TeamNL Handbalheren komen net tekort voor stunt tegen Noorwegen

TeamNL Handbalheren komen net tekort voor stunt tegen Noorwegen

De TeamNL Handbalheren hebben hun laatste poulewedstrijd op het WK verloren van topland Noorwegen. Bij rust had de ploeg van bondscoach Staffan Olsson een 17-13 voorsprong, welke ze in de tweede helft niet konden vasthouden. Nederland was al verzekerd van de Main Round op het eindtoernooi dankzij eerdere overwinningen op Argentinië (19-29) en Noord-Macedonië (24-34). Op donderdag 19 januari start de Main Round om 15:30 uur met een duel tegen Qatar. Naast Qatar treft Oranje ook Servië en Duitsland.

Nederland begon de wedstrijd in ondertal. In de eerste aanval liep Dani Baijens tegen een twee minuten tijdstraf aan, omdat hij de Noorse keeper Bergerud het gezicht raakte. Noorwegen maakte gebruik van de extra ruimte op de cirkel en vond Petter Overby. Hij tekende voor de eerste Noorse treffer. Luc Steins won zijn één-tegen-één duel enar Stavast schoot raak van afstand. Dankzij een redding van keeper Bart Ravensbergen en een goal van Samir Benghanem pakte Nederland een 3-1 voorsprong.

Het tempo in de wedstrijd lag hoog. Doelpunten volgden elkaar razendsnel op. Nederland wist het geslagen gat van twee doelpunten lang te behouden. De ploeg van bondscoach Staffan Olsson speelde gevarieerd in de aanval. Samir Benghanem, Kay Smits en Luc Steins zorgden voor een 6-4 tussenstand. Nadat Sander Sagosen een pegel had afgevuurd vanaf de negen meterlijn werd Bobby Schagen mooi vrijgespeeld op de hoek. Hij faalde niet oog in oog met de keeper. Luc Steins liet opnieuw zien over een fantastische schijnbeweging te beschikken en tilde de score naar: 8-5.

Noorwegen verkleinde de achterstand tot één goal. De Nederlandse dekking kreeg meer grip op het Noorse aanvalsspel en hield het doel samen met keeper Bart Ravensbergen minutenlang schoon. De TeamNL Handbalheren scoorden vier keer op rij en liepen van 9-7 uit naar 12-7. Samir Benghanem verschalkte de keeper tweemaal, waarvan één keer met een prachtige lob. Jeffrey Boomhouwer rondde af vanaf de linkerhoek en Kay Smits was trefzeker met een afstandsschot.

Sander Sagosen benutte een zevenmeter. Aan de andere kant deed Kay Smits dit ook. Jeffrey Boomhouwer zette zijn tegenstander op het verkeerde been en bracht Nederland in het zadel. De formatie van bondscoach Staffan Olsson speelde ijzersterk. Met nog tien minuten te spelen in de eerste helft stond er een riante voorsprong op het scorebord: 14-8. Goran Johannessen nam zijn ploeg bij de hand. Hij wist in vijf minuten tijd drie keer te scoren. Eerst maakte hij de negende Noorse treffer. Luc Steins deed daarna vanaf de cirkel wat terug.

Keeper Bart Ravensbergen stond als een huis. Nederland miste een aantal kansen, waar de Noren wel zuiver met de mogelijkheden omgingen. Johannessen schoot twee keer raak en ook Gulliksen passeerde de Nederlandse doelman. De stand werd teruggebracht naar 15-12. Dani Baijens voorkwam dat de Noren nog dichterbij konden komen. Hij schoot de bal hard tegen de touwen. Sander Sagosen liet ook zien over deze kwaliteit te beschikken. Voor de rust wist Kay Smits van afstand het net te vinden, waardoor beide ploegen de kleedkamer opzochten met een stand van 17-13.

Bart Ravensbergen kwam scherp uit het kleedlokaal. Hij bracht twee keer knap redding. Kay Smits had oog voor de vrijstaande Samir Benghanem en leverde een prachtige assist af. Noorwegen creëerde ruimte voor de hoekspeler Barthold die daar raad mee wist. Jeffrey Boomhouwer kon de bal binnenwerken via een rebound en hield het verschil op vijf goals: 19-14.

