Dames U18 poulewinnaar na gelijkspel tegen Roemenië

Dames U18 poulewinnaar na gelijkspel tegen Roemenië

De Dames U18 hebben gaan als poulewinnaar door naar de Main Round op het WK. In de laatste poulewedstrijd werd met 29-29 gelijkgespeeld tegen de Roemeense leeftijdsgenoten. De ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs keek bij rust tegen een 16-14 achterstand aan. Op donderdag 4 augustus start de Main Round voor Nederland, het wedstrijdschema wordt later bekendgemaakt. 

De winnaar van het duel zou de eerste plek in de poule bemachtigen, er stond dus genoeg op het spel in deze wedstrijd. Jalisha Loy maakte het eerste doelpunt, Roemenië kwam al snel op gelijke hoogte vanaf 7-meter. Ook Nederland was trefzeker vanaf de penaltystreep, Lois van Vliet benutte die kans. Een twee minuten tijdstraf van Romée Maarschalkerweerd werd goed uitgespeeld door de tegenstander, tweemaal schoten ze raak: 3-2. De gelijkmaker kwam op naam van Lynn Holtman, maar ook de derde penalty was een prooi voor Roemenië. Judith van der Helm was het eindstation van een zorgvuldig opgezette aanval en bracht Nederland opnieuw op gelijke hoogte.

Daarna was het Roemenië dat het heft in handen nam. Na een tijdstraf van Nederland ontstonden er ruimtes in de dekking die uitstekend werden benut. Daarnaast was Oranje niet zorgvuldig met het eigen balbezit. Vier doelpunten op rij zorgden ervoor dat het in no-time 8-4 in het voordeel van Roemenië stond. Halverwege de eerste helft stond er zelfs een verschil van vijf doelpunten op het scorebord: 11-6.

Die achterstand werd dankzij doelpunten van Lynn Holtman, Romée Maarschalkerweerd en Daphne Luchies werd de achterstand verkleind: 12-9. Keepster Bianca Schanssema bracht knap redding op een penalty, ze kon niet voorkomen dat de volgende poging wel raak was. Alieke van Maurik scoorde ondanks een ondertal van afstand, maar ook Roemenië vond op die manier het net. Uit een penalty was Lois van Vliet trefzeker. Van afstand scoorde ook de tegenstander: 15-11. In de laatste minuten ging het lopen bij Nederland en werd er drie keer op rij gescoord. Het was Romée Maarschalkerweerd die de aansluitingstreffer voor haar rekening nam. De ruststand werd door Roemenië bepaald op 16-14.

In de beginfase van de tweede helft kon Nederland goed meekomen met de tegenstander. Om en om werd er gescoord. Na acht minuten spelen stond het 19-17. Bianca Schanssema bracht knap redding op een Roemeens schot. Het was Romée Maarschalkerweerd die vanaf de cirkel de aansluitingstreffer scoorde en vervolgens benutte Lois van Vliet een penalty. Hiermee stond het weer gelijk: 19-19. Daphne Luchies zette goed door en zette het team van bondscoach Ricardo Clarijs op voorsprong. Een onderschepping in de dekking zorgde ervoor dat Judith van der Helm op een leeg doel af kon en makkelijk kon afronden: 19-21.

Mede door een tijdstraf van Nomi in de Braekt wist Roemenië weer op gelijke hoogte te komen. Donna Bakker schoot de bal hard tegen de touwen en Judith van der Helm wist van afstand in een leeg doel raak te gooien. Hierdoor pakte Nederland wederom een voorsprong van twee doelpunten. Toch wist Roemenië ook deze achterstand weg te poetsen: 23-23. Alieke van Maurik scoorde van afstand, Donna Bakker was trefzeker vanuit de rechterhoek en Jalisha Loy schoot in de een leeg goal. Roemenië wist ook het net weer te vinden. Met nog tien minuten te spelen zette Lois van Vliet Nederland op een 24-27 voorsprong.

Een spannende slotfase brak aan. Nederland behield de voorsprong, maar Roemenië kon telkens de aansluitingstreffer maken. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd stond het 27-28 in het voordeel van Oranje. Roemenië kwam op gelijke hoogte, maar Rozemarijn Alderden stelde met een hard schot in de kruising orde op zaken. Toch kon de tegenstander weer het net vinden. Door een twee minuten tijdstraf aan Nederlandse kant werd er ruimte gevonden in de dekking. Een mislukte aanval van Oranje volgde, maar ook Roemenië kwam niet door de scherpe dekking heen. In de laatste aanval kon Nederland de bal niet achter de Roemeense keepster krijgen. De wedstrijd eindigde in een 29-29 gelijkspel.

Jalisha Loy werd verkozen tot speelster van de wedstrijd.