Dagboek EK U20 van scheidsrechters Ruud en Paul

Dagboek EK U20 van scheidsrechters Ruud en Paul

Scheidsrechters Ruud en Paul Geraets hebben tijdens het EK Heren U20 van 7 juli tot en met 17 juli een dagboek bijgehouden waarin ze beschrijven hoe het EK Heren U20 er voor hen heeft uitgezien. Het toernooi begon voor de Nederlandse scheidsrechters natuurlijk al in eigen land. Ter voorbereiding op het toernooi hebben ze de vragen van de spelregeltest geoefend en veel hardgelopen om hun conditie op peil te houden. Daarnaast hebben ze ook gezocht naar meer informatie en video’s bekeken over de nieuwe spelregels. Tijdens het EK Heren U20 wordt namelijk gespeeld met de nieuwe spelregels en hiermee waren zij nog niet in aanraking geweest in Nederland. Benieuwd hoe Ruud en Paul het toernooi hebben beleefd? Lees dan snel verder. 

Dag 1: aankomst
Vandaag komen we aan in Porto, waar we slapen in het Hilton hotel midden in het centrum. We kwamen als eerste scheidsrechters aan en na een lunch in het hotel zijn we een rondje gaan wandelen en hebben we Porto verkend. Het hotel ligt op een paar minuten loopafstand van de rivier de Douro die dwars door Porto loopt. ‘s Avonds waren alle andere scheidsrechters ook gearriveerd en samen met alle scheidsrechters en waarnemers genoten we van een diner.  

Dag 2 en 3: voorbereiding
Deze twee dagen stonden in het teken van de shuttle run test en de spelregeltest. We hebben uitleg gekregen over de nieuwe spelregels en voorbeeldvideo’s bekeken. Op dit toernooi gelden de nieuwe spelregels zoals de vier passes bij passief spel en rood of twee minuten bij het raken van het hoofd van de doelverdediger. Daarnaast zijn we ook verder ingegaan op verschillende thema’s als strafworpen, progressieve bestraffing, hoeksituaties en het cirkelgebied. Door dit te bespreken, wordt ervoor gezorgd dat alle scheidsrechters op één lijn zitten en zoveel mogelijk dezelfde beslissingen nemen. 

Dag 4: wedstrijddag
Vandaag begint het toernooi voor ons echt. We fluiten om 12:00 uur Zweden tegen Montenegro en daarnaast waren we ook reservescheidsrechter. Dit houdt in dat je de taak hebt om, dit keer op papier, situaties op te schrijven die zich in de wedstrijd voordoen. Zo noteren we alle strafworpen en straffen. Daarnaast moeten we ook opschrijven wanneer wij een strafworp zouden geven, maar dit niet gebeurde. 

Dag 5: wedstrijddag
We starten de dag met een meeting om 8:30 uur, van ruim een uur waarbij video’s van wedstrijden van de dag ervoor werden besproken. Deze meeting vond standaard plaats na iedere wedstrijddag. Dragan Nachevski, de baas van de scheidsrechters namens de EHF, gaf tips aan de hand van video’s. Situaties die beter zouden kunnen werden besproken, maar ook situaties waarin juist was gehandeld kwamen voorbij. Erg leerzaam! Na de meeting hadden we even rust om vervolgens weer in actie te komen. We fluiten Faeröer eilanden tegen Slovenië.  

Dag 6: rustdag
Het is tijd voor een rustdag en we gaan de stad in. Op de planning staat een boottocht op de rivier de Douro en we krijgen een rondleiding door een Port kelder. We sluiten de dag goed af met een Port proeverij. 

Dag 7: wedstrijddag
Na weer een meeting in de ochtend floten we om 17:00 uur de wedstrijd Duitsland tegen IJsland. Dit was een belangrijke wedstrijd, want de winnaar van dit duel stoomt door naar de winnaarspoule.  

Dag 8: rustdag
Op deze rustdag hebben we een “Filigree” workshop gedaan. Daarnaast zijn we ook meer te weten gekomen over Filigree in een Filigree museum. Filigree is een vorm van ingewikkeld metaalwerk dat wordt gebruikt in sieraden en andere kleine vormen van metaalwerk. 

Dag 9: wedstrijddag
Op deze wedstrijddag fluiten wij geen wedstrijd, maar komen twee keer in actie als reservescheidsrechter. 

Dag 10: wedstrijddag
Op deze dag floten wij Italië tegen Montenegro. We hebben ons ’s ochtends voorbereid op de wedstrijd door een rondje te wandelen. 

Dag 11: rustdag 
Vandaag hebben we voor de derde keer een rustdag. We zijn naar een bekend kustplaatsje geweest en hebben daar een rondleiding gehad. Leuk om ook wat van de omgeving te kunnen zien! 

Dag 12: wedstrijddag
Vandaag stond in het teken van het fluiten van Kroatië tegen Noorwegen. 

Dag 13: wedstrijddag
Voor de laatste keer dit toernooi trekken we onze scheidsrechterstenues aan. We fluiten namelijk onze laatste wedstrijd Noorwegen tegen Montenegro. 

Dag 14: finaledag
Dit was de finaledag, wij hadden geen wedstrijd meer. In de ochtend zijn we eerst nog even Porto ingegaan. Op het einde van de middag stond de finale op het programma: Portugal – Spanje. In een uitverkochte hal, met een super sfeer hebben we naar de hele spannende finale gekeken met alle andere scheidsrechters samen. Uiteindelijk won Spanje, dus de sfeer onder de Portugezen was wat minder. Na de finale zijn we ter afsluiting naar een mooi en goed restaurant gegaan aan de zee en hebben we het toernooi op een fijne manier afgesloten. 

Dag 15: vertrek
We staan vandaag heel vroeg op, want om 4:30 uur worden we opgehaald bij het hotel. Om 7:10 uur vliegen we terug naar Brussel. Zo komt er een einde aan een mooie ervaring waar we weer veel van hebben geleerd.