Dames U18 plaatsen zich ondanks verlies voor kwartfinale WK

De Dames U18 hebben zich geplaatst voor de kwartfinale op het WK. In de laatste wedstrijd van de Main Round op het WK werd verloren van Korea: 24-26. Ondanks een goede comeback trok de ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs aan het kortste eind. Het team was afhankelijk van het resultaat tussen Duitsland en Roemenië voor een plek in de kwartfinales, Duitsland won waardoor de plek veiliggesteld was. Zondag staat de kwartfinale op het programma, de tegenstander en het tijdstip worden op een later moment bekendgemaakt.

Bondscoach Ricardo Clarijs over de wedstrijd: “Ik ben erg trots op de meiden. Dit zijn de wedstrijden waar ze mega veel van leren. Wij zijn het eerste team dat Korea onder de 30 houdt en dat wil zeggen dat deze meiden echt hebben gewerkt. Jammer dat we kansen misten, maar deze groep geeft nooit op!”

In de beginfase hadden beide ploegen het vizier nog niet op scherp staan. Korea maakte het eerste doelpunt. Voor Nederland viel de eerste goal pas na ruim drie minuten spelen via Daphne Luchies. Met een snelle schijnbeweging zette een Koreaanse speelster de Nederlandse dekking op het verkeerde been en rondde af. Loïs van Vliet was trefzeker vanaf de linkerhoek. Een lastige periode brak aan. Aan Nederlandse kant was Bianca Schanssema met veel reddingen belangrijk in de goal. Ook de Koreaanse keepster was op dreef. Zij hield, behulp van het houtwerk haar goal maar liefst zes minuten schoon. De tegenstander wist af en toe wel te scoren en een voorsprong te pakken: 2-5.

Na elf minuten spelen brak Daphne Luchies de ban voor Oranje. Toch wist Korea daar weer twee doelpunten tegenover te zetten. Met een verwoestend schot passeerde Alieke van Maurik de keepster, Romée Maarschalkerweerd vond het net vanaf de cirkel. Hierdoor bracht Nederland het verschil terug naar twee doelpunten: 5-7.

De Koreaanse leeftijdsgenoten waren vliegensvlug in de aanval en straften de gemiste kansen van Nederland keihard af. Met nog vijf minuten te spelen stond er ineens 6-11 in het voordeel van Korea op het scorebord. Tijd voor bondscoach Ricardo Clarijs om een time-out aan te vragen. Dit had niet direct effect. De Koreaanse keepster bleek een heuse sta-in-de-weg te zijn voor de Nederlandse talenten. De tegenstander schoot een penalty raak. Judith van der Helm knalde vervolgens de bal tegen de touwen van afstand. Daarmee bepaalde zij de ruststand op 7-12 in het voordeel van Korea.

Nederland kwam goed uit de kleedkamers. Met een lobje verschalkte Romée Maarschalkerweerd de keepster en Donna Bakker deed dat vanuit de rechterhoek. Korea scoorde ook. Alieke van Maurik knalde de bal in het net en maakte de tiende treffer voor Oranje: 10-13. Na hard verdedigen kreeg Korea een penalty, die ging raak. Zoals vaker dit toernooi liet Jalisha Loy zien dat ze over een goed schot beschikt. Twee doelpunten op rij van de tegenstander maakten dat er tocht weer begonnen moest worden aan een inhaalrace. Wederom knalde Jalisha Loy de bal tegen de touwen, na tien minuten spelen in de tweede helft stond het 12-16.

Ondanks een doelpunt van Judith van der Helm kon Korea het verschil op zes zetten. Oranje pakte de draad fantastisch op en scoorde vier keer op rij. Jalisha Loy gooide de bal tweemaal in de kruising, Donna Bakker was trefzeker vanuit de hoek en Alieke van Maurik schoot in een leeg doel raak: 17-19. De dekking stond ook zeer goed in deze fase. Om en om werd er vervolgens gescoord, namens Nederland rondde Daphne Luchies drie keer succesvol af: 20-22. Donna Bakker zorgde vanuit de rechterhoek voor de aansluitingstreffer. Dankzij een vrijstaande cirkelloopster scoorde Korea weer. Acht minuten voor tijd schoot Jalisha weer raak. Nederland had, dankzij knappe reddingen van Bianca Schanssema, meerdere keren de kans om op gelijke hoogte te komen. Dit liet de ploeg van Ricardo Clarijs na.

Korea was in de slotfase van de wedstrijd heel scherp in de afronding. Met drie doelpunten op rij werd de winst binnengehaald. Loïs van Vliet scoorde nog, maar het was niet genoeg. Korea maakte de laatste goal van de wedstrijd en bepaalde de eindstand op 24-26.