Dames U18 boeken tegen Guinee ruime zege op het WK

Dames U18 boeken tegen Guinee ruime zege op het WK

De Dames U18 hebben ook hun tweede poulewedstrijd op het WK gewonnen. Ditmaal was de ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs te sterk voor Guinee. Na zestig minuten spelen stond er een 33-20 stand op het scorebord. Bij rust had het team al een comfortabele 19-13 voorsprong. Op zaterdag werd er met 31-17 gewonnen van Slovenië, dinsdag 2 augustus is Roemenië om 16:30 uur de laatste tegenstander in de poule. De WK-wedstrijden zijn live te zien op Viaplay. 

Opbouwspeelster Daphne Luchies was van afstand als eerste trefzeker was. Jalisha Loy verdubbelde de stand na een mooie schijnbeweging. Na ruim drie minuten spelen wist ook de tegenstander het net te vinden. Toch konden de Nederlandse talenten de voorsprong verder uitbouwen. Via Daphne Luchies en hoekspeelsters Lois van Vliet en Donna Bakker stond het in no-time 5-1.

Na vijf minuten spelen nam de coach van Guinee een time-out. Dit had effect, direct werd er van afstand gescoord. Namens Oranje zorgde Alieke van Maurik voor een verschil van vier doelpunten: 6-2. Aan beide kanten werd een penalty raak geschoten en een twee minuten tijdstraf gepakt. De ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs was hierdoor even van slag en leed twee keer slordig balverlies. Dit gaf Guinee de mogelijkheid om de achterstand te verkleinen: 7-5.

Nederland pakte het initiatief in de wedstrijd. Met snel aanvalsspel werd Guinee voorbijgelopen. Dit zorgde voor een 12-6 stand halverwege de eerste helft. Toch wist de tegenstander, ondanks de vele tijdstraffen, twee doelpunten achter elkaar te maken. Vijf minuten lang wist Oranje het net niet te vinden en miste de scherpte in de afronding. Reden voor Ricardo Clarijs om zijn ploeg naar de kant te halen. Via Romy Stadens (2x) en Rozemarijn Alderden wisten de talenten het net weer te vinden, aan de andere kant deed Guinee dat ook: 15-11. In de laatste vier minuten ging de aanvalsmachine draaien en scoorde Nederland erop los. Hierdoor kon de ploeg met een ruime voorsprong de kleedkamers opzoeken: 19-13.

Rechterhoek Donna Bakker maakte het eerste doelpunt van de tweede helft. Direct daarna schoot ook Alieke van Maurik raak. Daar zette Guinee twee doelpunten tegenover: 21-15. De tweede helft begon slordig en beide ploegen leden veel balverlies. Nederland ging hier iets beter mee om en wist via Romée Maarschalkerweerd en Alieke van Maurik (2x) te scoren. Donna Bakker was ook trefzeker en zette het verschil op tien doelpunten: 25-15. In de tussentijd hield keepster Nikki van der Vorst met verschillende reddingen haar doel schoon.

Oranje bleef de combinaties zoeken en scoren. Dit zorgde ervoor dat de voorsprong verder uitgebouwd werd. Donna Bakker, Daphne Luchies en Lynn Holtman (2x) schoten raak. Het was Veerle Steijns die tien minuten voor tijd de dertigste treffer van Nederland tegen de touwen schoot: 30-16.

De aandacht van Nederland verslapte in de slotfase. Hierdoor kon Guinee drie keer achter elkaar scoren. De overwinning kwam echter geen seconde in gevaar. Daphne Luchies stelde orde op zaken met een bal in de kruising. Ook keepster Bianca Schanssema vond het net. Zij schoot raak in een leeg doe nadat er twee tijdstraffen werden uitgezet bij de tegenstander: 33-19. Met een rake penalty bepaalde Guinee de eindstand op 33-20.

Romée Maarschalkerweerd werd opnieuw verkozen tot speelster van de wedstrijd.