Samir Benghanem kreeg een twee minuten tijdstraf na een charge. Noorwegen maakte daar gretig gebruik van en wist vier keer op rij tot scoren te komen. De royale voorsprong verdween in korte tijd. Harald Reinkind maakte de aansluitingstreffer: 19-18. Opbouwer Niels Versteijnen kreeg speeltijd op de hoek. Hij wist Nederland in het goede spoor te houden.

Toch was het de Scandinavische ploeg die een 3-0 run neerzette. Ze bogen de achterstand om in een voorsprong: 20-21. Opnieuw wist Niels Versteijnen raak te gooien vanaf de hoek en de stand gelijk te trekken. Noorwegen sloeg een gat van twee goals. Benghanem scoorde vanaf de cirkel de 22-23, maar veroorzaakte in de dekking vervolgens een zevenmeter. Deze werd gepakt door doelman Ravensbergen. Met tien minuten te spelen scoorde Kay Smits vanaf de penaltystreep de gelijkmaker. De verdediging pakt na een mindere fase de intensiteit weer op. Na reddingen van beide keepers, scoorde Sagosen de 23-24. Antwoord kwam er direct van Luc Steins.

Met nog vijf minuten op de klok stopte Ravensbergen zijn twaalfde schot, alleen deed de Noorse keeper Saeveras hetzelfde. De Noren straften vervolgens een paar slordigheidjes van Oranje af en scoorden snel twee goals. Kay Smits verzilverde een penalty en bracht de spanning terug naar 25-26. Abelvik Rød gooide met de 25-27 de wedstrijd in het slot. Een mislukte vlieger leidde de tegenaanval in, waar Bart Ravensbergen zich weer onderscheidde met twee reddingen.

Kay Smits scoorde in de slotseconde nog de 26-27 binnen, maar het was net niet genoeg voor het afmaken van de stunt in de wedstrijd om de eerste plek in de poule en de belangrijke twee punten die meegaan naar de hoofdronde. Oranje heeft nu twee dagen tijd tot het in Katowice aantreedt tegen Qatar. De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor de kwartfinales

“Gezien het wedstrijdverloop had er meer ingezeten. Noorwegen is gewoon wereldtop, maar als het kon lukken om van ze te winnen dan was het vandaag. We gingen niet meer vol gas richting doel, zoals we in de eerste helft wel deden. Teleurstelling overheerst, ondanks dat we ons hebben kunnen meten met de wereldtop.” aldus Luc Steijns, die werd verkozen tot speler van de wedstrijd.

Uitslagen poulefase WK:
13 januari 18:00 uur: Argentinië-Nederland 19-29
15 januari 18:00 uur: Noord Macedonië-Nederland 24-34
17 januari 20:30 uur: Nederland-Noorwegen 26-27

Programma Main Round WK:
19 januari 15:30 uur Qatar
21 januari 20:30 uur Duitsland
23 januari 18:00 uur Servië

Krakau, 17 januari 2023:
Nederland – Noorwegen 26 – 27 (17-13)
Nederland: Bart Ravensbergen, Ivar Stavast (1), Rutger ten Velde, Robin Schoenaker, Evert Kooijman, Iso Sluijters, Luc Steins (5), Samir Benghanem (6), Bobby Schagen (1), Niels Versteijnen (2), Jasper Adams, Jeffrey Boomhouwer (3), Arjan Versteijnen, Kay Smits (7), Tom Jansen, Dani Baijens (1).
Noorwegen: Vetle Eck Aga, Sander Sagosen (11), Sebastian Barthold (4), Sander Overjordet, Petter Overby (2), Kristian Saeveras, Erik Toft, Kristian Bjornsen, Magnus Gullerud (1), Goran Johannessen (4), Christian O’Sullivan (2), Harald Reinkind (2), Torbjorn Bergerud, Kevin Maagero Gulliksen (3), Alexandre Blonz, Magnus Abelvik Rød (2).
Scheidsrechters:
GUBICA M / MILOSEVIC B (CRO)
Strafminuten: 6’ – 0’  (Baijens 2′, Benghanem 2’, Sluijters 2’)
Strafworpen: 3/3 – 1/3