Scheidsrechters Jaap Klompers en Koen Stobbe behalen EHF Badge

Scheidsrechters Jaap Klompers en Koen Stobbe behalen EHF Badge

Het Nederlandse scheidsrechterskoppel Jaap Klompers en Koen Stobbe heeft de EHF Badge behaald tijdens het EHF Championship voor heren onder 20 jaar in Varna, Bulgarije. Dankzij het behalen van de EHF Badge mogen Jaap en Koen vanaf het seizoen 2022-2023 naast de Nederlandse competitie ook internationale wedstrijden fluiten. 

Scheidsrechtersloopbaan

Jaap en Koen zijn in 2014 samen begonnen aan de opleiding tot scheidsrechter. Tijdens de opleiding zijn zij benaderd om als scheidsrechters actief te zijn tijdens het NK C-jeugd waar het talent voor het leiden van een handbalwedstrijd opviel. Acht seizoenen later hebben de heren een snelle weg bewandeld naar het leiden van Europese wedstrijden. Jaap en Koen over de start van hun scheidsrechterscarrière: “Wij waren nog geen 18 toen we met het NHV spraken over vervolgstappen in onze carrière en een eventuele toekomst als internationale scheidsrechters. Onze ouders zijn daarom bij het proces betrokken geweest, zodat we gezamenlijk een plan konden opstellen.”

Jaap en Koen hebben de afgelopen jaren begeleiding gekregen van verschillende ervaren (ex-internationale) scheidsrechters. Daarnaast hebben zij deelgenomen aan het Young Referee Program waarbij internationale koppels via online bijeenkomsten ervaringen met elkaar delen en situaties uit wedstrijden bespreken. Jaap en Koen: “We zijn begonnen met het fluiten van wedstrijden in de Tweede Divisie, maar zijn nu al een aantal jaren actief in de BENE-League en Eredivisie. Hoogtepunten voor ons in de Nederlandse competitie waren het leiden van de Super Cup en de bekerfinale bij de dames en afgelopen seizoen onze eerste wedstrijd in de Best Of Three bij de dames. Daarnaast zijn de internationale toernooien van onschatbare waarde geweest voor onze ontwikkeling als scheidsrechterskoppel.”

EHF Opleidingstraject

Het eerste internationale toernooi waar Jaap en Koen actief waren, de Lundaspelen in Zweden, vond plaats in december 2014. Als achttienjarigen waren zij het jongste koppel en dat maakte het een bijzondere reis. Jaap en Koen vertellen enthousiast: “Tijdens de Nederlandse competitie fluiten we in het weekend, zijn we bezig met fysieke trainingen en bekijken we wedstrijden, maar daarnaast zijn we ook druk met studie of werk. Wanneer je actief bent op een internationaal toernooi ligt de focus een week of langer volledig bij het handbal. Op deze toernooien breng je tijd door met officials die in verschillende landen actief zijn, maar bovenal allemaal dezelfde passie delen. Het is erg interessant om te sparren en ervaringen te delen. Daarnaast lopen we op een toernooi een shuttle run test en frissen we onze kennis van de spelregels op tijdens een spelregeltest.”

Jaap en Koen zijn gedurende de EHF opleiding bij zes internationale toernooien aanwezig geweest. Naast het toernooi in Zweden in 2014 waren dit de Cell Cup in Hongarije (2015), het WK voor Scholen in Frankrijk (2016), het European Youth Olympic Festival (Hongarije 2017 en Azerbaijan 2019) en het toernooi afgelopen juli in Bulgarije. “Ieder toernooi heeft een eigen verhaal waarbij we ontzettend veel geleerd hebben. Het EYOF in Azerbaijan is voor ons een van de hoogtepunten. De speelstad Baku is een hele speciale stad waar we in een gigantisch hotel overnacht hebben en als koning behandel werden. Het was een hele bijzondere ervaring om mee te maken.” vertellen Jaap en Koen. “Het toernooi afgelopen juli is natuurlijk wel het absolute hoogtepunt tot nu toe, omdat we hier onze EHF Badge behaald hebben. Soms was het lastig omdat ook het Nederlandse Heren U20 team actief was tijdens dit toernooi en we natuurlijk geen wedstrijden van hen mochten leiden. We hebben ons gefocust op de kansen die we hebben gekregen en lieten tijdens het toernooi een stijgende lijn zien. Het was een hele fijne samenwerking met alle officials in Bulgarije en we kijken dan ook terug op een zeer geslaagd toernooi.”

Tips van Jaap en Koen voor ambitieuze scheidsrechters 

Jaap en Koen geven ambitieuze scheidsrechters graag nog wat tips mee: “Kijk voor jezelf waar jouw lat ligt, maar behoud vooral het plezier. Wij denken dat handbal de mooiste sport is en dat het een gave ervaring is om op jouw niveau onderdeel te zijn van deze sport. Wij hebben ervaren dat hoe meer je met de sport bezig bent, hoe leuker het wordt. Je kunt heel veel leren van het terugkijken van (jouw) wedstrijden en er zijn altijd mensen die je willen helpen met jouw vragen en persoonlijke ontwikkeling. Misschien kun jij, net als wij, als scheidsrechter wel een hoger niveau bereiken dan met jouw kwaliteiten als speler.”

Nederlandse internationale officials

Naast Jaap en Koen zijn ook andere Nederlandse officials in de zomer van 2022 internationaal actief (geweest).

Paul Geraets & Ruud Geraets

  • EHF EURO Men’s 20, Porto/Portugal, 7-17 juli 2022

William Weijmans & Rick Wolbertus

  • IHF Beach Handball Global Tour, Gdansk/Polen, 1-2 juli 2022
  • EHF Beach Handball (YAC 16) EURO en Beach Handball Championships, Praag/Tsjechië, 7-10 juli 2022
  • EHF EURO Men’s 18, Podgorica/Montenegro, 4-14 augustus 2022

Ferry van der Helm

  • EHF EURO Masters, Granollers/Spanje, 23-26 juni 2022