Heren U20 grijpen derde plek op EHF Championship

De Heren U20 hebben op het Championship in Varna een derde plaats behaald. In de laatste wedstrijd werd Finland met een groot verschil verslagen: 42-32.

De Nederlandse Heren U20 keken snel tegen een 2-0 achterstand aan. Kaj Geenen deed wat terug, maar ook Finland wist te scoren. Via opnieuw Kaj Geenen (2x) en Jeromy van der Ban stond Oranje opeens aan de goede kant van de score: 4-3. Lang bleef het verschil tussen de één en twee doelpunten hangen. Om en om werd er gescoord. Totdat Nederland drie doelpunten op rij wist te maken. Er was scherpte in de afronding en de dekking stond goed. Thomas Houtepen, Kaj Geenen en Brent Riksten zorgden voor een verschil van vier doelpunten: 10-6.

Met nog tien minuten te spelen in de eerste helft stond Nederland 12-8 voor. Finland kon met twee doelpunten achter elkaar de achterstand iets verkleinen. Toch kon Nederland de draad weer oppakken. Brent Riksten was goed op schot en scoorde drie goals op rij: 15-10. In de slotfase van de eerste helft bleven de teams trefzeker. Om en om werd er gescoord. Met zijn vijfde treffer van de eerste helft bepaalde Brent Riksten de ruststand op 15-10.

Sander Bos opende de score in de tweede helft en Luuk Santing was ook trefzeker. De Finnen wisten het net ook te vinden. Na een steal van Stijn Brinks rondde Brent Riksten af. Ook de tegenstander schoot raak. Tot aan 25-18 bleef er een verschil van zeven doelpunten op het scorebord staan. Waar Nederland kansen miste, waren de Finnen scherp. Dankzij vier doelpunten op rij werd de achterstand verkleind: 25-22.

Melle van Katwijk en Thomas Houtepen (2x) schoten raak waardoor de voorsprong werd verruimd. De Finnen wisten zich telkens terug te vechten, zonder dat ze langszij kwamen; 28-23. Ook Jeromy van der Ban was trefzeker, hij rondde koelbloedig af vanaf de cirkel. Brent Riksten maakte het dertigste doelpunt namens Nederland.

Met nog tien minuten te spelen bleef de ploeg van bondscoach Edwin Kippers goed spelen. Ids Eussen en Brent Riksten rondden hun kans af. De ploeg had ook nog een mooi kunstje in huis, Thomas Houtepen schoot een vliegertje raak: 33-28. In de slotfase van de wedstrijd kwam de winst geen seconde in gevaar. Nederland ging zorgvuldig om met de kansen. Brent Riksten (2x), Thomas Houtepen en Armando Bessling scoorden. Razendsnelle breaks werden gescoord. In de dekking werden ballen gepakt en in de aanval afgerond. Hierdoor kwam er een flink verschil op het scorebord te staan. Morris Kippers bepaalde de eindstand op 42-32.

Brent Riksten werd verkozen tot man of te match.