Nederland wint zilver op EK/WK Rolstoelhandbal!

Na een ruime overwinning in de halve finale trad Nederland vanavond aan in een volle hal met ruim 700 supporters tegen Portugal. Een ontzettend mooie ambiance om in te spelen. Portugal is geen onbekende tegenstander voor het Nederlands Rolstoelhandbalteam. In de openingswedstrijd verloor de ploeg nog ruim, maar Nederland liet in het verloop van het toernooi zien stappen gemaakt te hebben. Nederland begon de wedstrijd sterk en ging rusten met een 9-7 achterstand. Portugal zette een tandje erbij in de tweede helft en maakten daarmee het verschil: 18-10. De ploeg van bondscoach Menno de Klerk gaat naar huis met een dik verdiende zilveren medaille.

De wedstrijd begon en Joyce van Haaster bracht direct knap redding op een Portugees schot. Nederland schoot vervolgens op de paal en Portugal vertrok in de snelle tegenaanval. De Portugezen speelden een speler vrij, die vrij voor het doel kon afronden. Robert Appelman schoot van afstand over. Portugal scoorde de 2-0 na een lange aanval. Nederland moest in de achtervolging. William van den Ende maakte met een geplaatste bal de eerste twee Nederlandse goals: 2-2. Joyce van Haaster had een aantal fantastische reddingen in huis. Nederland ging op zoek naar de voorsprong, maar had moeite met de Portugese dekking. Joyce van Haaster hield haar ploeg in de wedstrijd met meerdere reddingen, maar ook zij wist niet te voorkomen dat Portugal twee keer achter elkaar kon scoren: 4-2.

Bondscoach Menno de Klerk besloot een time out te nemen. Dit had direct resultaat want Bas Jonker kwam tot scoren. De Portugezen deden direct wat terug: 5-3. William van den Ende scoorde knap van afstand. Portugal bouwde de voorsprong uit en de Nederlandse ploeg liep tegen een tijdstraf aan. In ondertal leed Nederland balverlies waar Portugal van kon profiteren. Vervolgens liep ook Portugal tegen een tijdstraf aan. Nederland verloor opnieuw de bal en Portugal ging in de snelle tegenaanval. Door een overtreding liep de Nederlandse ploeg tegen een tweede tijdstraf aan. Joyce van Haaster had weer een goede redding in huis. Bas Jonker kwam op tempo door en gooide de bal tegen de touwen: 8-5. William van den Ende deed hetzelfde en gooide snoeihard raak. De Portugese keeper had ook een goede redding in huis waarna zijn team kon scoren in de snelle tegenaanval. Nederland deed voor rust nog wat terug: 9-7. De Nederlandse ploeg bood veel meer tegenstand dan in de openingswedstrijd en hoopte dit door te zetten in de tweede helft.

Nederland startte de tweede helft met balbezit maar toch is het Portugal dat twee keer achter elkaar snel mocht scoren: 11-7. Joyce van Haaster voorkwam dat de Portugezen de voorsprong verder konden uitbouwen. Nederland was erg slordig in de aanval en Portugal ging opnieuw twee keer in de snelle tegenaanval: 13-7. Oranje bleef moeite houden om het doel van de tegenstander onder vuur te nemen. Nederland liep tegen een tijdstraf aan en Portugal verzilverde de strafworp: 14-7. Portugal had het betere van het spel, maar Nederland kwam ook eindelijk weer te scoren: 16-9. William van den Ende raakte de paal. Leander Stoel had de plaats van Joyce van Haaster overgenomen in de goal en deed dit met succes. Hij redde knap, maar Nederland wist niet te profiteren in de snelle tegenaanval. Portugal scoorde vanaf alle posities en breidde de voorsprong verder uit. Met nog vijf minuten op de klok stond het al 18-9. De wedstrijd leek beslist, maar Nederland bleef vechten in de verdediging. Leander Stoel pareerde de ene na de andere Portugese inzet. Dit gaf Nederland vertrouwen waarna John Schot kon scoren: 18-10.  Opnieuw had Leander Stoel twee fantastische reddingen in huis, maar het mocht helaas niet meer baten. Het eindsignaal klonk en Portugal won in eigen huis de gouden medaille.

Zilveren medaille en keepster van het toernooi!

Ondanks de teleurstelling over het verlies mag de Nederlandse ploeg ontzettend trots zijn op deze zilveren plak. Ze hebben er alles aan gedaan, en zijn dik verdiend tweede van de wereld. Joyce van Haaster viel individueel in de prijzen en werd verkozen tot beste keepster van het toernooi.