Spelregels laatste 30 seconden van de wedstrijd

De laatste 30 seconden van de wedstrijd gaan in. Er wordt een overtreding gemaakt op de balbezitter. Wat is de juiste beslissing?

A: Diskwalificatie (rode kaart) en een 7-meterworp
B: 2 minuten en een vrije worp

In het getoonde fragment is de bal in het spel en is de juiste beslissing dus een 2 minutenstraf en een vrije worp voor de aanvallende partij. Zie spelregels 8:10c en d in het spelregelboekje.

Toelichting
De bal is niet in het spel als er een formele worp genomen moet worden. Bijvoorbeeld een uitworp, inworp, beginworp of vrije worp. Als de uitvoering van deze worp verhinderd wordt door de tegenstander is er sprake van een overtreding. Dit dient dan met een diskwalificatie én een strafworp (7-meterworp) bestraft te worden. Een mooi voorbeeld hiervan is de WK-finale van 2019 toen de uitworp van Tess Wester verhinderd werd en we zo wereldkampioen werden.

Indien de bal wel in het spel is, dan gelden er niet ineens andere regels met betrekking tot de bestraffing. Twee minuten straffen worden niet opeens gepromoveerd naar een rode kaart. Ook is niet elke overtreding ineens een strafworp. De enige uitzondering is dat wanneer in de laatste 30 seconden een rode kaart wordt gegeven als gevolg van een overtreding door een verdediger die de aanvallende ploeg een strafworp oplevert. Maar let op: dit geldt alleen als de rode kaart ook in elke andere minuut van de wedstrijd ook gegeven zou worden. Oftewel: in de laatste 30 seconden worden straffen niet ineens zwaarder.

Tot slot
Het gaat om de laatste 30 seconden in de tweede helft van de wedstrijd en van eventuele verlengingen. In de eerste helft geldt deze spelregel niet.