TeamNL Handbaldames verliezen laatste poulewedstrijd van Frankrijk

TeamNL Handbaldames verliezen laatste poulewedstrijd van Frankrijk

De TeamNL Handbaldames hebben de laatste poulewedstrijd op het Europees Kampioenschap verloren van Frankrijk. In een gelijkopgaande wedstrijd was de Olympisch Kampioen nipt te sterk: 26-24. De ploeg van bondscoach Per Johansson bleef lang in het spoor en stond bij rust met 14-12 achter. Hiermee eindigt Nederland als tweede achter Frankrijk in de poule en vervolgt het team het EK op vrijdag 11 november. Dan is Duitsland de eerste tegenstander in de Main Round.

Frankrijk begon sterk aan de wedstrijd. Binnen no-time stond er een 3-0 stand op het scorebord. De Fransen vonden makkelijk ruimte in de dekking en het vizier van Oranje stond nog niet op scherp. Na ruim vier minuten was het Angela Malestein die de eerste Nederlandse treffer voor haar rekening nam. Alicia Toublanc scoorde een penalty. Na goed doorzetten kon ook Laura van der Heijden raak schieten. Een knappe redding van Yara ten Holte leidde een 7-meter voor Nederland in. Angela Malestein wist wel raad met die buitenkans. De ploeg van Per Johansson kwam na tien minuten spelen op gelijke hoogte. Opnieuw was het Angela Malestein die scoorde, ditmaal met een lobje over de keepster: 4-4.

Dankzij twee doelpunten van Estelle Nze Minko pakte de Fransen weer de voorsprong. Kelly Dulfer zag een gaatje in de dekking en schoot tegen de touwen. Toch kon ook Frankrijk weer scoren. Halverwege de tweede helft maakte Nederland de achterstand ongedaan. Opbouwspeelsters Laura van der Heijden en Estavana Polman waren trefzeker: 7-7.

De Franse coach greep naar een time-out. Dit had direct effect, de Franse dames scoorden drie keer op rij: 10-7. Van afstand vond Laura van der Heijden het net. Na een onderschepping in de dekking kon Inger Smits alleen op de Franse keepster af. Zij faalde niet en maakte de aansluitingstreffer: 10-9. Twee snelle tegengoals zorgden weer voor een verschil van drie.

Vanuit de rechterhoek schoot Angela Malestein raak. Vervolgens was het Laura van der Heijden die alweer haar derde doelpunt van de avond maakte: 12-11. Met een knappe treffer in de korte hoek zette Angela Malestein de teams weer op gelijke hoogte. Het lukte Oranje niet om voor rust op voorsprong te komen. Laura Flippes scoorde van afstand. Met zeven speelsters ging Nederland de laatste aanval in. Na slordig balverlies kon Pauletta Foppa makkelijk raak schieten in een leeg doel. Zij bepaalde de ruststand op 14-12 in het voordeel van Frankrijk.

Het eerste doelpunt van de tweede helft werd gemaakt door Estavana Polman. Daar zette Frankrijk een goal tegenover. Er werd om en om gescoord, waardoor het verschil op twee doelpunten bleef staan: 18-16. Voor Oranje waren Estavana Polman van afstand en Angela Malestein uit een penalty en de rechterhoek trefzeker. Het verschil kwam op drie nadat Orlane Kanor dwars door de Nederlandse dekking heen kon lopen. Zoë Sprengers deed iets terug vanuit de hoek, maar Orleane Kanor was opnieuw trefzeker. Laura van der Heijden vond vervolgens het net namens Oranje: 20-18.

Angela Malestein en Laura van der Heijden kregen vlak na elkaar een tijdstraf. Deze fase kwam de ploeg van Per Johansson ongeschonden door. Kelly Dulfer scoorde. Vanaf de cirkel kon Pauletta Foppa de bal achter keepster Yara ten Holte schieten. Halverwege de tweede helft zette Dione Housheer haar naam twee keer op het scorebord: 21-21.

Het spel bleef op en neer gaan. Aan beide kanten waren de keepsters belangrijk voor hun team. Grace Zaadi schoot Frankrijk weer op voorsprong. Vanaf de cirkel zette Merel Freriks de teams weer naast elkaar. Met twee doelpunten op rij zorgde Frankrijk voor een verschil van twee. Reden voor Per Johansson om zijn ploeg naar de kant te halen.

Met nog vijf minuten te spelen brak een spannende slotfase aan. Het was Estelle Nze Minko die Frankrijk op een voorsprong van drie doelpunten zette. Na een overtreding op Laura van der Heijden kreeg diezelfde Nze Minko een tijdstraf. Angela Malestein knalde de bal tegen de touwen. Ook Laura Flippes liep tegen een tijdstraf aan wat een penalty voor Oranje opleverde. Vanaf 7-meter schoot Angela Malestein koelbloedig raak: 25-24. Het zorgde voor geloof bij de Nederlandse dames. In de opvolgende aanval scoorde Alicia Toublanc. Met nog drie minuten te spelen kreeg Nederland het niet meer voor elkaar om een goede aanval op te zetten. Olympisch Kampioen Frankrijk won met 26-24 en is poulewinnaar. Nederland gaat als tweede door naar de Main Round.

De beste drie landen uit de poule hebben zich geplaatst voor de Main Round. Daarin kruist de poule van Nederland, Frankrijk en Roemenië met de landen Montenegro, Spanje en Duitsland. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor het finaleweekend.

Wedstrijdschema Main Round:  
11 november: Nederland-Duitsland
13 november: Nederland-Spanje
16 november: Nederland-Montenegro

Skopje, 9 november 2022:
Frankrijk – Nederland 26 – 24 (14-12)
Frankrijk:
Alicia Toublanc (3), Pauline Coatanea, Chloé Valentini, Coralie Lassource (2), Grace Zaadi Deuna (3) , Floriane Andre, Cléopatre Darleux, Oceane Sercien (3), Ugolin, Laura Flippes (3), Orlane Kanor (3), Tamara Horacek (1), Déborah Lassource, Beatrice Edwige, Pauletta Foppa (4), Estelle Nze Minko (4), Oriane Ondono.
Nederland:
Rinka Duijndam, Yara ten Holte, Laura van der Heijden (5), Debbie Bont, Pipy Wolfs, Bo van Wetering, Kim Molenaar, Kelly Dulfer (2), Merel Freriks (1), Inger Smits (1), Zoë Sprengers (1), Angela Malestein (9), Nikita van der Vliet, Maxime Struijs, Dione Housheer (2), Estavana Polman (3).
Scheidsrechters: Igor Covalciuc (MDA) / Alexei Covalciuc (MDA)
Strafminuten: 4’- 6’ (Malestein 2’, van der Heijden 2’ – Nze Minko 4’, Flippes 2’)
Strafworpen: 3/4 – 3/3