer de voorsprong, maar met een prachtige lob zette Sterre Jansen haar team direct weer op gelijke hoogte. Polen kwam opnieuw aan de goede kant van de score, maar ook nu maakte Nederland alweer snel gelijk.

Met nog acht seconden te spelen nam de Poolse bondscoach een time-out. Polen had nog een punt nodig voor de winst. De Nederlandse dekking deed er alles aan om dit te voorkomen en Tess Jansen bracht goed redding op het laatste schot. Dit betekende dat er een golden goal werd gespeeld. Nederland was het scherpst en veroverde de bal. Polen maakte een overtreding en het Nederlandse jeugdteam kreeg een penalty. Sterre Jansen liet zien over stalen zenuwen te beschikken, verzilverde de kans en Nederland won daarmee de eerste set met 24-22.

De tweede set begon Nederland goed en met een mooie lob bracht Ilva Blom haar team op een 2-0 voorsprong. Polen kwam al snel langszij. Sterre Jansen scoorde de gelijkmaker. De Nederlandse dekking stond goed en blokte de Poolse aanvalster. Ilva Blom bracht haar team weer op een 6-4 voorsprong. Polen wist drie keer op rij te scoren. De Poolse keeper had een goede redding in huis en met een mooie lob kwam Polen op een 6-10 voorsprong.

Nederland kreeg een penalty, die opnieuw door Sterre Jansen werd benut. Polen miste. Met een prachtige lob bracht Ilva Blom haar team weer naast Polen. Polen is in deze fase scherp in de aanval en kwam 10-12 voor. De Nederlandse aanvalsters zetten goede druk waarna Stacey de Vries een vrije doortocht had. Naomi Walther stond sterk te keepen waardoor de Nederlandse ploeg de kans kreeg om weer op voorsprong te komen. Opnieuw schoot Sterre Jansen een penalty hard binnen. Polen bracht de stand in evenwicht en met Esmee Bomhof sloeg Nederland weer een gaatje van twee punten: 16-14.

Nederland stond goed te verdedigen met een uitstekend keepende Naomi Walther. Opnieuw rondde Esmee Bomhof knap een pirouette af en vergrootte de voorsprong naar 18-14. De Nederlandse talenten speelden met veel overtuiging. Ilva Blom wist het verschil twee keer op vier punten te houden en Stacey de Vries schoot de wedstrijd in het slot door het vierentwintigste punt te maken: 24-18. Polen moest alle zeilen bij zetten om de Nederlandse ploeg bij te houden, maar Ilva Blom maakte aan alle illusie een einde door de 25-18 tegen de touwen te schieten. Naomi Walther speelde een beslissende rol door de laatste minuten haar doel schoon te houden. De Nederlandse ploeg pakte de tweede set met 25-20 en wonnen daarmee de wedstrijd met 2-0. De halve finale is bereikt, een knappe prestatie van de Nederlandse talenten.