Heren U18 verliezen van Tsjechië en gaan spelen om plaats vijf t/m zeven

Heren U18 verliezen van Tsjechië en gaan spelen om plaats vijf t/m zeven

De Heren U18 gaan spelen om plaats vijf t/m zeven nadat ze ruim hebben verloren van Tsjechië op het EHF Championship. In de eerste helft was het verschil al gemaakt. In het tweede bedrijf liep de achterstand verder op. Tsjechië won met 19-39. Vrijdag speelt de ploeg van bondscoach Freek Gielen om 13:30 uur een kruisingswedstrijd. Als ze die weten te winnen houden ze kans op de vijfde plaats. Verliezen ze het duel dan eindigen ze als zevende.

Tsjechië begon de wedstrijd scherp. Nederland was aanvallend slordig, terwijl de tegenstander heel zorgvuldig met hun kansen omging. In no-time kwam Tsjechië met 0-4 voor. Bondscoach Freek Gielen riep zijn ploeg naar de kant voor aanwijzingen. Na een goede actie tekende Tido Bierkens voor de eerste Nederlandse treffer.

De Tsjechische speler Daniel Erebai moest twee minuten op de bank plaatsnemen, maar datzelfde gold niet veel later ook voor Matz Wesseling. Beide teams profiteerden met hun hoekspelers van de extra ruimte op het veld. Namens Nederland vond Kyan van Berlo het net: 2-6.

In de aanval had Nederland moeite om een vuist te maken tegen de sterke dekking. Tsjechië prikte makkelijker raak en schreef een doelpunt bij. Daniel Erebai liep tegen zijn tweede tijdstraf aan. Olav Scholtes werd goed vrijgespeeld op de cirkel en rondde feilloos af.

Tsjechië bracht het verschil naar vijf doelpunten. Nederland vocht zich terug. Martijn de Jong liep goed vrij op de cirkel en daar hadden zijn teamgenoten oog voor. Vanaf de hoek wist Twan Klompe de Tsjechische keeper te passeren en zo kwam Nederland terug in het juiste spoor: 5-8. De marge schommelde vervolgens tussen de drie en vier goals. Kyan van Berlo verzilverde een penalty, Martijn de Jong had een goede individuele actie in huis en Olav Scholtes werd knap aangespeeld vanaf de hoek: 8-11.

Tsjechië wist vijf keer op rij te scoren en hun voorsprong verder uit te bouwen ondanks dat ze veel tijdstraffen kregen. De Heren U18 konden de overtalsituaties niet benutten. Aanvallend werd er balverlies geleden en er werden meerdere penalty’s gemist. De teams zochten de kleedkamer op met een stand van 8-16 op het scorebord.  

Martijn Bijl stuurde zijn verdediger de verkeerde kant op en kon zijn actie belonen met een doelpunt. Cirkelloper Matz Wesseling noteerde een treffer achter zijn naam. Tsjechië drukte het gaspedaal in. Vijf keer achter elkaar schoten ze de bal tegen de touwen. Matz Wesseling zag de scheidsrechters een rode kaart trekken na zijn derde tijdstraf.

Sjors Hoogenberg wist de ban te breken voor Oranje. Hij schoot een penalty binnen. Martijn de Jong maakte goed gebruik van de druk die zijn teamgenoten hadden gezet en kon vrij doorlopen: 12-22. Tsjechië zette een 5-0 run neer. Loeka Hendriks deed drie keer een duit in het zakje met zijn schoten van afstand en Tido Bierkens gooide ook raak. Tsjechië bleef aan de lopende band scoren. Meermaals vonden ze het lege doel aan de overkant: 16-33.

Het spelbeeld was eentonig. Nederland werd op meerdere fronten afgetroefd. Voor tijd vond Emiel Hoogland zijn weg door de verdediging, wist Thimo Axt knap af te ronden vanaf de hoek en maakte Olav Scholtes zijn derde treffer van de wedstrijd. Tsjechië bepaalde met een vlieger de eindstand op 19-39.

Aan Nederlandse kant werd Martijn de Jong gekozen als Speler van de Wedstrijd. 

Foto: EHF