TeamNL Handbalheren na verlies tegen Duitsland uitgeschakeld op WK

TeamNL Handbalheren na verlies tegen Duitsland uitgeschakeld op WK

De TeamNL Handbalheren hebben de tweede wedstrijd in de Main Round op het Wereldkampioenschap met 26-33 verloren van Duitsland. Hierdoor is de ploeg van Staffan Olsson uitgeschakeld op het WK. Het is niet meer mogelijk om de kwartfinales te halen. Op maandag 23 januari speelt het team de laatste wedstrijd, dan is Servië om 18:00 uur de tegenstander.

Rechterhoekspeler Niels Versteijnen opende de score. Via Kay Smits werd ook het tweede doelpunt gemaakt. Duitsland trok na twee goals de stand weer gelijk. Even gingen de teams gelijk op. Opnieuw vond Kay Smits het doel, ditmaal met een afstandsschot. Ook de tegenstander scoorde. Nadat Duitsland de paal raakte wist Dani Baijens razendsnel aan de overkant de bal tegen de touwen te schieten. Met een rake penalty en een schot vanaf de cirkel werd het verschil op twee gezet door de Oosterburen: 4-6

Nederland wist via een mooie individuele actie van Luc Steins te scoren. Niels Versteijnen profiteerde van een twee minuten tijdstraf van Christoph Steinert. Hij schoot raak in een leeg doel, nadat de Duitsers in de aanval de bal kwijt waren geraakt. Dit zorgde voor een 6-6 stand halverwege de eerste helft. Tot aan 8-8 gingen de ploegen gelijk op, namens Nederland waren Samir Benghanem en Rutger ten Velde trefzeker.

Opnieuw kon Duitsland een gat van twee doelpunten slaan. Dit keer was het Patrick Groetzki die vanaf de rechterhoek tweemaal scoorde. Bondscoach Staffan Olsson haalde zijn ploeg naar de kant. Dit resulteerde in twee goals. Ivar Stavast en Luc Steins vonden het net: 10-10. Toch moesten de TeamNL Handbalheren voor rust weer in de achtervolging nadat de Duitsers driemaal scoorden. Kay Smits verkleinde de achterstand tot twee, maar Lukas Mertens zette daar weer een doelpunt tegenover. Juri Knorr tekende voor zijn zesde doelpunt van de avond. Met een snelle tegengoal bepaalde Kay Smits de ruststand op 12-15, in het voordeel van Duitsland.

Waar de Duitsers scherp uit de kleedkamer kwamen, was Nederland slordig. In de aanval werd veelvuldig balverlies geleden. Daarnaast werd meerdere keren het houtwerk geraakt. Dit zorgde ervoor dat Duitsland binnen no-time de voorsprong kon uitbouwen. Vijf doelpunten op rij zorgden voor een 12-20 stand. Pas na bijna negen minuten spelen in de tweede helft vond Nederland het net. Nadat hij de penalty miste, was Kay Smits vanuit de rebound wel trefzeker. Uit de rechterhoek scoorde Patrick Goetzki.

Een betere fase voor Oranje brak aan. De in de selectie teruggekeerde Bobby Schagen schoot raak vanuit de hoek, Luc Steins deed dit na een onderschepping in de dekking. Na een twee minuten tijdstraf van Juri Knorr kon ook Kay Smits de bal tegen de touwen knallen: 16-21. Met drie doelpunten op rij zette Duitsland halverwege de tweede helft het verschil weer op acht.

Bobby Schagen vond het net. Vanaf de cirkel deed Johannes Golla dat ook. Een Duits vliegertje eindigde achter keeper Bart Ravensbergen: 17-26. Met een mooie schijnbeweging zette Luc Steins de Duitse dekking op het verkeerde been. Een twee minuten tijdstraf aan Duitse kant zorgde voor een leeg doel. Na een redding van Bart Ravensbergen schoot hij zelf raak aan de overkant.

Kai Hafner scoorde, Rutger ten Velde deed hetzelfde vanuit de linkerhoek. Met nog tien minuten te spelen stond het 20-27 in het voordeel van de Duitsers. Aan beide kanten werd een penalty gestopt. In de Nederlandse goal was het Arjan Versteijnen die een antwoord had op de zevenmeter. Toch kon Duitsland met twee treffers het verschil naar negen doelpunten tillen. Rutger ten Velde en Dani Baijens scoorden. Het dertigste Duitse doelpunt kwam op naam van Kai Hafner.

Pas de vierde Nederlandse penalty ging raak, het was Rutger ten Velde die de zevenmeter verzilverde: 23-30. In de laatste vijf minuten vielen de doelpunten om en om. Ivar Stavast onderschepte knap de bal en rondde af. Na een mooie actie scoorde ook Luc Steins. Duitsland zette daar drie goals tegenover. Het slotakkoord was voor Samir Benghanem. Hij was het eindstation van een goede aanval en bepaalde de eindstand op 26-33.

Jeffrey Boomhouwer speelde vandaag zijn honderdste interland.

Programma Main Round WK:
19 januari 15:30 uur Qatar-Nederland 30-32
21 januari 20:30 uur Nederland-Duitsland 26-33
23 januari 18:00 uur Servië-Nederland

Katowice, 21 januari 2023:
Nederland – Duitsland 26 – 33 (12-15)
Nederland: Bart Ravensbergen (1), Ivar Stavast (2), Rutger ten Velde (4), Robin Schoenaker, Evert Kooijman, Iso Sluijters, Luc Steins (5), Samir Benghanem (2), Bobby Schagen (2), Niels Versteijnen (2), Jasper Adams, Jeffrey Boomhouwer, Arjan Versteijnen, Kay Smits, Tom Jansen, Dani Baijens.
Duitsland: Johannes Golla (4), Juri Knorr (9), Julian Koster (4), Djibril Mbengue, Philipp Weber (2), Patrick Groetzki (5), Kai Hafner (4), Andreas Wolff, Rune Dahmke, Lukas Mertens (1), Simon Ernst, Joel Birlehm, Christoph Steinert (2), Jannik Kohlbacher (1), Paul Drux, Luca Witzke (1).
Scheidsrechters:
Jesper Madsen (DEN) / Mads Hansen (DEN)
Strafminuten: 4’ – 8’  (Jansen 4’, – Weber 2’, Knorr 2’, Koster 2’, Steinert 2’).
Strafworpen: 1/4 – 6/7