Terugblik WK Rolstoelhandbal

Terugblik WK Rolstoelhandbal

Bondscoach Menno de Klerk blikt terug op het afgelopen WK Rolstoelhandbal. In een kort tijdsbestek stoomde hij samen met de staf de spelersgroep klaar voor een nieuwe vorm van rolstoelhandbal. ‘Ondanks de late uitnodiging voor het eerste Wereld Kampioenschap hebben we er samen met de spelers alles aan gedaan om ons zo goed mogelijk voor te bereiden. We hebben in de vakantieperiode meerdere keren getraind en vlak voor vertrek hebben we de puntjes op de i gezet. Zo hebben we geprobeerd de nieuwe vorm zo goed mogelijk onder de knie te krijgen.’

De start was veelbelovend, want de eerste wedstrijd werd met 2-0 gewonnen van Chili. ‘We begonnen goed tegen Chili. Vervolgens kwamen we in actie tegen Slovenië. Het bleef lang spannend, maar uiteindelijk verloren we in de tiebreak. De ploeg had moeite met het zetten van de screens van de tegenpartij, ook wel bekend als spers, en de grote ruimte op het veld. Aanvallend kwam het team snelheid en kracht te kort, daarom besloten we om de keepers mee te sturen in de aanval. Dit betekende dat de goal leeg was waardoor we kwetsbaar waren bij balverlies. Een goal vanuit het eigen doelgebied leverde twee punten op, wat vaak zorgde voor een achterstand.’

Nederland liet zien snel te kunnen leren, want gaandeweg het toernooi kreeg de ploeg steeds meer grip op het spelen van vier tegen vier. ‘De spelers stelden zich steeds beter in op de speelstijl van de tegenstander door de gespeelde wedstrijd goed te analyseren. De laatste twee wedstrijden kwam dit het beste tot uiting. We speelden onze laatste poulewedstrijd tegen Egypte, de uiteindelijke nummer twee van het toernooi. We verloren, maar speelden een goede wedstrijd. De laatste wedstrijd van het WK speelden we om plek 5 tegen India. We wonnen terwijl we in de poulefase nog kansloos verloren.’

Menno kijkt met een goed gevoel terug op het WK. ‘Al met al was het een erg leerzaam toernooi waar we voor het eerst kennismaakten met vier tegen vier. In de toekomst zullen er nog wel wat spelregels veranderen. Na het EK zes tegen zes in Portugal in november gaan de EHF en IHF evalueren over de toekomst van het rolstoelhandbal. We zijn erg benieuwd wat hier uit gaat komen.’ De bondscoach zelf zag afgelopen toernooi naar zijn mening te veel invloeden vanuit het rolstoelbasketbal terugkomen. ‘Ik hoop dat de invloed van het rolstoelbasketbal minder prominent wordt in de toekomst. Soms leken de wedstrijden net rolstoelbasketbal, maar dan met een andere bal en een goal in plaats van een basket. Ondanks dat hebben we ontzettend genoten van het WK en heeft het team veel stappen gezet.’

Bas den Elzen
Bas den Elzen was tijdens het WK Rolstoelhandbal actief als delegate. Dit houdt in dat hij verantwoordelijk was voor allerlei technische zaken tijdens de wedstrijden. Hij let bijvoorbeeld op dat het wisselen goed gaat, dat het aantal punten dat in het veld staat klopt en dat de coach de enige is die mag staan. Kortom hij controleert alles op en rondom het veld.

Bas vertelt dat hij een paar jaar geleden werd gevraagd of hij de EHF en IHF voor het rolstoelhandbal delegate wilde zijn. ‘Ik zag het als een mooie uitdaging en uiteindelijk kwam er een datum voor het eerste Wereld Kampioenschap. Dit was de eerste keer en ik was benieuwd wat ik kon verwachten. Samen met de andere delegates diende ik me op maandag 19 september te melden. De eerste drie dagen volgden we een intensief programma met meetings over de nieuwe vorm van rolstoelhandbal. In Nederland wordt deze vorm nog niet gespeeld dus veel was nieuw voor mij.’

Bas had tijdens het toernooi een vol programma. ‘Ik ben gestart op donderdag met de de tijdwaarneming tijdens de openingswedstrijd en mocht afsluiten met de finale. Een mooie ervaring! Het was een indrukwekkend toernooi waar ik veel heb mogen leren. Het was erg intensief, maar met een voldaan gevoel ging ik weer richting huis.