TeamNL Handbalheren winnen eerste wedstrijd ooit op WK

TeamNL Handbalheren winnen eerste wedstrijd ooit op WK

De TeamNL Handbalheren hebben voor het eerst in de geschiedenis een wedstrijd gewonnen op het Wereldkampioenschap. In Krakau werd met 19-29 van Argentinië gewonnen. Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Staffan Olsson met 11-14. Het is voor de tweede keer dat Nederland op het Wereldkampioenschap staat, de vorige keer was in 1961.Op zondag 15 januari wordt de tweede poulewedstrijd gespeeld, dan is Noord-Macedonië om 18:00 uur de tegenstander.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Argentinië, het was doelman Bart Ravensbergen die knap redding bracht op een penalty. Aanvoerder Bobby Schagen schoot vervolgens het eerste doelpunt tegen de touwen. Al snel kwam de tegenstander op gelijke hoogte. Het was stuivertje wisselen in de beginfase van het eerste WK-duel. Kay Smits verzilverde een penalty en Bobby Schagen was opnieuw trefzeker vanuit de rechterhoek. De Argentijnen hadden daar een antwoord op en scoorden ook twee keer: 3-3.

Aan beide kanten brachten de keepers redding op verschillende doelpogingen. Bobby Schagen vond wederom het net. Aan de andere kant tekende James Lewis Parker met zijn derde treffer van de avond voor de gelijkmaker. Mede dankzij een Argentijnse tijdstraf kon Nederland een nipte voorsprong pakken. Bobby Schagen maakte zijn derde doelpunt en Kay Smits schoot opnieuw raak vanaf zevenmeter. Dit zorgde voor een 4-6 tussenstand na tien minuten spelen.

Na een lange aanval vond de tegenstander weer het net, maar het waren de TeamNL Handbalheren die het spel bepaalden in de eerste helft. Met drie doelpunten op rij stond er halverwege de eerste helft een voorsprong van vier goals op het scorebord. Kay Smits, Jeffrey Boomhouwer en Luc Steins waren trefzeker: 5-9. Dani Baijens was het eindstation van een razendsnelle aanval en schoot het tiende doelpunt tegen de touwen.

Na zes minuten zonder goal wist ook Argentinië weer te scoren, ditmaal uit een penalty. Via Kay Smits en Bobby Schagen werd de voorsprong verder uitgebouwd: 6-12. Lucas Dario Moscariello deed vanaf de cirkel iets terug. Aan de andere kant was het cirkelspeler Samir Benghanem die ook onhoudbaar raak schoot.

Een lastige fase voor Oranje brak aan. Met drie doelpunten op rij wisten de Argentijnen het gat te verkleinen tot een verschil van drie: 10-13. Reden voor bondscoach Staffan Olsson om zijn ploeg naar de kant te halen. Dit had niet het gewenste effect, de ploeg had moeite om een gat in de dekking te vinden. Dani Baijens liep tegen een tijdstraf aan. Argentinië scoorde een penalty. Kay Smits gooide in de laatste minuut ook zijn derde penalty tegen de touwen, waardoor Nederland met een comfortabele stand de kleedkamers op kon zoeken: 11-14.

Nadat beide ploegen het houtwerk hadden geraakt, schoot Kay Smits via de paal raak. De Argentijnse captain Diego Simonet wist ook te scoren. Met twee doelpunten op rij vergrootte Oranje de voorsprong, Dani Baijens en Kay Smits waren trefzeker. Ondanks een overtal, door een twee minuten tijdstraf van Iso Sluijters, wisten de Argentijnen niet te scoren. Bart Ravensbergen was met twee reddingen belangrijk in de Nederlandse goal.

Luc Steins zette de Argentijnse dekking op het verkeerde been en rondde succesvol af. Na een onderschepping in de Nederlandse dekking ging de ploeg er snel vandoor. Het was Bobby Schagen die zijn vijfde treffer tegen de touwen schoot: 13-19. In een break-out scoorde Jeffrey Boomhouwer het twintigste doelpunt voor Oranje. Twee keer leed Nederland slordig balverlies in de aanval. Dit stelde de tegenstander in staat om raak te schieten en de achterstand te verkleinen halverwege de tweede helft: 15-20.

Aanvoerder Bobby Schagen was opnieuw trefzeker uit de rechterhoek. De Argentijnse aanvoerder zette daar een doelpunt tegenover. Dani Baijens vond knap een gat in de dekking en rondde af. Vanaf de rechteropbouw deed Tom Jansen precies hetzelfde: 16-23. Van afstand schoot Argentinië raak. Ivar Stavast scoorde twee keer op rij. Het was keeper Bart Ravensbergen die twee keer het lege doel vond en het verschil op tien zette: 17-27.

Met nog vijf minuten te spelen was de winst binnen. Argentinië vond nog twee keer het net. Het slotakkoord was voor Tom Jansen die met twee treffers een eindstand van 19-29 op het scorebord zette. Hiermee won Nederland voor het eerst in de geschiedenis een wedstrijd op het WK. 

Programma poulefase WK:
13 januari 18:00 uur: Argentinië-Nederland  19-29
15 januari 18:00 uur: Nederland-Noord Macedonië
17 januari 20:30 uur: Nederland-Noorwegen

Krakau, 13 januari 2023:
Argentinië – Nederland 19 – 29  (11-14)
Argentinië:
Federico Pizarro, Pablo Vainstein, Diego Esteban Simonet (5), Ignacio Pizarro (1), Pablo Ariel Simonet (3), Lucas Dario Moscariello (2), Francisco Andres Lombardi, Gonalo Carro Castro, Pedro Martinez Cami (1), Ramiro Martinez, Facundo Nicolas Cangiani (2), James Lewis Parker (5), Santiago Bercelo Garcia, Leonel Carlos Sergio Maciel, Nicolas Bonanno, Juan Manuel Bar.
Nederland: Bart Ravensbergen (2), Ivar Stavast (2), Rutger ten Velde, Robin Schoenaker, Evert Kooijman, Iso Sluijters, Luc Steins (3), Samir Benghanem (1), Bobby Schagen (6), Niels Versteijnen, Jasper Adams, Jeffrey Boomhouwer (2), Arjan Versteijnen, Kay Smits (7), Tom Jansen (2), Dani Baijens (4).
Scheidsrechters:
Jesper Madsen (DEN) / Mads Hansen (DEN)
Strafminuten: 6’ – 6’  (Moscariello 4’, Cami 2’ – Smits 2’, Baijens 2’, Sluijters 2’)
Strafworpen: 2/3 – 3/3