Jasmina Janković aangesteld als keeperstrainer van de TeamNL Handbaldames

Jasmina Janković aangesteld als keeperstrainer van de TeamNL Handbaldames

Jasmina Janković is de nieuwe keeperstrainer van de TeamNL Handbaldames. Ze heeft een contract getekend t/m het EK in november. Volgende week gaat de oud-international al aan de slag met de Nederlandse keepsters tijdens de trainingsstage. De ploeg van bondscoach Per Johansson komt maandag bij elkaar. Er staan drie wedstrijden in de Golden League op het programma tegen Denemarken, Noorwegen en Zwitserland.

“Het is eigenlijk wel een beetje een bizarre situatie”, vertelt Janković verrast aan de telefoon. “Ik ben een aantal weken geleden langs geweest op de Handbal Academie en heb daar de jonge talenten training gegeven. Kennelijk heb ik toen een goede indruk achtergelaten, want in het vervolggesprek kwam het aanbod om keeperstrainer te worden van het A-team. Ik zat met mijn mond vol tanden. Het is een superleuke verrassing. Ik vertelde dat ik thuis even moest kijken of het kon regelen met mijn kind, maar mijn man zei meteen: deze kans moet je niet laten schieten.”

Janković is zelf een ervaren keepster. De oud-international kan terugkijken op een rijke handbalcarrière, waarin ze 98 keer voor het Nederlands team uitkwam. Met Oranje veroverde ze zilver op het EK2016 en een bronzen medaille op het WK2017. Ook nam ze deel aan de Olympische Spelen van 2016. Nu krijgt ze de mogelijkheid om de fijne kneepjes van het vak over te brengen.

Wat ze de Nederlandse keepsters wil leren? “Ik wil voornamelijk een keepersteam vormen. Samen met de keepsters kijken hoe ze in bepaalde situaties reageren, het spel lezen en omzetten in het doel, analyseren, de dekking begeleiden en een stukje ervaring meegeven. Mijn grootste toevoeging zal de analyse zijn. Daar kunnen we nog in groeien. Daarnaast zal ik fungeren als aanspreekpunt voor de keepsters en wil ik met hen een team binnen het team vormen.”

In 2021 hing Janković haar handbalschoenen aan de wilgen. Na een zware blessure besloot ze te stoppen als speelster. Bij haar club Frisch Auf Göppingen werd ze direct opgenomen in de technische staf. Ze vervulde de afgelopen jaren meerdere rollen: teammanager, sponsoring, social media, maar bovenal lag de focus op het geven van keeperstrainingen. Dat beviel haar zo goed dat ze een bedrijfje oprichtte.

Samen met haar man, keeper Daniel Rebmann, geeft ze trainingskampen voor keepers tussen de 14 en 19 jaar. “Veel clubs in Zuid-Duitsland werken niet met keeperstrainers. Wij zagen daarin een kans. We werken samen met een handbalschool die alle organisatorische zaken oppakt, wij verzorgen de trainingen. De trainingskampen worden al op meerdere plekken georganiseerd en de ambitie is om het nationaal uit te rollen”, vertelt ze enthousiast.

Foto: Michael Schmidt